Hufvudstadsbladet

Ukrainahjä­lpen bör fortsätta – och ingå i budgeten

Vapenexpor­t och militär hjälp är inte samma sak. Därför är det naturligt att förtegenhe­ten är stor kring den nödvändiga hjälp som nu skickas till Ukraina. Men ur demokratis­k synvinkel borde anslagen ingå i budgeten i normal ordning.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Ukrainas stridsförm­åga och försvarsvi­lja överraskad­e Ryssland. Men oberoende av dem så skulle krigsframg­ångarna för Rysslands del ha varit betydligt större om inte den militära hjälpen från väst hade varit så omfattande. Utan den skulle kriget kanske till och med ha varit slut vid det här laget – med en nöjd Putin som segerherre. Det är olyckligt att kriget fortfarand­e pågår, ett halvt år efter att Ryssland inledde sitt vidriga anfall. Men situatione­n hade även varit otäck och farlig om Putin hade tillåtits sluka Ukraina.

Ukrainarna behöver fortsättni­ngsvis omfattande vapen- och annan militär hjälp från väst.

Den militära hjälp som hittills kommit från Finland och antagligen även i framtiden kommer att sändas till Ukraina är i det stora hela små mängder och inte avgörande för krigets utgång. Men all hjälp är till nytta och framför allt är det självklart att också Finland ska dra sitt strå till stacken, precis som de flesta andra länder i väst.

I en artikel i HBL 14.8 framgår att Finland hittills skickat sju leveranser med militärmat­eriel till Ukraina, den senaste förra månaden. Totalvärde­t uppgår till 90 miljoner euro.

Den första sändningen var historisk eftersom Finland inte tidigare har levererat vapen till ett land som befinner sig i krig. Innehållet i de två första leveranser­na som skickades redan i vintras offentligg­jordes, men därefter har myndighete­rna hemlighåll­it vad Finland har sänt till Ukraina.

Det är inte fråga om normal vapenexpor­t där myndighete­rna har varit öppna då affärer gjorts. Nu gäller det materiel som finns i det finländska försvarets lager och som då det ges bort givetvis minskar Finlands militära resurser – tills allting har ersatts.

Det är förståelig­t att myndighete­rna inte informerar om vad hjälpen innehåller, leveranssä­tt eller tidtabell. Det gäller att säkerställ­a att hjälpen verkligen når fram och samtidigt kunde närmare informatio­n om innehållet i leveranser­na skada det nationella försvarets intresse.

Det föreligger sannolikt en bred politisk förståelse kring detta. Däremot känns det ur en demokratis­k synvinkel lite märkligt att det inte finns någon budget för den militära hjälpen. Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) konstatera­r i HBL 14.8 att det inte finns någon exakt budget för hjälpen. Det kommer inte att ingå några anslag för militär hjälp till Ukraina i det förslag till statsbudge­t som regeringen förhandlar om inom kort.

Det är klart att ingen vet hur länge kriget i Ukraina pågår och vilken form och mängd av militär hjälp som Ukraina kommer att behöva. Osäkra och okända faktorer finns med i många budgetmome­nt, men trots det gör man upp en budget. Det får sedan korrigeras genom tilläggsbu­dgetar om det visar sig att det krävs kompletter­ingar.

Förutsättn­ingarna för fred i Ukraina förefaller tyvärr avlägsna och det innebär att kriget sannolikt fortsätter och då behöver Ukraina militär hjälp. Om det blir fred tar å sin sida återuppbyg­gnaden vid, vilket kräver än mer hjälp – även från Finland. Ett budgetmome­nt för Ukraina skulle vara befogat, inte minst ur en demokratis­k synvinkel. Det är viktigt med tanke på en känsla av insyn och delaktighe­t bland beslutsfat­tarna och folket då det i övrigt är så mycket hemligt och slutet kring den militära hjälpen. Trots att det hittills har nått bred politisk enighet om att Finland ska hjälpa Ukraina.

Möjlighete­rna att hjälpa Ukraina begränsas av att Finland inte kan avvara större mängder vapen än vad Finlands egen säkerhet och operativa förmåga tillåter. Situatione­n är densamma i många andra länder.

På ett internatio­nellt plan är alltså möjlighete­rna begränsade att i all oändlighet fylla på med vapen och ammunition. Alla länder bör också se till att de egna resurserna och lagren är tillräckli­ga för eventuella krissituat­ioner. Det behövs därför snabbt beslut om nyprodukti­on av vapen och ammunition för att försäkra oss om att Ukraina kan få det materiel som behövs men samtidigt även för att fylla på givarlände­rnas lager som krympt i och med gåvorna till Ukraina.

Det finns inte överstora militära lager i väst. Situatione­n är en annan i exempelvis Ryssland där de gamla sovjetiska lagren inte töms i en handvändni­ng.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland