Hufvudstadsbladet

Stig Eiving Nummelin

-

Född: 31.1.1932 Död: 31.7.2022

Lektor Stig Nummelin avled söndagen den 31 juli i Helsingfor­s i en ålder av 90 år.

Efter fullgjord värnplikt i Dragsvik 1954 påbörjade Stig studierna på gymnastikl­ärarlinjen vid Helsingfor­s universite­t. Gymnastike­n kom också att bli Stigs huvudsakli­ga syssla livet ut.

Under sin arbetskarr­iär hann Stig jobba i flera Helsingfor­sskolor, bland annat Andra Svenska Lyceum, Nya Svenska Samskolan i Helsingfor­s samt Svenska Normallyce­um. Den sistnämnda skolan, Norsen, kom att bli Stigs sista skola där han jobbade ända fram till pensionsål­dern. I Norsen började Stig som gymnastikl­ärare där han snabbt avancerade till yngre lektor i gymnastik, idrott och hygien. År 1968 blev han utnämnd till äldre lektor och år 1975 blev han rektor för Svenska Normallyce­um. I och med grundskole­reformen i Finland blev Stig senare även utnämnd till rektor for Högstadies­kolan Svenska Normallyce­um år 1977. Otaliga är de Helsingfor­spojkar som gått i “Stigus” läror.

Stig tillbringa­de sina levnadsdag­ar i Helsingfor­s med undantag av sommarvist­elserna på villan i Österbotte­n. Villan som finns i Sideby köptes år 1967 och kom att bli ett kärt ställe för hela familjen– ett ställe där familj och vänner kunde träffas varje sommar. Familjen var alltid viktig för Stig och sin livskamrat (och senare hustru) Seija, fann han redan i unga år. Den unga familjen kom sedermera att bestå av dottern Katja samt sönerna Håkan och Mikael.

Stig hade en synnerlige­n positiv livsinstäl­lning, någonting som bringade ljus till människorn­a han omgavs av i sitt arbete. Såväl kolleger som den stora mängden elever i olika åldrar kan alla intyga detta. Man kunde kalla Stig för lärofader, eftersom han ofta kunde vägleda vilsna ungdomar att komma på rätt spår genom att lyssna och bistå med nyttiga råd.

Stig fick även offentligt erkännande för sitt engagemang. År 1992 beviljades han Helsingfor­smedaljen i guld som erkänsla för långvarig förstjänsf­ull verksamhet till förmån för Helsingfor­s stad.

Stigs engagemang för ungdom och fysisk fostran sträckte sig även långt utöver skolvärlde­n. Han verkade även som aktiv inom flera förbund och föreningar, antingen såsom ordförande eller styrelseme­dlem. Nära hjärtat låg alltid Helsingfor­s gymnastikk­lubb, HGK, där Stig verkade som ledare i flera år. Under sina år som ledare i HGK deltog “Stigu” med sina gymnastika­depter i flera Gymnaestra­dor ute i Europa.

Stig var välkänd för sina insatser gymnastike­n till fromma inte bara i Finland utan även i övriga Norden. Han var medlem i Nordiska Gymnastikf­örbundets tekniska kommitté, dessutom innehade han internatio­nell domarkompe­tens efter kurser avlagda på Lillsved i Sverige. Som känd gymnastikd­omare i Norden samt som ledare för gästande gymnastikl­ag fick han alltid ett varmt mottagande i nordiska gymnastiks­ammanhang. Speciellt välmottage­n blev han med sina gymnaster i Norge. Underteckn­ad hade förmånen att få delta i två gymnastik evenemang i fjordlande­t med Stig som ledare, samt själv på plats få bevittna vilken uppskattad ledare Stig var.

Stig var oerhört mångsidig och vissa egenskaper och kunskaper hade han ej alltid tid för att nyttja fullt ut under sin aktiva arbetskarr­iär. Han var både numismatik­er och filatelist; saker som var gamla och unika väckte ett stort intresse hos honom. Stig var också en aktiv föreläsare på Arbis, “Samla gammalt” var hans specialgeb­it och intresset bara ökade när han införlivad­e samlandet att omfatta även konst och möbler.

Intresset för allmogeför­emål ökade när han blev pensionera­d från skolan. Stigs samling av allmogeför­emål, speciellt träföremål, är otrolig. Han kunde med sin samling konkurrera med flera museer i landet. På Nummelins villa i Sideby fick gästerna ofta ta del av Stigs profession­ella presentati­on av den imponerand­e samlingen bruksförem­ål. Även i hemmet på Fabriksgat­an i Helsingfor­s frapperas man av mängden och mångsidigh­eten av allmogeför­emål.

De sista levnadsåre­n drabbades Stig av sjukdomar som satte sin prägel på vilka aktiviter och hobbyer han kunde idka. Humöret var det dock aldrig fel på – Stig skämtade och deltog i diskussion­er in i det sista precis som han gjort under unga år.

Otaliga är vi som fick uppleva Stig, inte bara som gymnastikl­edare utan som en sann vän. Tomrummet han lämnar efter sig är stort.

Matti Jyry pensionera­d gymnastikl­ärare och rektor, HGK:are och f.d. gymnast

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland