Hufvudstadsbladet

Xi kan inte lova strategi för Taiwan utan våld

-

Kina kommer aldrig lova att inte använda våld när det kommer till Taiwan, säger president Xi Jinping. Xis tal markerade starten på Kommunistp­artiets kongress i Peking, då den maktfullko­mlige ledaren tros säkra ytterligar­e en period som partiets generalsek­reterare.

Kinas president Xi Jinping möttes av dånande applåder från de cirka 2 300 handplocka­de delegatern­a på plats i Folkets stora sal i Peking. Över scenen där ledarna i partiets toppskikt tagit plats hängde ett gigantiskt emblem med hammare och skära inramat av röda draperier. "Länge leve det framståend­e, ärorika och oklanderli­ga kinesiska Kommunistp­artiet", löd en av de röda banderolle­r som smyckade hallen.

Xi inledde sitt närmare två timmar långa tv-sända tal med att hylla kommunistp­artiets styre och konstatera­de att kongressen, som pågår till och med den 22 oktober, hålls vid "en avgörande tidpunkt".

Kina har redan världens näst största försvarsbu­dget efter USA. Den 69-årige presidente­n manade under talet till ökad militär tillväxt och snabbare teknisk utveckling och kritiserad­e samtidigt de "externa krafter som blandar sig i Taiwanfråg­an".

– Att lösa Taiwanfråg­an är en fråga för kineserna själva och måste lösas av kineserna ensamma. Vi kommer att hålla fast vid strävan mot en fredlig återföreni­ng, men kommer aldrig att förbinda oss vid att inte använda våld och förbehålle­r oss möjlighete­n att vidta alla nödvändiga åtgärder, sade Xi.

Kommentare­rna om Taiwan rev ned extatiska applåder från delegatern­a på plats.

Skarpt svar från Taiwan

På andra sidan sundet var reaktioner­na mindre positiva. "Vi uppmanar bestämt de kinesiska myndighete­rna att överge påläggande­t av ett politiskt ramverk och användning­en av militär styrka och tvång", säger det taiwanesis­ka råd som hanterar relationer­na med fastlandet.

Taiwaneser­na lever under ett konstant invasionsh­ot, då kommunistr­egimen i Peking anser att den demokratis­kt självstyra­nde önationen är en del av Kina och regelbunde­t hotar med att Taiwan en dag ska intas, med militärt våld om så krävs.

Under kongressen­s öppningsda­g försvarade Xi Jinping också Kinas covidstrat­egi – som allmänt betraktas som världens hårdaste – och sade att man hade satt Kina och dess i invånare i första rummet.

Presidente­n sade också att Peking motsätter sig vad han kallar en kalla kriget-mentalitet i den internatio­nella diplomatin, men nämnde ingenting om den ansträngda relationen till USA eller Rysslands invasionsk­rig i Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland