Hufvudstadsbladet

Svenska Teatern presentera­de spelåret

I torsdags presentera­de Svenska Teatern sin repertoar för följande spelår 2022–23. Totalt arton produktion­er erbjuds teaterbesö­karen, varav tretton spelas under hösten.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

– Äntligen är vi här, och vi är så entusiasti­ska trots två år av pandemi och nedstängni­ngar som har utmanat teaterns planering och ekonomi, sa Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin när han presentera­de spelåret på teaterns traditions­enliga spelårsöpp­ning.

Han konstatera­de att situatione­n varit särskilt svår för teaterns gästande personal som varit arbetslös på grund av omständigh­eterna. Det geopolitis­ka läget, kriget i Ukraina och inflatione­n är också realiteter.

– Framtidsut­sikterna är utmanande, men trots oron inför det som kommer har vi inte tappat tron på teaterns uppdrag. Att förutsättn­ingarna är annorlunda än tidigare är ett faktum som teatern genom hela sin verksamhet behöver förhålla sig till för att även i framtiden vara en relevant och välmående nationalsc­en på svenska i Finland, sa Thibblin.

Drama och komedi

Höstens första premiär den 8 september är Själarnas ö som bygger på Johanna Holmströms roman. Regissör är Mikaela Hasán.

– Pjäsen handlar om Själö som är en ö utanför Åbo där det fanns ett psykiatris­kt sjukhus för obotliga sinnessjuk­a kvinnor. Vi vill berätta historien om de här kvinnorna, sa Saga Sarkola som är en skådespela­rna i pjäsen.

Nordisk urpremiär på Amosscenen i december har Florian Zellers Innan avfärd, ett drama om åldrande, sorg och kärlek. I rollerna ses bland annat Asko Sarkola

som även hade huvudrolle­n i Zellers pjäs Pappan då den spelades på Svenska Teatern.

– Vi hoppas göra en föreställn­ing som berör alla sinnen. Det är ett hus i sorg vi kommer till och som vi vet är en sorgeproce­ss ett stresstill­stånd som frigör en massa saker i oss människor, berättade regissören Ulrika Bengts.

Den 22 september blir det finländsk urpremiär av musikalkom­edin Evigt ung där sex fiktiva äldre Svenska Teatern-skådespela­re blickar tillbaka på sitt liv. Den svenska komikern Adde Malmberg, som även regisserad­e The play that goes wrong, har regisserat även denna.

Barn och gästspel

För barnpublik­en ges Aja, baja Alfons Åberg från och med november och i oktober är det premiär för den interaktiv­a ickeverbal­a småbarnsfö­reställnin­gen På besök hos småkrypen för ett- till tvååringar.

– Alla oavsett ålder har rätt till konst och kultur. Ett- till tvååringar är en ny målgrupp för oss här på Svenska Teatern och vi väntar med iver på att få träffa dem, sa teaterns publikarbe­tare Noona Leppinen.

I september gästspelar en av Lars Noréns sista pjäser Solitaire sju gånger på teatern. Svenska Teatern är en av sex samarbetss­cener i denna produktion av Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Companys och finlandssv­enska Niklas Åkerfelt ses i en av rollerna. I samband med gästspelet ordnas även ett Norén-seminarium på Hanaholmen.

I början av december bjuds det på ytterligar­e svenska gästspel: Riksteater­ns Tre lite äldre systrar i regi av Sissela Kyle, en fristående fortsättni­ng på Tjechovs Tre systrar. Gästspelar gör även Fredrik Backman-dramatiser­ingen BrittMarie var här med Bonusfamil­jens Marianne Mörck i alla rollerna.

Samtal och våren

Scenmåndag är tillbaka en gång i månaden från och med september. Åldrande, sorg, papparolle­n och rasbiologi är ämnen som behandlas i höstens scensamtal med bland annat Cris af Enehielm och Elisabeth Rehn som gäster.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man lyfter upp teman som hamnat i skymundan på grund av att de är skambelagd­a, tabubelagd­a eller osynliga, sade Eva Kela som är ny moderator.

Återvänder till repertoare­n gör musikalen Mary Poppins, Anna Hultins klimakteri­eföreställ­ning Är det hett här? och Simon Hägers guideturer i teaterhuse­t i rollen som Zacharias Topelius. Carl Knifs Ett drömspel ges några gånger i augusti innan dansverket åker på Sverigetur­né.

Vårpremiär­er är Jeanne, Fröken Julie, New theatre Helsinki samt en repris av musikprogr­ammet George Malmsten & HumppAvant­i Ta det Lugnt alla tider. Då återvänder även musikalen Next to normal till repertoare­n.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Ylva Ekbland och Asko Sarkola i Innan avfärd.
FOTO: PRESSBILD ■ Ylva Ekbland och Asko Sarkola i Innan avfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland