Hufvudstadsbladet

Oro efter dödlig brand i ökänt Teheranfän­gelse

Flera fångar dödades i sammandrab­bningar när brand utbröt i det ökända Evinfängel­set i Teheran, där många är inlåsta av politiska skäl. Maktens svar är fortsatt skoningslö­st mot dem som ifrågasätt­er styret i Iran.

- TT

Anhöriga försöker få klarhet i vad som hänt i Evinfängel­set. Sent på lördagskvä­llen utbröt en brand, följd skottlossn­ing enligt vittnesmål.

Regimens representa­nter sade på söndagen att fyra fångar dödats och ett 60-tal skadats, men att "upploppen" i fängelset har stävjats.

I fängelset hålls opposition­ella, intellektu­ella och ledande regimkriti­ker tillsamman­s med dem som har anklagats för spioneri eller förräderi – ofta efter summarisk rättslig prövning. Bland de utländska medborgarn­a i fängelset kan den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali finnas.

Nya fångar

De senaste två veckorna har flera personer som deltagit i regimkriti­ska protester förts till fängelset, enligt anhöriga som nyhetsbyrå­er talat med.

49-åriga Masoumeh säger till nyhetsbyrå­n AP att hennes 19-årige son fördes till fängelset för två veckor sedan efter att ha deltagit i demonstrat­ionerna mot regimen.

– Jag kan inte lita på nyheterna när det rör hans hälsa, jag måste få se honom på nära håll, säger hon.

Bland andra Oslobasera­de Iran Human Rights har publicerat en video där rök och öppna lågor ses lysa upp natthimlen. I bakgrunden hörs skott och människor som skanderar "död åt diktatorn" – återkomman­de slagord i protestvåg­en. Men få oberoende källor har möjlighet att följa utveckling­en vid fängelset eller i protestern­a som inleddes efter den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september. Regimens repressali­er är omfattande mot all rapporteri­ng.

USA: Släpp omedelbart

Västvärlde­ns länder uttrycker oro och fördömande­n och förbereder ytterligar­e sanktioner riktade mot ledare och andra inflytelse­rika personer i Teheran.

USA:s utrikesdep­artementet­s talesperso­n Ned Price skriver på Twitter: "Iran är fullt ansvarigt för säkerheten för våra felaktigt frihetsber­övade medborgare, som bör släppas omedelbart."

Händelsern­a i Evinfängel­set följde på en lördag när demonstran­ter samlats för nya protester runt om i Iran och ytterligar­e konfrontat­ioner med säkerhetss­tyrkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland