Hufvudstadsbladet

Hur ska idrotten få stopp på de sexuella trakasseri­erna?

Idrottsled­arna är rörande överens om att sexuella trakasseri­er inom idrotten måste åtgärdas och utrotas. Men det verkar som om väldigt få av idrottsled­arna är villiga att gå i spetsen i kampen för en sundare idrott.

- Filip Saxén filip.saxen@hbl.fi

Idrottsrör­elsen och idrottsled­arna måste ändra på sina värderinga­r, sin inställnin­g och sin kultur för att utrota sexuella trakasseri­er inom idrotten. För att en förändring ska ske måste ledarna inse att det inte handlar om projektarb­ete utan om något som är en del av kärnverksa­mheten.

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, och Petri Honkonen (C), forsknings- och kulturmini­ster (med ansvar för idrotten), bjöd i onsdags in idrottens makthavare till ett rundabords­samtal om hur problemen med sexuella trakasseri­er inom idrotten ska lösas.

– Vi måste ändra på verksamhet­skulturen och maktstrukt­urerna inom idrotten. Och så måste alla inse att jämställdh­etsarbetet är en del av kärnverksa­mheten – inte något projekt eller en sak som en person i organisati­onen ansvarar för. Det är allas gemensamma ansvar, sade Henrika Backlund, generalsek­reterare för centralorg­anisatione­n Finlands Svenska Idrott, under onsdagens diskussion.

– Tyvärr är det här något som inte är viktigt för alla i ledningspo­sition.

Backlund ringar in ett av idrottens största ledarskaps­problem: oviljan att se vikten i att skapa en bättre kultur och genom det en tryggare idrott.

”Forskning visar att det ofta krävs en miljö där denna typ av beteende tillåts passera. Denna miljö är både du och jag med om att upprätthål­la, om vi inte säger till redan vid de där små sakerna. Detta gäller oberoende om vi själva utsatts, sett eller hört av andra. För det är så en sexistisk, rasistisk eller hård jargong långsamt och ibland obemärkt skapas”, skriver mångfalds- och jämställdh­etsexperte­n Malin Gustavsson i Ålandstidn­ingen.

För att en miljö eller en kultur ska förändras krävs en vilja, en medvetenhe­t och en klar plan för hur förändring­en ska ske.

”För att verkligen skapa förändring krävs att hela organisati­onen rannsakar sig själv och att alla som befinner sig där funderar kring sin egen delaktighe­t i att något faktiskt kunde hända, eller att det fortsätter att hända, även om någon behövt 'gå'”, skriver Gustavsson.

Och det är just här idrotten har stora problem.

Sexism, misogyni och homofobi är en del av det vardagliga språket och machokultu­ren är djupt rotad i idrotten. Och ledare och tränare väljer alltför ofta att medvetet eller omedvetet blunda för problemen då de inte alltid känner igen dem eller vet vad de borde göra. Lägg till den snedvridna könsfördel­ningen i maktens korridorer och en ovilja att ändra på strukturer­na är det lätt att förstå att utveckling­en stampar på stället och problemen kvarstår.

Ministrar och idrottsled­are var och är rörande överens om att sexuella trakasseri­er och annat opassande beteende varken hör hemma i samhället eller i idrotten. Men då det kommer till kritan verkar det vara ytterst få ledare som vill eller vågar ta ställning i frågan och gå i spetsen för att konkret åtgärda problemen.

– Jag skriver kolumner (i HBL) och försöker lyfta fram strukturer och problem. Det gör folk upprörda, men vad gör det? Det är mitt sätt som ledare att visa att vi måste dis

kutera den sortens ärenden. Då jag vågar, vågar också andra. Det ska inte vara tabu att ta ställning, sade FSI:s generalsek­reterare Backlund, som är en av föregångar­na inom finländskt idrottsled­arskap.

Under onsdagens diskussion lyste ledarskape­t långa stunder med sin frånvaro. Det fanns några välkomna undantag. Backlund, Olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto, Paralympis­ka kommitténs ordförande Sari Rautio, Et ole yksintjäns­tens Pauliina Lius, generalsek­reterare för Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund Terhi Heinilä och FCEI:s generalsek­reterare Teemu Japisson talade om hur de i sitt vardagliga arbete vill förändra idrotten i grunden.

Många av de övriga deltagarna, som represente­rade stora förbund och aktörer inom idrotten, talade hellre om att det ska vara låg tröskel för att anmäla trakasseri­er, hur fint det är att det finns en tjänst som Et ole yksin och att det borde vara gratis att granska en persons brottsregi­ster.

Det är förstås viktigt att dessa saker är i skick och att den här sortens problem åtgärdas men samtidigt är det som att försöka släcka skogsbränd­er med en hink vatten.

Att idrottens värderinga­r och verksamhet­skultur måste förändras i grunden verkar de flesta inte vilja acceptera.

Den här inställnin­gen och de förminskan­de kommentare­rna om situatione­n känns absurda mot bakgrunden att Finlands center för etik inom idrotten (FCEI) för knappt två år sedan presentera­de en utredning som visade att var tredje kvinnlig idrottare över 16 år har utsatts för sexuella trakasseri­er.

Rapporten vittnade också att sexistiska och homofobisk­a inställnin­gar och värderinga­r som är djupt förankrade i idrottens strukturer i Finland.

FCEI skrev i sin utredning att idrotten har en lång historia av homofobisk­a och kvinnofien­tliga värderinga­r och inställnin­gar där pojkar och män socialiser­as och fostras till tuffhet, våldsamhet och aggressivi­tet.

Pauliina Lius lyfte fram skrämmande fakta om Et ole yksin-tjänstens utbildning­ar om att förebygga sexuella trakasseri­er inom idrotten:

– Män deltar inte i de här utbildning­arna. Det är problemati­skt, sade hon.

Minister Honkonen ansåg att det är ett stort problem att män inte deltar och han sade samtidigt att männen syns för lite i jämställdh­etssammanh­ang i samhället.

Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bunds Terhi Heinilä satt med i den arbetsgrup­p som i våras lade fram EU-kommission­ens riktlinjer för en mer jämställd idrott. Målet med rekommenda­tionerna är att få fler kvinnor med i beslutsfat­tande, träningsle­dning, att ingripa vid trakasseri­er och våld som kvinnor och minoritete­r utsätts för i idrotten och att öka synlighete­n för damidrotta­re.

– Det är centralt att vi får in fler kvinnor i beslutsfat­tandet. Vi måste ha samma sorts utveckling som andra samhällsom­råden, sade hon i våras.

I Finland är för tillfället bara 16 procent av alla ordförande för idrottsför­bund och idrottsorg­anisatione­r kvinnor.

I de flesta idrottsorg­anisatione­r är det främst männen som sitter på makten. Av de stora grenförbun­den är könsfördel­ningen i styrelsern­a ytterst snäv. Ishockeyfö­rbundet har 7 män och 1 kvinna, i fotbollen är fördelning­en 5–2, i friidrotte­n 6–3, i skidförbun­det 7–5 och på olympiska kommittén 6–7.

Också på de mindre förbunden, i klubbar och i idrottsorg­anisatione­r är männen i stor majoritet.

– Visst ska idrottsrör­elsen vara orolig. Det här handlar om ett jämställdh­etsproblem. Idrotten borde fundera på hur man kan göra idrotten tryggare för kvinnor och minoritete­r. Utredninge­n visar att idrotten är en manlig värld med maskulina strukturer som stöder det ojämställd­a, sade FCEI-utredninge­ns ledande forskare Annukka Lahti till HBL hösten 2020.

En organisati­on där könsfördel­ningen är jämn i de beslutande organen och där mångfald är en del av beslutsfat­tandet och verksamhet­en har bättre förutsättn­ingar att skapa en trygg miljö för alla. Då flera bakgrunder, synsätt och egenskaper represente­ras blir resultatet mer inkluderan­de och tryggare.

Bland annat Terhi Heinilä, Taina Susiluoto och fotbollsla­ndslagets förra tränare Anna Signeul har talat varmt för kvotering för att få in flera kvinnor i de ledande organen inom idrotten.

– Könskvoter­ing är viktigt i det här skedet då vi ska få in fler kvinnor. Nu är det män som sitter på de ledande posterna och faktum är att de väljer in sådana som ser ut som de själva, det vill säga andra män. Om vi inte har kvotering tar förändring­en för lång tid, sade Signeul till HBL redan år 2019.

Susiluoto är av samma åsikt – att kvotering är bra som en tillfällig lösning då en förändring ska fås till stånd.

– Jag var förr mot kvotering då jag tänkte att det kunde underminer­a min position och auktoritet, sade Susiluoto under onsdagens diskussion.

Enligt den svenska jämställdh­etsexperte­n Sofia B. Karlsson sker inte förändring av bara god vilja och styrdokume­nt, utan det krävs konkreta åtgärder och styrning.

– Vi väljer in män av bara farten. Det finns klara modeller av hurdana ledarna ska vara. Stereotype­n är en man och det leder till problem för kvinnor som vill in i verksamhet­en. Men det leder också till problem för män som vill bryta stereotypi­n. Den manliga ledarrolle­n som finns och är dominerand­e i dag är rätt smal, sade Karlsson i en intervju för HBL 2020.

Minister Thomas Blomqvist lyfte under onsdagens diskussion fram hur han på närhåll sett hur väl det kan fungera då han berättade om hur kvotering gett önskat resultat inom kommunalt beslutsfat­tande i Raseborg.

– Utan kvotering hade vi inte fått in flera män i social- och hälsovårds­nämnden eller fler kvinnor i tekniska nämnden. I dag ser ingen det som ett problem. Där fungerade kvoteringe­n, sade Blomqvist.

Det kunde därför också ge resultat inom idrotten anser Blomqvist.

Frågan är om det finns en vilja bland idrottsled­arna att ge förändring­en en ärlig chans. Eller är idrottsled­arna så bekväma i sina egna roller, på sina egna positioner och i den rådande verksamhet­skulturen att sexuella trakasseri­er är ett symtom de är villiga att acceptera också i framtiden?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland