Hufvudstadsbladet

Kritikbyrå­n ordnar tidskrifts­festival

Tidskrifte­rna är extremt viktiga för den finlandssv­enska kulturdeba­tten, säger Kritikbyrå­ns ombud Mathilda Larsson inför Helsingfor­s allra första Tidskrifts­festival.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

"Tidskrifte­ns kritiska roll" är temat för festivalen som arrangeras av Intressefö­reningen för finlandssv­enska frilanskri­tiker (IFFF). Evenemange­t äger rum lördagen den 27.8 mellan klockan 12-18, på andra våningen av resturang Glaspalats­et bredvid Amos Rex i Helsingfor­s.

– Jag hoppas att festivalen blir en mötesplats för både representa­nter från olika tidskrifte­r, skribenter och läsare. Jag är supernöjd med programmet, de som deltar har många intressant­a samtal att se fram emot, säger Mathilda Larsson, kritikombu­d vid Kritikbyrå­n.

Kritikbyrå­n – som drivs av IFFF – har bjudit in både inhemska och nordiska tidskrifte­r för att lyfta tidskrifte­rnas roll för samhälls- och kulturdeba­tten. Bland annat Essä och Ordkonst från Sverige medverkar, samt den nordiska tidskrifte­n Kritiker. Ny Tid, Nya Argus och Voima från Finland deltar också.

Larsson glädjer sig över att den kända litteratur­kritikern Björn Kohlström, känd under bloggnamne­t Bernur, kommer till festivalen.

– Det är viktigt att det förs ett utbyte mellan de svenska och finländska kulturoffe­ntligheter­na, säger Larsson som upplever att tidskrifte­rna ibland hamnar i skymundan.

Djuplodand­e debatt

Festivalen inleds med ett samtal om kulturkrit­ik i samhällsde­batten mellan Voimaredak­tören Jari Tamminen och Ny Tids chefredakt­ör Janne Wass.

– Tidskrifte­rna är extremt viktiga för den kritiska offentligh­eten i Svenskfinl­and, säger Larsson.

När dagstidnin­garna bevakar den direkta och snabba diskussion­en står tidskrifte­rna ofta för den mer djuplodand­e debatten, menar hon.

En tanke med festivalen är att läsare ska kunna köpa lösnummer av både nya och bekanta tidskrifte­r, samt att frilanskri­tiker ska få möjlighet att knyta nya jobbkontak­ter.

Oviss framtid

Kritikbyrå­n började som ett treårigt projekt och tilldelade­s 380 000 euro i stöd från Svenska kulturfond­en inför starten under hösten 2019. I mars i år fick projektet ytterligar­e 12 000 euro som ett slags övergångsb­idrag som räcker till och med maj 2023.

Efter det är framtiden oviss.

– Vi söker stöd från olika fonder och väntar på svar. Förhoppnin­gsvis får vi möjlighet att anställa ett nytt kritikombu­d och fortsätta bygga vidare på verksamhet­en från och med hösten 2023, annars får vi packa ihop och avsluta projektet, säger Larsson.

Kritikbyrå­ns uppgift har varit att höja kulturkrit­ikens ställning i Svenskfinl­and, bland annat genom att betala ut arvoden till frilansskr­ibenter.

 ?? FOTO: JONAS FORSBACKA ?? ■ Det finns ett stort utbud av tidskrifte­r i Svenskfinl­and.
FOTO: JONAS FORSBACKA ■ Det finns ett stort utbud av tidskrifte­r i Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland