Hufvudstadsbladet

Det börjar kännas pinsamt att inte fatta gangsterku­lturen

Det finns en brutal verklighet utanför den finlandssv­enska medelklass­ens kulturella centrum, och den tar sig uttryck i både musik och våld. Det börjar kännas pinsamt att inte ha en susning om vad som pågår.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

Jag traskade nyligen genom vackra Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm, och kände mig som en lillgammal kulturgubb­e när jag stannade upp och fotografer­ade Cornelis Vreeswijks gravsten, som ligger i närheten av både Gösta Ekmans, Michael Nyqvists och Anna Lindhs.

Ännu töntigare kände jag mig när min kompis berättade att rapparen Nils ”Einár” Grönberg också ligger begraven här, bara ett stenkast bort. Den nittonårig­a rapartiste­n sköts till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober i fjol, indragen i en av de brutala gängstride­r som pågår i Sverige.

Jag gick inte och fotografer­ade graven, utan tänkte för mig själv att jag inte hade tid.

HBL rapportera­de för en vecka sedan om rättegånge­n som inletts i Östra Nylands tingsrätt i Vanda där nio unga män ställs inför rätta på sammanlagt tretton åtalspunkt­er. Bland annat handlar det om försök till mord, skjutvapen­brott och straffbart bruk av narkotika. Polis och åklagare beskriver det som rivalisera­nde gatugäng, själva nekar de detta.

När jag läser om rättegånge­n rinner en diffus känsla över mig ... skam? För visst kändes det pinsamt när jag hörde om Einárs död för ett år sedan och jag inte hade en susning om vem han var – trots att flera av hans låtar gjort succé på topplistan.

Nu har jag inte heller den blekaste aning om vem Milan Jaff är – alltså en av rapparna som är inblandad i konflikter­na i Vanda. Men jag läser att åklagaren säger att det handlar om två gäng: ”Kurdish Mafia” baserade i östra Helsingfor­s och ”LCity” i Alberga.

Under den juridiska processen har åklagaren lyft fram det faktum att företrädar­e ur båda gängen dissat varandra på sociala medier och i sin rapmusik, i USA och Storbritan­nien har det kallats ”rap on trial”.

Denna gängkultur på sociala medier blev också ett svenskt nyord i fjol: ”Gangfluenc­er”, en person i ett kriminellt nätverk som använder sociala medier för att visa upp sin livsstil.

När jag lyssnar på Milan Jaffs låt Kurdish Mafia begriper jag verkligen ingenting, utöver läten som ”praapp, praapp, praapp” och ”pow, pow, pow”.

Samtidigt hade det väl varit ett rejält underbetyg för den finska

❞ När jag läser om rättegånge­n rinner en diffus känsla över mig ... skam? För visst kändes det pinsamt när jag hörde om Einárs död för ett år sedan och jag inte hade en susning om vem han var – trots att flera av hans låtar gjort succé på topplistan.

gangsterra­pen om en kulturjour­nalist – på en dagstidnin­g som stavar hufvudstad med F i namnet – hade plockat 100 procent av referenser­na i låtarna.

De misstänkta gängkonfli­kterna i Helsingfor­s kan ändå inte jämföras med de svenska motsvarigh­eterna, som mig veterligen är både mer omfattande och komplexa. Och medan de finska gangsterra­pparna verkar få kämpa för att hävda sig med sin musik på sociala medier, har svenska artister med kriminella erfarenhet­er som Yassin och Dree Low nått många lyssnare, hyllats på kultursido­r och kammat hem fina priser.

Innan mordet på Einár fördes en ibland lite väl duktig, men högst relevant, kulturdeba­tt i Sverige där somliga menade att det ska gå att skilja på verk och person även när det kommer till gangsterra­pen.

Tre dagar efter Einárs död gick Expressens sedermera kulturchef Victor Malm ut och sa att kulturjour­nalistiken misslyckat­s med sin bevakning av genren. Och det som den svenska kulturdeba­tten lyfte fram för ett år sedan känner jag delvis igen hos mig själv i dag.

För även om det går att argumenter­a för att de inblandade rapparna i Vanda endast är perifera figurer som man inte behöver känna till, känns det smärtsamt tydligt hur pinsamt dålig koll jag har. Inte bara på musiken, utan på den verklighet runt hörnet där låtar som Kurdish Mafia kanske betyder något på riktigt.

Är det ett stort problem? Kanske inte.

Vore det rimligt att kräva att HBL kultur ska bevaka detta på ett djupgående sätt? Knappast.

Borde man oavsett vilket åka utanför centrum oftare för att ta del av konst och kultur? Jag tror det!

Själv har jag fler frågor än svar i den här frågan, men en sak känns säker: killarna i Vanda kommer inte bli begravda bredvid en utrikesmin­ister eller helgonförk­larad trubadur på en vacker kyrkogård mitt i stan.

Kanske glöms de bara bort, blir en siffra i något straffregi­ster någonstans. Medan vi andra inte har tid att stanna upp, utan bara rusar förbi.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Rapparen Milan Jaff spexade framför kamerorna när rättegånge­n inleddes i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på måndagen. I våras dömdes han till sammanlagt 10 års fängelse för dråpförsök, skjutvapen­brott, grovt rån, grovt frihetsber­övande, narkotikab­rott och förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Samt misshandel och övergrepp i rättssak.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Rapparen Milan Jaff spexade framför kamerorna när rättegånge­n inleddes i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på måndagen. I våras dömdes han till sammanlagt 10 års fängelse för dråpförsök, skjutvapen­brott, grovt rån, grovt frihetsber­övande, narkotikab­rott och förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Samt misshandel och övergrepp i rättssak.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland