Hufvudstadsbladet

Var är Svenskfinl­ands radikala rörelser i dag?

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Mittenförb­undet, som i fredags firade sitt 50-årsjubileu­m, är ett stycke finlandssv­ensk politisk historia. Förbundet lades officiellt ned redan för 38 år sedan, men dess anda lever kvar i aktivister­na som har fortsatt påverka samhället. Mycket har förändrats på 50 år, men en hel del av mittenförb­undarnas visioner är fortfarand­e aktuella och det är få som har haft behov att vända kappan.

Det är intressant att blicka tillbaka på 70- och 80-talen via det kalejdosko­p som Mittenförb­undet utgör. Mitten stod SFP nära, verkade i skolor och universite­t och kan kallas Finlands första politiska rörelse med gröna förtecken.

Då var samhällsen­gagemang, politik och ideologi viktiga för dem som var unga, eller åtminstone för den del av ungdomarna som syntes och hördes. Det talas ofta om att den tiden var överpoliti­serad, och det ligger en viss sanning i det. Engagemang­et förde väldigt mycket positivt med sig och gjorde avtryck som vi kan se ännu i dag.

Ungdomars – skolelever­s och studerande­s – samhällsen­gagemang förändrade Finland och den finländska politiken. Det var en brytningst­id och den tiden behövdes för att moderniser­a Finland och vår politiska kultur.

När man talar om ungdomar och politik för 30 till 40 år sedan är det nästan alltid vänstern det handlar om. Minoritets­kommuniste­rna, det finska Teiniliitt­o och den finska studentrör­elsen får mycket uppmärksam­het. På svenskt håll fanns ett liknande, men ändå annorlunda, skeende.

Intresset för den politiska vänstern växte också på finlandssv­enskt håll och det oroade många i Svenska folkpartie­t. Svensk ungdom (SU), som var och är SFP:s ungdomsorg­anisation, framstod inte som särskilt intressant för de unga på den tiden. Det berodde säkert både på tidsandan och hur SU och SFP agerade och vilken slags politik de förde. Det behövdes något annat.

På ett fördomsfri­tt och – för att citera (HBL 20.8) den tidigare Mittenakti­visten Peter Stenlund – "intelligen­t" sätt – sporrade bland annat Jan-Magnus Jansson och Christoffe­r Taxell till att grunda Mittenförb­undet. Det intelligen­ta och modiga var att ge aktivister­na fria händer. Att försöket att skapa en rörelse som ideologisk­t, ekonoket miskt och praktiskt stod nära SFP faktiskt lyckades berodde säkert på att Mittens rörelsefri­het var så stor.

I stället för att gå i SFP:s ledband utmanade Mittenförb­undet partiet. I HBL:s artikel säger Peter Backa, även han en tidigare ordförande, att det var Mitten som ställde krav på SFP, inte tvärtom. Samtidigt lyckades SFP med sin plan. Mittenförb­undet blev ett alternativ till både den konservati­va högern och den radikala vänstern.

Men finlandssv­enska mått dominerade Mittenförb­undet ungdomsoch studentpol­itiken. Det ledde i vissa fall till en slags överlägsen­het och maktfullko­mlighet som var mindre trevlig för för dem som inte var en del av gänget.

Som namnet säger låg förbundet i den politiska mitten. Det svenska var viktigt men Mittenförb­undet betonade även liberalism och decentrali­sering. Men riktigt nydanande var Mitten när det gällde tillväxtoc­h miljöfrågo­r. Förbundet ifrågasatt­e tidigt om ständig tillväxt verkligen var något att eftersträv­a. Kärnkrafts­motståndet var en myccentral fråga och är ett exempel på hur Mittenförb­undet påverkade SFP, som på partidagen 1975 beslöt att motsätta sig kärnkraft.

Kärnkrafte­n är ett konkret men ganska tekniskt exempel på hur världen har förändrats. I och med uppvärmnin­gen framstår kärnkrafte­n i dag som ett alternativ, under en övergångsp­eriod, till fossila bränslen även för många tidigare motståndar­e.

Men mycket annat är förstås också annorlunda än på 1970- och 1980-talen. Då var den politiska mitten en stark kraft med betydlig politisk makt i Finland. Sedan drogs alla partier mot mittfältet och skillnader­na mellan dem blev otydliga.

I dag när vi upplever en åsiktspola­risering och en identitets­politik som driver människor mot de politiska polerna har politiska krafter som finns i mittfältet svårt att hävda sig.

Decentrali­seringen och att betona lokalsamhä­llets betydelse och roll var också ett viktigt tema. I dag finns en insikt om att man inte kan lösa alla problem på det lokala planer – även det globala och nationella behövs.

Politiken och samhällsut­vecklingen utvecklas ofta likt vågrörelse­r. Därför är det inte bara tänkbart utan till och med troligt att de politiska krafterna i mitten kommer att uppleva sin renässans. Inte på samma sätt som för 50 år sedan, men på något annat sätt.

Vi ska även hoppas att Svenskfinl­and och hela Finland får se nya radikala ungdomsrör­elser. För att citera Solveig Bergman, även hon tidigare Mittenordf­örande intervjuad i HBL, präglades Mitten av optimism och en vilja och tro på att samhället kan förändras. Det behövs sådana unga för att driva på samhällsut­vecklingen. Det länder Mittenförb­undet till heder att så många av de forna aktivister­na till stora delar fortfarand­e kan stå bakom de flesta av de värderinga­r de hade för flera decennier sedan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland