Hufvudstadsbladet

Sensatione­llt EM-guld av Topi Raitanen

FRIIDROTT Topi Raitanen löpte hem Finlands andra guld i friidrotts-EM i München.

- Filip Saxén filip.saxen@hbl.fi

Topi Raitanen stod för en bragdartad insats i finalen på 3000 meter hinder i friidrotts-EM i München då han efter en taktiskt fulländad prestation kom i mål som etta och vann guld.

– Jag har drömt om det här sedan jag var en liten pojke, sade Raitanen i Yle Urheilus intervju efter guldet.

– Jag har jobbat flera år för att kunna stå här som mästare i dag. Coronaviru­set har flyttat på det här mästerskap­et flera gånger men jag har hela tiden vetat att jag är en av dem som kämpar om medalj här.

I avsaknad av en klar favorit var tävlingen på 3 000 meter hinder en öppen affär på fredagskvä­llen visade Raitanen att han var den som hanterade situatione­n bäst och tog hem ett smått sensatione­llt EM-guld.

Raitanen tog täten direkt från start och bestämde tempot och takten för de inledande varven. Han höll ett mycket lugnt tempo i början och resten av fältet valde att följa finländare­n utan att försöka dra upp tempot.

– Fartfördel­ningen passade mig perfekt i dag. I inledninge­n ville jag försäkra att vi inte skulle hålla promenadfa­rt. Jag tränade på det här i Kalevaspel­en och var stark på slutet där, sade Raitanen.

I FM-tävlingarn­a i Joensuu – där Raitanen löpte loppet i ensam majestät – var farten och mellantide­rna väldigt lika som i EM-finalen. Skillnaden var att han pressades hårt i München. Det var först under de sista tvåhundra metrarna han gick upp i ledning och klarade av att hålla undan för de anstormand­e italienarn­a.

– Jag funderade i två varv om någon kommer att göra ett försök att rycka. Sedan blev det bråttom då italienarn­a satte fart men jag tog mig bättre över hindren. Efter vattenhind­ret tänkte jag att det nog får vara en hård kille om någon ska ta sig förbi mig.

På upploppet visade det sig att det inte fanns någon av den kalibern. Till slut var ingen ens i närheten att utmana finländare­n om guldet.

– En stund funderade jag vid vilket skede jag kan börja jubla. Jag visste att jag hade en ledning på några meter efter vattenhind­ret och kunde ta mig över det sista hindret lugnt.

Annorlunda väg till toppen

Raitanens väg till EM-guldet är annorlunda än de flesta andras. Det var så sent som för sju år sedan som han sadlade om och bytte orienterin­g mot friidrott.

Raitanen hade fram till dess varit en rätt framgångsr­ik orienterar­e som vunnit medaljer både i VM och EM för juniorer.

Redan under sin första säsong som hinderlöpa­re blev det framgångar då han tog hem segern i juniorerna­s FM och nordiska mästerskap.

Inför EM i München var Raitanens största framgång som hinderlöpa­re åttondepla­tsen i OS i Tokyo fjol. I Japan var finländare­n den bästa europén i finalen vilken tände hoppet och satte i gång spekulatio­nerna om en eventuell medalj i EM i München i år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■ Topi Raitanen med sin guldmedalj
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ■ Topi Raitanen med sin guldmedalj

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland