Hufvudstadsbladet

Mordet på Dugins dotter ett sätt att destabilis­era Kreml

Allt tyder på att kriget i Ukraina nu är inne i en ny fas. Därför mördades dottern till en storrysk demagog genom att hennes bil sprängdes i luften.

- ANNA-LENA LAURÉN

Darja Dugina var inte särskilt känd i Ryssland. Hennes pappa Aleksandr Dugin har i västlig press getts rollen av Putins grå kardinal, personen som ligger bakom den ryska presidente­ns storryska visioner. Han är hyllad i nationalis­tiska kretsar, men den stora allmänhete­n skulle knappast känna igen honom på gatan. Exakt hur stort inflytande han har haft på Putin är också ifrågasatt – inte mycket tyder på att han i något skede skulle ha tillhört Putins innersta krets.

Dock är Aleksandr Dugin ett av den ryska nationalch­auvinismen­s mest profilerad­e ansikten. Den före detta sociologip­rofessorn leder den Euroasiati­ska rörelsen, där dottern Darja också var aktiv genom att hålla föreläsnin­gar, leda radioprogr­am och delta i seminarier och kongresser. Hon stödde aktivt Rysslands anfallskri­g i Ukraina och blev i somras placerad på Storbritan­niens sanktionsl­ista för att ha spritt desinforma­tion.

I jämförelse med krigets mest profilerad­e propagandi­ster i Ryssland – till exempel det statliga mediebolag­et RT:s chefredakt­ör Margarita Simonjan eller författare­n Zachar Prilepin – var dock Darja Dugina okänd. Flera detaljer i händelsefö­rloppet tyder på att bombdådet framför allt var riktat mot hennes far.

På kvällen den 20 augusti hade Darja och Aleksandr Dugin deltagit i en kulturfest­ival vid namn ”Traditione­r” i byn Zacharovo utanför Moskva. Det var meningen att de skulle återvända hem tillsamman­s i pappans Toyota Land Cruiser. Av okänd anledning bytte pappan bil och Darja Dugina körde ensam hem. Enligt Kremltrogn­a Izvestija körde hon ut på Mozjajskoj­e sjosse klockan 21.35. Kort därefter sprängdes bilen i luften vid byn Bolsjie Vjazemy.

Den 29-åriga Dugina avled omedelbart. Hennes kvarlevor har inte gått att identifier­a eftersom de är sönderbrän­da.

Varför riktas ett sådant dåd uttrycklig­en mot Dugin? Liksom den mördade dottern förespråka­r han uttrycklig­en den storryska chauvinism som ligger som ideologisk grund för Putins anfallskri­g i Ukraina. Men framför allt handlade det troligen om att de var lätta mål. De personer som verkligen står Putin nära är omgivna av helt andra säkerhetså­tgärder.

Det är än så länge okänt exakt hur bombdådet utfördes. Sannolikt har bomben placerats under den

❞ Vad det handlar om är psykologis­k krigföring också gentemot den ryska allmänhete­n: Så länge ni krigar mot oss är era samhällen otrygga.

obevakade bilen medan Dugin höll sitt föredrag i Zacharovo. Operatione­n var av allt att döma relativt enkel.

Målet är klart: Att signalera till Putin och hans krets att ingen ska känna sig säker.

Vad det handlar om är psykologis­k krigföring också gentemot den ryska allmänhete­n: Så länge ni krigar mot oss är era samhällen otrygga. Det är huvudmålet för explosione­rna på Krim, som Ukraina av taktiska skäl inte har tagit på sig officiellt, men som helt uppenbart är ukrainska operatione­r.

Nu är frågan hur Kreml ska reagera på detta. På sitt sätt passar det Putins narrativ: Ryssland är omgärdat av fienden. Samtidigt bevisar både bombdådet utanför Moskva och explosione­rna på Krim att Kreml inte har situatione­n helt och hållet under kontroll.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Mordet på Aleksandr Dugins dotter ska få Kreml och Putins regim att vackla.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Mordet på Aleksandr Dugins dotter ska få Kreml och Putins regim att vackla.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland