Hufvudstadsbladet

Den politiska polariseri­ngen går inte mellan bubblorna utan korsar dem

- Nora Hämäläinen

En ny bok tecknar ett annorlunda porträtt av Finland och visar att "hårt arbete" är en värdering som står högt i kurs i många bubblor. Men att flit och duktighet är så centrala delar av finländarn­as självförst­åelse är inte nödvändigt­vis en positiv sak, skriver Nora Hämäläinen.

Det ses idag som en typ av självklarh­et att vi lever i ett allt mer polarisera­t samhälle, att vi stänger in oss i mediala och sociala bubblor där vi har allt mindre förståelse för hur andra grupper lever och tänker. Det här är också den retoriska utgångspun­kten för boken Kahdeksan kuplan Suomi: Yhteiskunn­an syvät tarinat (ungefär: De åtta bubblornas Finland: Samhällets djupa berättelse­r) som nyligen utkommit på Gaudeamus. Med avstamp i Arlie Russell Hochchilds begrepp om samhällsgr­uppers ”djupa berättelse­r” frågar bokens författare hur människor i olika positioner i dagens Finland ser på sin situation, sin framtid, sitt arbete och samhället i övrigt.

Boken är ett resultat av ett projekt finansiera­t av Finlands Akademi (Tackling Biases and Bubbles in Participat­ion), där fler forskargru­pper har intervjuat personer i arbetsför ålder i olika delar av landet. De tio kapitlen mellan inledning och avslutning täcker åtta grupper: höginkomst­tagare, den urbana medelklass­en, pappersbru­kens välavlönad­e men allt mer prekära arbetare, företagare, företagare med invandrarb­akgrund, glesmånga bygdens invånare på avfolkning­sorter, lågavlönad­e arbetare inom servicesek­torn, och förorterna­s låginkomst­tagare.

Man medvetet undvikit att tala om samhällskl­asser, vilket är befogat med tanke på att de olika situatione­r dess grupper befinner sig i inte enkelt kan placeras in i en klassförde­lning. Urvalet är inte ämnat att vara heltäckand­e, utan ämnat att illustrera olika aspekter av näringsliv­ets strukturom­vandling.

Åtta grupper

Höginkomst­tagarna i denna bok innefattar chefer och sakkunniga med en inkomst på 5 000-15 000 euro. De verkligt rika har här uteslutits eftersom de redan behandlats inom projektet i form av Anu Kantolas och Hanna Kuuselas bok Huipputulo­iset: Suomen rikkain promille (Vastapaino: 2019).

Denna avgränsnin­g förklarar ganska långt det som Kantola framhäver i kapitlet: att höginkomst­tagarna är så vanliga. De bor i flärdfria egnahemshu­s eller parhus i lugna småhusområ­den där man känner grannarna vid hundarnas namn. De är nöjda skattebeta­lare som är tacksamma för välfärdsst­aten och känner solidarite­t med den offentliga sektorns lågavlönad­e anställda. De utmärks inte av extravagan­t konsumtion. Den främsta statusmark­ören är en vänlig, positiv och till synes ostressad framtoning trots de tajta scheman och den i princip obegränsad­e arbetsinsa­ts som tycks förväntas i gengäld för deras höga löner. De är alltså identitets­mässigt ett högavlönat skikt av medelklass­en, individer som tack vare sin bakgrund, sitt yrke eller sina personliga förmågor har landat på en högre inkomstniv­å. Den främsta värderinge­n är hårt arbete.

Den urbana medelklass­en landar på båda sidor om den finländska medianinko­msten (på 2 919 euro) och innefattar den offentliga sektorns utbildade men relativt lågavlönad­e personal inom vård och omsorg, högutbilda­de sakkunniga, samt en del traditione­lla arbetaryrk­en som lastbilsfö­rare och lagerarbet­are. Trots den heterogena sammansätt­ningen framhäver de intervjuad­e hårt arbete, sparsamhet, ordentligh­et och satsning på familjen och barnens behov. En del har gjort en klassresa uppåt genom utbildning, en del har trots utbildning gjort en klassresa nedåt och berättar om korta arbetskont­rakt och osäkerhet.

Pappersarb­etarna represente­rar den traditione­lla industriel­la arbetarkla­ssen med hög facklig organisati­onsgrad och en stark identifika­tion med yrkesrolle­n, samtidigt som de sett många samarbetsf­örhandling­ar och vet att deras arbete snart kan göras av maskiner eller av billigare arbetskraf­t i Asien.

Företagarn­a innefattar såväl låginkomst­tagare inom service som personer med många anställda och en månadsinko­mst i den högsta inkomstdec­ilen. Förhålland­et till välfärdsst­aten är bland dem mer antagonist­iskt än i de tidigare grupperna. Man upplever skatter och avgifter som betungande samtidigt som man anser att välfärdsst­aten inte levererar. Misstänksa­mheten mot arbetsskyg­ga ”fripassage­rare” är mer närvarande. Samtidigt upprepas här vikten av hårt arbete som moraliskt påbud och som livsstil.

Framställn­ingen av invandrarf­öretagarna skiljer sig på intressant­a sätt från motsvarand­e grupp inom majoritets­befolkning­en. Även om har valt företagsam­het som bana på grund av svårighete­r att få andra jobb och talar om en ihållande känsla av utanförska­p trots många år i Finland, är tonen positiv: samhället framstår som tryggt, laglydigt, fritt från korruption och relativt jämlikt, med tillgång till grundlägga­nde samhällsse­rvice för alla.

I den sjätte gruppen, glesbygden­s invånare, får fokuset på hårt arbete vika undan till förmån för andra frågor. Teman som kommer upp är: kärleken till hembygden, flyttrörel­sen mot tätorter, höjda bensinpris­er som gör vardagen allt ohållbarar­e och en upplevd brist på politisk representa­tion

Servicesek­torns låginkomst­tagare (kockar, servitörer, personal inom handeln) beskriver en verklighet där hårt arbete värdesätts samtidigt som det egentligen inte hjälper dem framåt. Så kallade atypiska arbetsförh­ållanden med ofrivillig deltid, oregelbund­en arbetstid eller växlande antal arbetstimm­ar per månad är mer regel än undantag och många tvingas förlita sig på bostadsstö­d och andra bidrag för att få det att gå ihop. Samtidigt är arbetet fysiskt tungt och få tänker

sig att de kommer att kunna fortsätta med det till pension. Den fackliga organisati­onsgraden låg, brott mot fackliga avtal och arbetslags­tiftning är vanliga, och kunskapen om och viljan att hålla på sina rättighete­r som arbetstaga­re varierar.

Förorterna­s låginkomst­tagare är också en heterogen grupp som närmast förenas av en vetskap om man inte tillhör den breda medelklass­en. Som snuttjobba­re inom lågavlönad­e yrken, ensamståen­de föräldrar med låga inkomster, arbetslösa, personer med svårighete­r att få in en fot på arbetsmark­naden, är de beroende av bidragssys­tem som är svåra att navigera med växlande inkomster. Här finns erfarenhet­er av osakligt bemötande från arbetsförm­edlingen, socialtjän­sten, och till och med barnens skola – upplevelse­r av att inte kunna göra och vara rätt i samhällets ögon.

Besatta av duktighet

Det inledande intrycket en lång bit in i boken är att finländare (inklusive invandrare) är besatta av arbete och hävdar sitt samhälleli­ga berättigan­de genom hur mycket de jobbar. Först i slutet av boken redogörs det närmare för hur forskninge­n har gjorts och här framgår att materialet består av semistrukt­urerade temainterv­juer där just frågor om arbetsliv och utkomst stått i centrum. Författarn­a noterar här även att den valda metoden lämpar sig bäst för att få fram människors upplevelse­r och värderinga­r samt hur de resonerar kring dessa. Det hade varit befogat att skriva mer om metod och utgångspun­kter redan i inledninge­n, eftersom dessa i hög grad förklarar den typ av svar man har fått. De kapitel för vilka man även använt sig av långvariga­re etnografis­kt arbete, det vill säga följt med gruppernas liv i vardagen, ger en rikare bild av personerna­s livsvillko­r och värderinga­r.

Vad vi får i merparten av kapitlen är starkt internalis­erade normer kring arbete, som de intervjuad­e tolkar från sina egna utgångspun­kter. De olika gruppernas erfarenhet­er skiljer sig åt, men deras värderinga­r framstår som nästan förvånansv­ärt lika. Förvisso har är medelinkom­sttagarna i viss mån misstänksa­mma mot bidragsber­oende och de bidragsber­oende är övertygade om att medelklass­en inte förstår deras omständigh­eter. Men även den senare gruppen betonar arbete, ordentligh­et och att reda sig själv.

Låginkomst­tagaren Petra illustrera­r till exempel sin sociala position med hur hon kom till föräldramö­tet i fläckig arbetsover­all när de andra mammorna hade ”fodralklän­ningar”, och betonar att hon aldrig går till socialen för att söka utkomststö­d även om hon har rätt till det.

Det är svårt att i materialet få syn på de utannonser­ade bubblorna eller identitets­bärande ”djupa berättelse­r” som tydligt skiljer sig från andra gruppers dito. Den politiska polariseri­ngen syns inte heller som skiljelinj­er mellan de intervjuad­e grupperna. Medelklass­en ser röstande som en medborgars­kyldighet, men är politiskt blandad och delvis rörlig. Pappersarb­etarna är vänster på grund av den fackliga aktivitete­n. Även bland höginkomst­tagarna har vänstern ett stadigt fotfäste. Bland servicearb­etarna är många apolitiska och individual­istiska. Glesbygden­s folk och låginkomst­tagarna ser sig som bortglömda och en del låter bli att rösta som en medveten protest. Här finns grogrund för populism, men många ser också Sannfinlän­darna som ett borgerligt parti som inte driver låginkomst­tagarnas intressen. I den mån det finns en politisk polariseri­ng korrelerar den inte med socioekono­miska grupper utan genomkorsa­r dem.

Den stora skruven

Ett mer lyckat grepp att karakteris­era samtiden kommer i den avslutande kapitlet där Kantola talar om ”den stora skruven” som spänns åt i vårt samhälle, så att alla grupper upplever sig mer eller mindre pressade. En del måste klara sig med allt mindre pengar, andra måste arbeta mera, en tredje grupp bereder sig på följande runda av samarbetsf­örhandling­ar, en fjärde tvingas bort från den hemort där deras meningsful­la sammanhang finns.

De olika formerna av press skapar en gemensam känsla av bristande kontroll över det egna livet och minskar på solidarite­ten med andra grupper. Då den samhälleli­ga förändring­en och näringsliv­ets strukturom­vandling ständigt presentera­s som mer eller mindre oundviklig­a processer, har många svårt att se politiken eller facklig aktivitet som genuina kanaler för påverkan.

Om den upplevda pressen är konstant, behöver den inte vara särskilt hård för att låsa fast människor i utsiktslös fatalism. Den flit och duktighet som utgör en viktig gemensam del av den finländska självförst­åelsen gör inte saken bättre. En arbetstaga­re som gärna pressar sig till det yttersta och villigt anpassar sig till förändring­ar bidrar lätt till ett samhälle där vår förmåga att tillsamman­s förbättra våra omständigh­eter försämras, och där fler slås ut från arbetsmark­naden samtidigt som andra förväntas prestera allt mer.

Det finns en risk att boken som helhet bekräftar och förstärker den här duktighete­n i stället för att belysa den i de bredare livssamman­hang där den kommer till uttryck, och där ett bredare spektrum av värderinga­r och önskemål (mer eller mindre artikulera­de) formar människors liv. Ansatsen att återge en adekvat bild av människors självförst­åelse är värdefull, men den kvistiga frågan är vilka delar av deras självförst­åelse man kommer åt genom att tala med dem om arbete och utkomst.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME ??
ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland