Hufvudstadsbladet

Maria Sann samlar material till ny bilderbok i Moskva

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Författare­n och illustratö­ren Maria Sann befinner sig just nu i Moskva för att samla stoff för en bilderbok som ges ut 2023.

2022 har varit ett livligt år för Maria Sann. Tidigare i år utkom boken Skelettet som Sann gjort tillsamman­s med Malin Klingenber­g

och hon står också för illustrati­onerna till Matilda Gyllenberg­s bok Hundra dagar hemma.

Maria Sann är född 1982 i Moskva och flyttade till Finland när hon var 10 år. För ett par dagar sedan återvände hon till sin födelsesta­d för att jobba på en bilderbok som ska ges ut 2023.

– Vid årsskiftet fick jag ett stipendium av illustratö­rerna i Finland. Jag återvänder till Moskva där jag ska göra ett reportage om vilka tankar och känslor som väcks hos mig. Projektets syfte är att skapa en bilderbok där främsta gruppen är vuxna, något som är relativt ovanligt i Finland. Det blir en så kallad ”tyst bok” utan text för att kringgå dilemmat med många språk. Bildspråke­t är det viktigaste i boken, säger Sann, då HBL når henne i den ryska huvudstade­n.

Hon berättar att hon på tisdagen lunchade med Finlands kulturamba­ssadör Jussi Palmén och hans medarbetar­e Tatjana Tovars. Kriget i Ukraina fanns också med i diskussion­erna.

– De ryssar som jobbar på ambassaden är väldigt ledsna över att inte kunna resa till Finland. De är upprörda och frustrerad­e över kraven om att fälla sin regering, vilket inte är lätt utan en egen armé. När jag tittar omkring mig i Moskva så upplever jag att människor fortsätter sina liv som förut, precis som alla européer som också är upprörda av krigssitua­tionen. De har inte så mycket val, säger Sann.

 ?? SANDSTRÖM FOTO: NIKLAS ?? ■ Maria Sanns nya bilderbok riktar sig främst till en vuxen publik.
SANDSTRÖM FOTO: NIKLAS ■ Maria Sanns nya bilderbok riktar sig främst till en vuxen publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland