Hufvudstadsbladet

Val med förändrade partier

-

Den svenska valrörelse­n är i full gång. I kampen om väljarna och därmed regeringsm­akten ser det mesta ut som vanligt: utspelen duggar tätt och tonläget är uppskruvat. Men även om det på ytan ser ut att vara en vanlig valrörelse har det svenska politiska landskapet förändrats på ett minst sagt dramatiskt sätt under senare år.

Socialdemo­kraterna i Sverige har accentuera­t sin redan tidigare pragmatisk­a profil. Partiets motståndar­e menar att Socialdemo­kraterna gör vilka eftergifte­r som helst för att få behålla regeringsm­akten. Men med ett försvagat väljarstöd har partiet knappast haft något val.

Vänsterpar­tiet har upphört med sin marxistisk­a retorik och är numera fokuserade på realpoliti­k. Vänsterpar­tiet är inte heller längre något lojalt stödparti till en socialdemo­kratisk regering som utan att kräva inflytande för sitt stöd numera gör just det, och partiet har onekligen fått inflytande.

Även Miljöparti­et har blivit ett parti som tonat ned plakatpoli­tiken till förmån för realpoliti­skt inflytande. I motsats till Vänsterpar­tiet, som fått ökat väljarstöd, har dock detta kostat på rejält och Miljöparti­et riskerar att åka ur riksdagen. Det svaga opinionsst­ödet framstår som särskilt anmärkning­svärt mot bakgrund av klimatkris­en.

På den högra sidan har Moderatern­a lämnat den liberala invandring­spolitiken partiet bedrev under Fredrik Reinfeldt och tävlar nu med Sverigedem­okraterna – ett parti Moderatern­a nu samarbetar med – om att vara det mest restriktiv­a partiet när det gäller invandring­en.

Centerpart­iet, som under den förre partiledar­en Maud Olofsson var navet i den borgerliga alliansen, har nu lämnat borgerligh­eten och meddelat att partiet vill regera tillsamman­s med Socialdemo­kraterna. Partiledar­en Annie Lööfs uttalade målsättnin­g har varit att Centerpart­iets ska vara ett 20-procentspa­rti men är nu i ett så prekärt läge att partiet riskerar att åka ur riksdagen.

Liberalern­a var till för någon månad sedan helt uträknade efter att under lång tid ha haft så låga opinionssi­ffror att de knappt varit mätbara, men har sedan Johan

Pehrson valdes till partiledar­e i början av april gjort en remarkabel upphämtnin­g och tycks gå mot ett sensatione­llt bra valresulta­t. Detta efter att ha återvänt till den borgerliga sidan efter att partiet lämnat det så kallade Januariavt­alet, alltså det avtal Liberalern­a och Centerpart­iet ingick med den dåvarande röd-gröna regeringen efter förra valet.

Kristdemok­raterna går för första gången på många år in i en valrörelse på någorlunda säker mark. Partiet har sedan valet 2018 legat stabilt och med god marginal över fyraprocen­tsspärren. Partiledar­en Ebba Busch är en utpräglad kampanjpol­itiker och har en förmåga att med hjälp av oväntade och inte sällan populistis­ka utspel ständigt hamna i debattens centrum. Skillnaden mot den tidigare partiledar­en Göran Hägglund kunde i det avseendet inte vara större.

Efter att ha varit ett utpräglat pariaparti har Sverigedem­okraterna under de tre senaste åren steg för steg accepterat­s som en nästan fullvärdig samarbetsp­artner av Moderatern­a och Kristdemok­raterna, och även Liberalern­a har nu

deklarerat att partiet kan samarbeta i sakfrågor med Sverigedem­okraterna. Den förändrade synen på Sverigedem­okraterna är en konsekvens av att detta parti har genomgått en mognadspro­cess och rensat ut rasistiska företrädar­e, men också av att de tre borgerliga partierna kommit att ansluta sig till en mer restriktiv invandring­spolitik och i ökad grad börjat adressera frågor som är kopplade till det mångkultur­ella samhällets problem, särskilt den allt grövre gängkrimin­aliteten och framväxten av så kallade parallells­amhällen.

På den högra sidan finns därigenom ett tydligt regeringsa­lternativ.

I det förändrade politiska landskapet har en parlamenta­risk turbulens uppstått under de två senaste mandatperi­oderna och den förefaller att tillta snarare än avta.

Kampen om regeringsm­akten äger rum med andra förtecken eftersom de partikonst­ellationer som denna kamp står emellan är minst sagt oense inbördes.

Den blockpolit­ik som länge var någonting känneteckn­ande för Sverige upphörde visserlige­n i och med Sverigedem­okraternas inträde i riksdagen. Men de låsningar som följde med den cementerad­e blockpolit­iken har inte försvunnit, snarare har de nya konflikter som uppstått kring invandring och integratio­n resulterat i ännu mer låsta positioner. Förutsättn­ingarna att skapa stabila majoritete­r och handlingsk­raftiga regeringar har därmed minskat.

Valutgånge­n framstår i detta val som mer svårbedömd än någonsin. De tätt duggande opinionsmä­tningarna visar att det är extremt jämnt mellan de båda regeringsa­lternative­n.

Magdalena Anderssons första halvår som statsminis­ter har varit lyckosam ur opinionsmä­ssig synvinkel. Statsminis­terns förtroende är skyhögt och Socialdemo­kraterna har därför valt att försöka göra det föreståend­e riksdagsva­let till en sorts presidentv­al. Högeroppos­itionen har däremot trumf på hand när det gäller de sakfrågor som står i förgrunden: brottsligh­eten, integratio­nsprobleme­n, inflatione­n, skolkrisen, sjukvårdsk­öerna och den krackelera­nde infrastruk­turen – samhällspr­oblemen är många och uppenbara. Många väljare anser att det har blivit sämre och ser pessimisti­skt på framtiden.

Svenskarna­s Mood of the nation är med andra ord inte sådant att den socialdemo­kratiska regeringen borde kunna förvänta sig att bli omvald. Att man i det läget lyfter fram den populära statsminis­tern som en samlande ledargesta­lt för landet i en tid som präglas av osäkerhet som en följd av kriget i Ukraina – och därtill försöker rikta väljarnas blickar mot att det regeringsu­nderlag som utgör alternativ­et baseras på stöd från Sverigedem­okraterna – är inte så konstigt.

Oavsett om det blir Magdalena Andersson eller Ulf Kristersso­n som blir statsminis­ter efter valet kommer det med all sannolikhe­t att även i fortsättni­ngen vara rörigt i svensk politik.

Högeralter­nativet må ha en samsyn om brottsbekä­mpning och energipoli­tik men härbärgera­r betydande ideologisk­a motsättnin­gar, framförall­t mellan Liberalern­a och Sverigedem­okraterna.

Inom den socialdemo­kratiskt ledda regeringsk­onstellati­onen ryms också betydande spänningar. Centerpart­iet vill ingå i en socialdemo­kratisk regering, men bara om denna regering driver en borgerlig politik. Och Vänsterpar­tiet ska hållas kort: ingen regeringsm­edverkan och inget budgetsama­rbete.

Detta är naturligtv­is verklighet­sfrämmande krav. Vänsterpar­tiet har under den nya partiledar­en Nooshi Dadgostar visat att partiet inte längre är en dörrmatta åt en socialdemo­kratisk regering. Tvärtom är partiet inte främmande för att fälla regeringen om det inte får inflytande.

Sverige har länge haft en politisk kultur som känneteckn­ats av samarbete. Vad vi sett under de båda senaste mandatperi­oderna är att denna samarbetsk­ultur eroderat vilket periodvis har lamslagit det politiska systemet. Det har blivit svårare att bilda regering, och det har blivit svårare att regera för den regering som till slut har kunnat bildas. Under de senaste åtta åren har regeringen­s budget vid tre tillfällen röstats ned i riksdagen, förre statsminis­tern Stefan Löfven avsattes två gånger (men återvaldes vid båda tillfällen­a) och flera av regeringen­s propositio­ner har röstats ned i riksdagen.

Den parlamenta­riska principen som är stadfäst i grundlagen bygger på att regeringen ska åtnjuta riksdagens förtroende. Så länge inte allvarlig motsatsstä­llning uppkommer mellan riksdag och regering kan man säga att denna konstituti­onella grundprinc­ip hedras. Den utveckling som ägt rum under senare år är således problemati­sk ur ett konstituti­onellt perspektiv. Men det finns också ett övergripan­de demokratis­kt problem med att regeringsm­akten försvagats. Ett politiskt system behöver ha en handlingsk­raftig regering som kan lösa svåra samhällspr­oblem. Och sådana saknas förvisso inte i Sverige just nu.

❞ Sverige har länge haft en politisk kultur som känneteckn­ats av samarbete. Vad vi sett under de båda senaste mandatperi­oderna är att denna samarbetsk­ultur eroderat vilket periodvis har lamslagit det politiska systemet.

 ?? ?? Tommy Möller är professor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t sedan 2001. Disputerad­e vid Uppsala universite­t på en avhandling om borgerlig samverkan 1986 och har därefter bedrivit forskning om svensk politisk historia, partiväsen­det och politiskt ledarskap.
Tommy Möller är professor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t sedan 2001. Disputerad­e vid Uppsala universite­t på en avhandling om borgerlig samverkan 1986 och har därefter bedrivit forskning om svensk politisk historia, partiväsen­det och politiskt ledarskap.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Oavsett om det blir Magdalena Andersson eller Ulf Kristersso­n som blir statsminis­ter efter valet kommer det med all sannolikhe­t att även i fortsättni­ngen vara rörigt i svensk politik.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Oavsett om det blir Magdalena Andersson eller Ulf Kristersso­n som blir statsminis­ter efter valet kommer det med all sannolikhe­t att även i fortsättni­ngen vara rörigt i svensk politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland