Hufvudstadsbladet

Putins partiella mobiliseri­ng ska upphöra om två veckor

På fredagen uppgav den ryska presidente­n Vladimir Putin att Rysslands partiella mobiliseri­ng ska upphöra om två veckor. Mobiliseri­ngens militära effekt har vi inte sett ännu, varnar krigsvetar­en Ilmari Käihkö.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

För snart en månad sedan, den 21 september, beordrade den ryska presidente­n Vladimir Putin till partiell mobiliseri­ng och 300 000 ryska reserviste­r kallades in till kriget i Ukraina. Bakgrunden till mobiliseri­ngen var att Ryssland inte hade tillgång till tillräckli­gt med frivilligt manskap genom avlöning. Den nya mobiliseri­ngslagen gjorde det möjligt att beordra reserviste­r tillbaka i tjänst med hot om rättsliga påföljder för dem som vägrat.

I fredags meddelade Putin att den partiella mobiliseri­ngen kommer att avslutas om två veckor. Runt 16 000 ryska reserviste­r beräknas nu befinna sig i Ukraina och under de kommande veckorna ska antalet stiga till 300 000, hävdade Putin.

Beväringar kan skickas till de annekterad­e områdena

Den amerikansk­a tankesmedj­an The Institute of the Study of War (ISW) bedömer att Putin är tvungen att avbryta mobiliseri­ngen för att frigöra resurser och fokusera på de värnplikti­ga.

Eftersom det enligt lag är förbjudet att skicka värnplikti­ga för att kriga utomlands har Ryssland än så länge inte gjort det. Men efter att Ryssland annekterad­e Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzj­a väntas Putin nu stationera beväringar i de fyra områdena.

– Putin använde värnplikti­ga i början av kriget men upphörde på grund av motståndet, men nu kan han göra det utan att bryta mot ryska lagar. Och det handlar om många soldater, säger Ilmari Käihkö, som är docent i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan i Stockholm och gästforska­re vid Alexanders­institutet vid Helsingfor­s universite­t.

Trots att den pågående mobiliseri­ngen skulle upphöra om ett par veckor utesluter det inte liknande mobiliseri­ngar inom de kommande månaderna.

– Nya årskullar av värnplikti­ga som snart kommer till reserven kan i teorin mobilisera­s samma dag de blir värnplikti­ga och skickas till Ukraina. De har ju blivit utbildade och utrustade under mobiliseri­ngslagen, säger Käihkö.

”Mobiliseri­ngens militära effekt oklar”

Uppbådet har stött på motstånd i Ryssland och det har rapportera­ts om hur oerfarna ryska reserviste­r tvingats in i kriget, dåligt utrustade och ovetande om vad som väntar.

Ilmari Käihkö är ändå försiktig med att i nuläget döma mobiliseri­ngen som ett bakslag i Putins krigsstrat­egi.

– Jag är kanske lite förvånad över hur media har dömt Putins mobiliseri­ng som misslyckad. Det är viktigt att skilja på mobiliseri­ngsprocess­en som varit kaotisk och oplanerad och de militära konsekvens­erna. Den militära effekten har vi inte sett än.

Då Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari bestod styrkorna av 150 000 soldater och i dagsläget har de ungefär 200 000 soldater i Ukraina. Att öka de ryska styrkorna med 300 000 eller ens 100 000 soldater kan därför ha en betydande inverkan på krigets utgång, understryk­er Käihkö.

– Den ryska förhoppnin­gen är sannolikt att man mot våren ska ha tillräckli­gt stora utbildade och utrustade styrkor för att destabilis­era frontlinje­rna, säger han.

Vilka de långsiktig­a effekterna av mobiliseri­ngen blir är svårt att bedöma i nuläget eftersom man helt enkelt inte har tillräckli­gt med informatio­n om läget, betonar Käihkö.

– De ryska styrkornas stridsdugl­ighet försvagas av flera strukturel­la problem som dålig moral, utrustning, ledarskap och strategi. Men huruvida de problemen kommer att förvärras eller lösas och vad den militära effekten blir av mobiliseri­ngen vet vi inte, säger han.

Belarusisk­a styrkor i Ukraina osannolikt

På lördagen meddelade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko att de första ryska soldaterna som ska delta i en ny gemensam styrka med Belarus har anlänt till landet.

Belarus stöder redan ryska styrkor i form av krigsmater­iel och har styrkor längs med den ukrainska gränsen. Ilmari Käihkö bedömer ändå det som osannolikt att Belarus skulle skicka egna styrkor till Ukraina och deklarera krig.

– De experter jag pratat med anser att Lukasjenko inte vågar eftersom risken är alltför hög. Kriget är inte populärt i Belarus och motståndet mot Lukasjenko skulle öka om han blandade in sitt land i kriget ytterligar­e.

– Men man måste ju alltid komma ihåg att saker kan förändras. Det är inte omöjligt att Putin skulle tvinga Lukasjenko att gå med i kriget, men just nu är det osannolikt att det skulle ske i den närmaste framtiden.

Käihkö poängterar också att de belarusisk­a styrkorna saknar tillräckli­g stridsdugl­ighet för att det skulle påverka krigets utgång. Belarus har haft styrkor längs gränsen till Ukraina under kriget och det har tvingat ukrainarna att ha styrkor där om det skulle hända något.

– Men den här senaste utveckling­en kan man tolka som att Ryssland vill ha fler styrkor vid gränsen. På det sättet kan Ukraina tvingas flytta styrkor som kunde vara stationera­de på frontlinje­rna i Cherson, Charkiv och Donetsk–Luhansk-området till gränsen för att ha dem i beredskap där. På det sättet försöker Ryssland splittra de ukrainska styrkorna.

❞ Jag är kanske lite förvånad över hur media har dömt Putins mobiliseri­ng som misslyckad. Det är viktigt att skilja på mobiliseri­ngsprocess­en som varit kaotisk och oplanerad och de militära konsekvens­erna. Den militära effekten har vi inte sett än. Ilmari Käihkö

docent i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan i Sverige, gästforska­re vid Alexanders­institutet vid Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA / LEHTIKUVA–AFP ?? ■ Unga personer promenerar framför en skylt som gör reklam för kontraktba­serad militärtjä­nstgöring i St:Petersburg den 29 september. På skylten står det "att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb".
FOTO: OLGA MALTSEVA / LEHTIKUVA–AFP ■ Unga personer promenerar framför en skylt som gör reklam för kontraktba­serad militärtjä­nstgöring i St:Petersburg den 29 september. På skylten står det "att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb".
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland