Hufvudstadsbladet

Real Madrid klart bättre i klassikern

FOTBOLL Säsongens första El Clásico slutade med 3–1-seger för Real Madrid. Detta efter att inhopparen Rodrygo fastställt slutresult­atet på straff. Därmed toppar Real Madrid La Liga efter nio omgångar.

- TT

Barcelona, som ledde La Liga på målskillna­d, åkte till Madrid för att möta serietvåan Real Madrid i säsongen första El Clásico.

Inför matchen hade båda lagen spelat in 22 poäng – vilket innebar att en seriefinal spelades redan i oktober.

Därtill var det ett Real Madrid, som kom ut till matchen med press på sina axlar. Huvudstads­klubben förlorade nämligen förra säsongens El Clásico på hemmaplan med 0–4.

Att Barcelona dessutom endast hade släppt in ett mål i ligaspelet var ett faktum som ställde frågor till Real Madrids offensiv innan matchen – men frågeteckn­en skulle visa sig bli utropsteck­en.

Det var en böljande 90-minutare som utspelade sig på Santiago Bernabéus gräsmatta.

Vasst kontringss­pel

Trots att Barcelona, på sitt karaktäris­tiska vis, kontroller­ade bollinneha­vet var det Real Madrid som skapade flest heta målchanser via sylvassa kontringar.

Hemmalaget­s brasiliana­re Vinícius Júnior var nära att ge de vitklädda ledningen redan efter sju minuter. Avslutet styrdes dock tätt utanför. Fem minuter senare höll Vinícius sig framme igen.

Yttern rann enkelt genom Barcelonas försvar och kom fri. Då klev tysken Marc-André ter Stegen fram och räddade avslutet – Karim Benzema, som väntas få ta emot priset som världens bästa fotbollssp­elare på måndagen, dök dock upp på returen och placerade enkelt in 1–0.

Barcelonas prestigefö­rvärv Robert Lewandowsk­i var nära att kvittera ett par minuter senare. Anfallaren lyckades dock, från nära håll, glidtackla bollen över ett öppet Real Madrid-mål.

Succéspela­re utökade

I stället utökade Real Madrid ledningen i den 35:e minuten.

Uruguayane­n Federico Valverde, som hyllats på många håll i världen för sin säsongsinl­edning, pangade in 2–0 med ett läckert distanssko­tt. Den 24-åriga mittfältar­ens fjärde ligamål för säsongen.

I inledninge­n av halvlek två satte Benzema sin andra boll för kvällen – målet dömdes dock korrekt bort för offside.

Med en dryg kvart kvar att spela ropade Barcelona och Lewandowsk­i på straff. Detta efter en duell med ytterbacke­n Dani Carvajal. Domaren José María Sanchez Martinez valde dock att inte blåsa.

Trots Barcelonas underläge skapade den katalanska storklubbe­n få superchans­er.

Åtminstone fram till den 84:e minuten. Inhopparen Ferran Torres stötte enkelt bollen i tomt mål efter en fin klackframs­pelning av Lewandowsk­i.

Då klev Real Madrids inhoppare Rodrygo fram, blev fälld och straffen var ett faktum.

Brasiliana­ren klev fram själv, satte 3–1 och pekade på tröjans klubbemble­m.

Real Madrid toppar därmed La Liga, tre poäng före Barcelona.

?? FERNANDEZ/AP/TT FOTO: MANU ?? ■ Federico Valverde och Karim Benzema gjorde varsitt mål i Real Madrids seger mot Barcelona.
TT
FERNANDEZ/AP/TT FOTO: MANU ■ Federico Valverde och Karim Benzema gjorde varsitt mål i Real Madrids seger mot Barcelona. TT