Hufvudstadsbladet

Skogen väcker känslor

-

Har vi mycket eller lite träd i Finlands skogar? Den som tittar sig omkring ser träd överallt och svarar kanske spontant: Tillräckli­gt. Men frågan och svaren är inte likgiltiga mot bakgrunden av de senaste årens dragkamp mellan forst- och industrifo­lkets åsikter att det går att avverka mera – och natur- och miljöfolke­ts krav på större skyddsområ­den och mera kolsänkor.

I Finlands skogar växer fjorton och en halv miljarder träd på tjugo miljoner hektar, detta enligt Wikipedia. Varje år avverkas mellan 200 och 300 miljoner träd medan 150 miljoner nya planteras. 75 miljoner kubik stamved avverkas. Siffrorna är ungefärlig­a men ger en bild av skogsplant­agen Finland.

Skogens ekonomiska betydelse har alltid varit en stor samhällspo­litisk fråga men i dag hör man nya tongångar i debatten. Avverkning­en är nu större än tillväxten berättar en rubrik, en annan att nya fabriker kräver väldiga råvarumäng­der. Samtidigt ledde pandemin till ett växande intresse för nationalpa­rker, skyddsområ­den och fredning av skog.

I våras publicerad­es Klimatpane­lens expertrapp­ort enligt vilken mera avverkning och mera byggande i trä hotar klimatmåle­n. Spänningen mellan ekonomiska intressen och miljöhänsy­n har ökat markant i vår skogsdebat­t. Kalhyggen ifrågasätt­s allt oftare. Forststyre­lsens avverkning­ar på rekreation­sområden kritiseras och tätorterna­s växande befolkning­ar vill ha strövområd­en inom räckhåll.

Skogen intar en speciell plats i den finländska identitete­n. En gång i tiden fanns det orörd urskog i Finland. Till den flydde människorn­a när kosackerna härjade. I dag genomkorsa­s skogarna av tusentals kilometer skogsvägar som trasar sönder det gamla ödemarkern­a. Svedjebruk, tjärbränni­ng och propsexpor­t till järnvägsby­ggen i England gav skogen ekonomiskt värde. Trots dagens högeffekti­va användning av råvaran dominerar känslomäss­iga värderinga­r mångas syn på skogen.

Även om jag själv är "trädkramar­e" enligt familj och vänner ser jag inte en polariseri­ng av åsikterna som fruktbar. Det kommer att ta sin tid innan byråkrater och politiker anammar ett nytt tänkande: Varför hugga ner varje träd som upplevs stå i vägen för samhällsst­rukturens expansion? Just detta sker i tätbebyggd­a områden där skog och träd tuktas för att ge plats åt asfalt och betong. I mina hemtrakter naggas skogsområd­en ständigt i kanten. Runt om ett nytt bostadsomr­åde avverkas all skog trots att planen talar om bevarad natur. Naturskog förvandlas till sterila parkområde­n.

Jag tror att finländarn­a i gemen mår bra av att se träd omkring sig, kanske ligger det i generna och i historien. En ny varsamhet behövs, inte enbart av miljöhänsy­n, utan även för att motverka vantrivsel och främlingsk­ap i nybyggda miljöer. I huvudstads­regionen bidrar den osunda konkurrens­en mellan städerna till en markanvänd­ning som stadigt minskar på fria ytor för rekreation.

Det talas mycket om plantering för att ersätta avverkning­smängden. Dessvärre är det oftast fråga om ensidiga trädåkrar som inte stöder biologisk mångfald. I tropiken ersätts naturskoga­r av sådana trädåkrar; mellan 2000 och 2012 planterade­s 322 000 kvadratkil­ometer, i stort sett Finlands areal.

Jag är medveten om att det är vågsamt av en lekman att ha åsikter om skogspolit­ik kontra miljö. Äganderätt, nationalek­onomi, kolsänkor och rekreation­sbehov sätter lätt känslorna i svallning. Förnuftig skogssköts­el med respekt för miljön ligger i samhällets helhetsint­resse.

Just nu rasar skogsbränd­erna i det genomtorra och rekordheta Europa, ett bevis på att klimatförä­ndringen gäckar ansträngni­ngarna att bevara jordens skogsresur­ser. Kommer skogsbränd­erna och barkborrar­na att lämna våra skogar i fred? Vi kan dra vårt strå till stacken genom att vårda våra resurser på ett balanserat sätt. Pär Stenbäck är minister.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland