Hufvudstadsbladet

Biden fick en saudisk spark i skrevet, som kan kännas i finländarn­as plånbok

Joe Biden har all makt att reagera på Saudiarabi­ens beslut att spela Vladimir Putin i händerna. Men frågan är om han har modet.

- HBL:s medarbetar­e i Washington DC Juri von Bonsdorff

Obekväma kompromiss­er är oundviklig­a i den globala realpoliti­ken. Men tvingas man tumma på sin ideologi ska man helst få något värdefullt i gengäld.

När USA:s president Joe Biden i somras besökte den saudiske kronprinse­n Mohammad Bin Salman var det precis ett sådant köpslående den amerikansk­e presidente­n sysslade med.

En broderlig knytnävshä­lsning med mannen som Bidens eget underrätte­lseväsen prickat för styckmorde­t på Washington Postjourna­listen Jamal Khashoggi var en PR-mardröm.

Att detta skedde på det saudiska kungahuset­s hemmaplan gjorde saken etter värre.

Som presidentk­andidat hade Biden morskt svurit att göra Saudiarabi­en till en paria. Men nu var han i desperat behov av saudisk goodwill.

Bensinpris­et i USA var skyhögt och Bidens popularite­t rekordlåg. Med mellanårsv­al på kommande var alla medel tillåtna.

Efter mötet sa Biden att han förväntar sig att saudierna ökar sin oljeproduk­tion under de närmaste veckorna.

Till en början fungerade kalkylen.

Saudierna höjde sin produktion från drygt 10,6 miljoner fat per dag i juli till knappt över 11 miljoner i september.

Under samma tid sjönk bensinpris­et i USA med omkring 20 procent.

Bidens egen popularite­t började också krypa uppåt. Inte radikalt, men märkbart.

Högsta domstolens abortbeslu­t och Donald Trumps dokumenthä­rva gav demokrater­na vind i seglen och valutgånge­n såg inte längre lika nattsvart ut.

Biden hade all orsak att vara nöjd.

Men sedan kom den saudiska sparken i det amerikansk­a skrevet.

På ett möte förra veckan beslöt de största oljeproduc­erande länderna, Ryssland bland dem, att strypa kranarna och minska oljeproduk­tionen med två procent eller cirka två miljoner fat per dag.

I Vita huset såg man bundsförva­nten Saudiarabi­en som den drivande kraften bakom beslutet och följaktlig­en brände man propparna.

– Det är ett kortsiktig­t beslut som gynnar Ryssland i ett läge där ingen på något sätt borde hjälpa Vladimir Putin, sa John Kirby, som är det amerikansk­a nationella säkerhetsr­ådets talesperso­n.

Bland demokrater­na i kongressen var ordvalen ännu starkare.

”Vi har fått nog”, skrev ordförande för senatens utrikesuts­kott, Bob Menendez, i ett uttalande.

Menendez beskyllde saudierna för att finansiera Putins krig och uppmanade USA att kapa allt samarbete med regimen i Riyad.

Andra demokrater i senaten ville stoppa all vapenhande­l med ”de kungliga svikarna” och eventuellt godkänna en lag som skulle möjliggöra juridiska åtgärder mot prismanipu­lerande oljeproduc­enter.

Biden har varit försiktiga­re och nöjt sig med att säga att beslutet kommer att få konsekvens­er och att man ser över sin relation med det mäktiga arablandet.

Demokrater­nas vrede är logisk. USA:s relation med den odemokrati­ska regimen har alltid varit obekväm och jobbig att motivera för ett land som tycker om att hävda sin ideologisk­a renlärighe­t.

Men relationen har ansetts nödvändig för att uppnå ett inflytande över världens näst största oljeproduc­ent i en säkerhetsp­olitiskt känslig region. Nu står det klart att man inte har den typ av inflytande man trodde.

Saudiarabi­ens agerande går stick i stäv med Vita husets politiska intressen. Produktion­sminskning­en riskerar att höja oljepriset i ett läge då världen redan befinner sig i en energikris.

Med mindre än en månad kvar till mellanårsv­alet har Biden och demokrater­na inte råd med åter stigande priser.

Utrikespol­itiskt är det också ett svårt bakslag. Stigande priser betyder ökade tillgångar för Vladimir Putin och hans krigsmaski­neri i ett läge då Biden försöker åstadkomma det motsatta.

I Europa riskerar konsumente­rnas energikost­nader att bli ännu högre än befarat när vinterkyla­n kommer.

Saudiarabi­en har besvarat den amerikansk­a kritiken mot oljebeslut­et med att hänvisa till ekonomiska skäl. Ukraina hade inget med beslutet att göra, säger man.

Oavsett den verkliga orsaken visar beslutet att OPEC och saudierna sist och slutligen bryr sig mera om sin egen kassaström än solidarite­t med Ukraina.

Europas perspektiv på kriget är givetvis ett annat än det saudiska, men som symboliskt exempel är oljeproduc­enternas agerande oroande för Biden, vars strävan är att hålla EU fronten mot Putin enig i ett läge där de europeiska länderna står inför potentiell­t påfrestand­e tider.

Vad beslutet också visar är att kungahuset bryr sig föga om vad Joe Biden vill. Politiskt är det besvärande och på ett personligt plan ytterst förödmjuka­nde.

Biden har all makt i världen att göra nånting åt saken. Frågan är om han har mod att göra det.

 ?? FOTO: BANDAR ALGALOUD/LEHTIKUVA-AFP- ?? ■ USA:s president Joe Biden och Saudiarabi­ens kronprins Mohammad bin Salman ger varandra en fistbump under ett möte i Saudiarabi­en i juli.
FOTO: BANDAR ALGALOUD/LEHTIKUVA-AFP- ■ USA:s president Joe Biden och Saudiarabi­ens kronprins Mohammad bin Salman ger varandra en fistbump under ett möte i Saudiarabi­en i juli.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland