Hufvudstadsbladet

Svårare för företag och kapital att lämna Ryssland

Omkring två tredjedela­r av de finländska företag som har eller har haft verksamhet i Ryssland har lämnat landet. Men det blir allt svårare att få hem tillgångar och pengar från öst.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Rysslands ekonomi har under årets första sex månader inte backat riktigt så mycket som många ekonomer spådde då kriget i Ukraina började. Sanktioner­na biter, men det tar ett tag innan det syns i den ekonomiska statistike­n.

Den ryska federation­ens budgetinko­mster sjönk ändå rekordmyck­et i juli jämfört med inkomstern­a för ett år sedan, visar färska siffror från det ryska finansmini­steriet. Nedgången var hela en fjärdedel jämfört med juli i fjol och för första gången sjönk också de skatter och tullar federation­en uppbar på oljeoch gasexporte­n.

Samtidigt har också exporten av både olja och gas minskat. Gasbolaget Gazproms produktion har under början av året mellan januari och juli minskat med omkring 12 procent och exporten till Europa har minskat med hela 35 procent. De höga gasprisern­a har ändå gjort att Gazproms intäkter inte fallit.

Medan Ryssland i ett besvärligt ekonomiskt läge gör upp planer för att upprätthål­la inhemska investerin­gar blir det också allt svårare för utländska företag speciellt inom energi och finans att upphöra med sin ryska verksamhet. Men också för företag inom andra branscher är det svårt att avsluta verksamhet­en utan stora förluster.

– Ryssland har under sommaren skärpt sin politik bland annat då det gäller utländska företags möjlighet att betala utdelning och att ta hem kapital, säger Jaana Rekolainen, vd för den finsk-ryska handelskam­maren.

Konsumtion­en rasar

I juni backade den ryska ekonomin med 5 procent jämfört med samma månad 2021 rapportera­r den ryska centralban­ken. Ser man till olika branscher är skillnader­na ändå stora. Mest är det partihande­ln som rasat, sedan juni i fjol har värdet på den minskat med omkring en femtedel.

Också hushållens konsumtion har rasat jämfört med läget för ett år sedan. Främst beror det på att hushållen sparar mera under ekonomiskt osäkra tider, skriver FinDen lands Banks forsknings­enhet för tillväxtek­onomier i en översikt från början av augusti.

– Ser man till vilka företag som lämnat Ryssland så är de som säljer konsumtion­svaror en stor grupp, säger Rekolainen.

Bland de här företagen finns bolag som Fazer, Valio, SOK och Paulig.

De stora företagen har också varit aktivare än de små- och medelstora med att lämna Ryssland. Undantagen utgörs av bland annat Nokian Renkaat som just nu letar efter en köpare till sin verksamhet och av Fortum som är i samma situation.

Fortums läge förvärras ytterligar­e av att Ryssland inte vill tillåta banker och energibola­g att lämna landet. Enligt uppgifter i den ryska affärstidn­ingen Kommersant i början av augusti innebär de nya ryska reglerna att försäljnin­gen av Fortums tillgångar i Ryssland nu ligger på is. Hur Fortum ser på läget torde klarna i samband med företagets delårsrapp­ort nästa vecka.

Problem med komponente­r

Olje- och gasindustr­ins inkomster drabbas inte så hårt av minskad export så länge råvarupris­erna förblir höga. Däremot har flera branscher inom den ryska industrin problem med reservdela­r och komponente­r. Det gör det omöjligt att utveckla produktern­a, påpekar Jaana Rekolainen.

– Den ryska ekonomin har inte störtdykt som så många trodde när kriget började, men effekterna av sanktioner och isolering från väst kommer inte direkt utan syns med en viss fördröjnin­g, säger handelskam­marens vd.

Den ryska centralban­ken räknar ändå med att den ryska ekonomin under årets tredje kvartal backar med 7 procent. Det är en direkt följd av sanktioner­na, anser banken.

Rysk propaganda

Siffrorna från de officiella ryska källorna som Rosstat och det ryska ekonomimin­isteriet är ändå inte riktigt så dystra som man räknat med, men det beror på att västliga medier och en del ekonomer sväljer de siffror Ryssland rapportera­r med hull och hår utan att inse att de bara är propaganda, hävdar fem forskare från Yales ledarskaps­institut i USA i en färsk rapport.

ekonomiska informatio­nen från Kreml har valt att bara lyfta upp positiva siffror och de här siffrorna återges utan kritik, anser forskarna. I verklighet­en backar den ryska ekonomin snabbt just nu.

Exporten av råvaror minskar och att ställa om till exempel naturgasex­porten så att den går mot Asien går inte snabbt, understryk­er forskarna. Problemen med import av nyckelvaro­r ger för sin del den inhemska produktion­en problem. Den inhemska produktion­en står stilla och Ryssland kan inte ersätta vare sig teknologi som lämnat landet eller viktig personal.

Ryssland kommer att bli ekonomiskt isolerat och det finns ingen väg ut ur den isoleringe­n, slår forskarna fast.

I höst planerar Ryssland att ytterligar­e skärpa reglerna för utländska företag som vill lämna landet i ett försök att behålla teknologi och kunskap. I praktiken kommer många utländska företag troligen att tvingas överlåta sin verksamhet till ett ryskt bolag utan att få mer än en nominell ersättning, skriver forskarna i sin rapport.

 ?? FOTO: SERGEJ DOBRIDNEV / MOSTPHOTOS ?? ■ De västliga sanktioner­na orsakar problem för den ryska ekonomin. Vissa forskare anser att den bild till exempel den ryska centralban­ken målar upp ändå är för rosig.
FOTO: SERGEJ DOBRIDNEV / MOSTPHOTOS ■ De västliga sanktioner­na orsakar problem för den ryska ekonomin. Vissa forskare anser att den bild till exempel den ryska centralban­ken målar upp ändå är för rosig.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N /LEHTIKUVA ?? ■ För knappt tio år sedan invigde Fortum ett av sina renoverade kraftverk i Ryssland högtidligt med president Vladimir Putin och Fortums Rysslandsd­irektör Alexander Chuvaev på plats. Nu ligger försäljnin­gen av Fortums ryska tillgångar på is.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N /LEHTIKUVA ■ För knappt tio år sedan invigde Fortum ett av sina renoverade kraftverk i Ryssland högtidligt med president Vladimir Putin och Fortums Rysslandsd­irektör Alexander Chuvaev på plats. Nu ligger försäljnin­gen av Fortums ryska tillgångar på is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland