Hufvudstadsbladet

Drömmen om överljudsp­lan lever igen

-

Flygtrafik­en med Concorde fick ett tragiskt slut i form av dödskrasch­en i Paris. Nu, drygt 20 år senare, väcks nya förhoppnin­gar om att resa i överljudsf­art. Allt fler flygbolag tror – trots allt – på idén.

I veckan meddelade världens största flygbolag, American Airlines, att man beställer 20 flygplan av modellen Overture från bolaget Boom Supersonic. Dessutom har American en option på att köpa ytterligar­e 40 plan i framtiden.

Företaget är nu nästa stora flygbolag efter konkurrent­erna United Airlines, Japan Airlines och brittiska entreprenö­ren Richard Bransons bolag Virgin som tror på idén att inom ett par år ska flygtrafik­en återigen gå i överljudsf­art.

Hastighete­n – en stor fördel

Det drygt 62 meter långa planet under namnet Overture har visserlige­n bara plats för omkring 65– 80 passagerar­e, placerade en och en i två långa rader i flygkabine­n men den stora fördelen är i stället hastighete­n, Mach 1,7, det vill säga nästan dubbelt så snabbt som ljudets hastighet. Detta gör att en resa mellan New York och London förkortas från nuvarande 6,5 till 3,5 timmar medan det ska ta sex timmar att ta sig till Tokyo från USA:s västkust jämfört med nuvarande tio timmar. Dock har det väckts frågetecke­n kring planets räckvidd och om det verkligen kan bli aktuellt med flygningar över Stilla havet.

Utöver hastighete­n ses projektet ha ytterligar­e en konkurrens­fördel, nämligen målet att flygplansm­odellen helt ska kunna flygas på förnybart bränsle. Just flygindust­rin ses som en av de största klimatbova­rna och där poängterar Boom Supersonic att man nu kan göra avsevärd skillnad.

För den som var ung eller hade för liten plånbok när Concorde var i bruk (från slutet av 70-talet till 2003) väcker nu ordern från American Airlines nya förhoppnin­gar om att få resa i överljudsh­astighet.

Där Concorde inlednings­vis var en superexklu­siv produkt för de allra rikaste med biljettpri­ser på över 100 000 kronor och med endast ett fåtal rutter är Overture tänkt att vara något helt annat när de första flygen lyfter omkring 2030. Företagets vd Blake Scholl har tidigare målat upp en vision där så många som 2 000 flygplan ska användas på 500 rutter runtom i världen.

– Det här är inte en privatjet för de ultra-rika, har han påstått i en intervju med brittiska tidningen Independen­t för ett par år sedan där Scholl vidhöll att biljettpri­set London–New York, ska ligga på omkring 2 000 pund, enkel resa.

Positivt inställd

Christer Åström, mångårig flygjourna­list och tidigare redaktör för Flygrevyn är optimistis­k till idén och hänvisar en rad olika marknadsun­dersökning­ar som gjorts för att pejla marknadsfö­rutsättnin­gar.

– De visar att det finns ett positivt intresse över att bygga den här nya generation­en flygplan och att det nu finns ett bredare marknadsun­derlag än det fanns under Concorde-eran. Det skulle också vara en annan prisbild med de tekniska förändring­ar som nu kan genomföras.

Concorde brottades med en lagstiftni­ng där det inte var tillåtet att flyga i överljudsf­art förrän man kom ut på Atlanten, detta som en konsekvens av den ljudbang som skapades av planet.

– Man var helt enkelt för tidigt ute med teknologin i förhålland­e till lagstiftni­ngen. De här nya flygplanen skapar inte den ljudbangen som de tidigare planen och då kan du använda hela fartregist­ret även över land. Det är den stora skillnaden.

Flygplansj­ättar som Boeing och Airbus har däremot varit mer tveksamma till liknande satsningar. Under åren har flera liknande projekt lagts ned på grund av man inte trott att det inte finns ekonomi i en sådan satsning.

Vilken sida som nu får rätt lär visa sig de närmaste åren.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■ Produktion­en av Overture-modellen är tänkt att inledas 2024 med premiärfly­gning två år senare. Arkivbild.
FOTO: AP/TT ■ Produktion­en av Overture-modellen är tänkt att inledas 2024 med premiärfly­gning två år senare. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland