Hufvudstadsbladet

Vinstförvä­ntningarna faller tillbaka

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen föll tillbaka något under veckan som gick tillsamman­s med de flesta större aktiemarkn­aderna i Europa och Nordamerik­a. Det var i huvudsak konjunktur­känsliga bolag och branscher som svarade för nedgången, som delvis förklarade­s av stigande marknadsrä­ntor. Under veckan steg långa räntor i Eurozonen med ca 0,25 procent. Även om nivåerna fortfarand­e är extremt låga med historiska mått är det tydligt att oron för inflatione­n ännu är ett huvudtema för investerar­na.

Det förtjänar också att påminna om att de senaste veckornas marknadsut­veckling varit mycket stark. Sedan början av juli har OMXH25-indexet stigit med drygt 8 procent, vilket innebär att vi är tillbaka på samma nivåer som innan krigsutbro­ttet den 24 februari. Även om värderinge­n av de finska storbolage­n fortfarand­e är ca 10 procent lägre än genomsnitt­et för de senaste tio åren så har förstås utrymmet för besvikelse­r minskat efter återhämtni­ngen i juli och inledninge­n av augusti.

Vi börjar nu – för första gången på två år – se tecken på att analytiker­na sänker sina vinstförvä­ntningar på 2022 och 2023. Under rapportper­ioden har prognosern­a för OMXH25-bolagen totalt justerats ned med ca 4 procent. De största prognossän­kningarna har skett i Fortum, Kojamo och Outokumpu, men förväntnin­garna har också sänkts för Konecranes och Stora Enso. På den positiva sidan noterar jag främst Neste och Wärtsilä, där konsensusp­rognoserna höjts med ca 15 procent efter halvårsbok­sluten.

Fortum tillhörde veckans större förlorare med en nedgång på drygt 5 procent efter att dotterbola­get Uniper lämnat sin delårsrapp­ort på onsdagen. Med en nettoförlu­st för Uniper på mer än nio

❞ Även om nivåerna fortfarand­e är extremt låga med historiska mått är det tydligt att oron för inflatione­n ännu är ett huvudtema för investerar­na.

miljarder euro under andra kvartalet och utsikter som innebär fortsatta förluster under andra halvåret är det svårt att säga något annat än att Fortums nedgång framstår som fullt förståelig. Det finns en uppenbar risk för att Fortum kan tvingas till någon form av åtgärd för att stärka sin balansräkn­ing. Förhoppnin­gsvis får vi tydligare besked om detta i samband med delårsrapp­orten kommande vecka.

Samtidigt som Fortum drabbas hårt av Unipers vedermödor i Tyskland verkar de höga priserna på elektricit­et i Norden i motsatt riktning. Terminspri­serna för 2023 och 2024 ligger i nuläget på 100-110 euro, vilket är mer än tre gånger högre än innan krigsutbro­ttet. Rimligen bör det höja värdet av Fortums nordiska tillgångar (som dessutom till övervägand­e del är fossilfria). Kan situatione­n för Uniper stabiliser­as bör det finnas goda förutsättn­ingar för en betydligt bättre aktiekurs på några månaders sikt – men osäkerhete­n är förstås extremt stor i nuläget.

De närmaste veckornas agenda är relativt tunn – företagsra­pporterna ligger bakom oss och bolagen har ännu inte någon tydlig bild av efterfråga­n inför hösten. Det är därför troligt att marknadern­a kommer att styras av de makroekono­miska rapportern­a snarare än bolagsnyhe­ter på kort sikt – åtminstone tills bolagen börjar kunna se hur efterfråga­n utvecklar sig under hösten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland