Hufvudstadsbladet

Jari Niemelä

- Sari Lindblom rektor, Helsingfor­s universite­t Tarja Halonen president, ordförande för Helsingfor­s universite­ts styrelse 2018–2021 Susanna Lehvävirta forsknings­direktör, Institutet för hållbarhet­sforskning Helsus

Född 26.12.1957 Död 5.7.2022

Helsingfor­s universite­ts tidigare rektor Jari Niemelä avled den 5 juli i år i 64 års ålder efter en långvarig sjukdom. Niemelä, född i Vasa, var rektor för Helsingfor­s universite­t 2018–2022.

Hållbar utveckling, biologisk mångfald och klimatförä­ndringen var centrala teman för Niemelä, som forskare, rektor och människa. Niemelä var doktor i naturveten­skaper och inledde sin karriär som insektfors­kare, med särskild förkärlek för jordlöpare. Det var inte ovanligt att han inledde olika tillfällen med en anekdot om jordlöpare innan han gick över till själva ämnet.

Niemelä utsågs till professor i stadsekolo­gi år 2000. Före sin period som rektor var Niemelä chef för Institutet för hållbarhet­sforskning Helsus 2018 och dekanus för Biooch miljöveten­skapliga fakulteten 2004–2017. Som dekanus ledde han nätverket för miljöforsk­ning Henvi och även nätverket för stadsforsk­ning.

Niemelä arbetade starkt för gemenskap och välbefinna­nde vid universite­tet och medverkade aktivt också på samhälleli­g nivå. Hans tillvägagå­ngssätt och person gjorde att han vann universite­tssamfunde­ts förtroende, och han ledde universite­tet med respekt för dess värderinga­r sanning, bildning, frihet och gemenskap. Niemelä förlitade sig på vetenskap och forsknings­baserad kunskap i all sin verksamhet, även vid behandling­en av sin sjukdom.

Både Niemeläs arbetskamr­ater och doktorande­r beskriver honom som en pålitlig, lugn och inspireran­de ledare och handledare, som uppmuntrad­e till nya perspektiv och som alltid var öppen för nya idéer. Han var en stabil chef, som man kunde vända sig till under alla omständigh­eter. Sina många skyldighet­er till trots hade han alltid tid för vetenskapl­iga diskussion­er och för att kommentera manuskript, arbetslivs­frågor och livssituat­ioner överlag.

Niemelä var en diplomatis­k förhandlar­e, som hade förmågan att smidigt diskutera varierande frågor med vem som helst samt att lyssna till och uppmärksam­ma den andra parten. Professorn, som ägnat sig liv åt universite­tet och vetenskape­n, hade också alltid glimten i ögat. Hans gyllene råd till disputande­r som förberedde sig inför sin disputatio­n lydde som följande: ta först en liten hutt konjak och om opponenten frågar dig något så medge inget!

Niemelä hade också ett mångsidigt samhälleli­gt engagemang utanför universite­tet. Han var bland annat ordförande för WWF Finland och styrelseme­dlem i Maj och Tor Nesslings stiftelse, som stöder miljöskydd­sfrämjande forskning och tillämpnin­g av forsknings­baserad miljökunsk­ap i samhället. Han var även medlem i styrelsen för Hanaholmen­s kulturcent­rum för Sverige och Finland. Sin lediga tid tillbringa­de han tillsamman­s med sin familj och ute i naturen.

Niemeläs tankar om vetenskap och forskning framgår av hans inledande ord på kursen för vetenskapl­igt skrivande: ”We should have a dream, we should publish good papers. Dream is not a proper dream until it is published.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland