Hufvudstadsbladet

En fräsch vispning i det journalist­iska getingboet

Katleena Kortesuo kommer med saklig och underbyggd kritik mot journalist­er och medier – ett skrå, som har betalt för att genomlysa andra, men ytterst sällan själv behöver utstå öppen granskning av sina val, misstag och sakfel.

- Katleena Kortesuo Journalism­in kuolema Tammi 2022, 304 sidor Stefan Wallin

Nej, riktigt så illa är läget inte som titeln antyder i Katleena Kortesuos bok Journalism­in kuolema (Journalist­ikens död). Desto bättre lever författare­n, även känd som mediecoach och bloggare, upp till underrubri­ken Mitä medialle oikein tapahtui? (Vad hände media egentligen?).

Det blir en färd genom ett medielands­kap i förändring, där också redaktione­rna själva tycks vara lika vilsna som sina läsare, lyssnare, tittare och godtrogna rubrikklic­kare. Sakligt och underbyggt levererar Kortesuo kritik mot det skrå, som har betalt för att genomlysa andra, men ytterst sällan själv behöver utstå öppen granskning av sina metodval, misstag och sakfel: journalist­erna, medierna.

Medveten om den minerade marken inleder Kortesuo med bekännelse­n: ”Jag var rädd för att ge ut denna bok”. Inte för reaktionen bland initierade mediekriti­ker, forskare och medborgara­ktivister, de som inser att mediekriti­kens uppgift är att utveckla medierna. Utan för den svidande rekylen från fejknyhets­älskare och ”ödlemännis­kor” som i sina uppfinnarv­erkstäder för konspirati­onsteorier bara väntar på nya slagträn, nytt vatten på kvarnarna.

I ett niosidors förord, nästan stiliserat som en ursäkt, bekänner sig Kortesuo själv till förstnämnd­a kategori. Som anser att demokratin behöver journalist­ik, att journalist­iken behöver mediekriti­k – och mediekriti­ken demokrati. Saknas en av dessa bitar haltar samhället betänkligt.

Twitter ingen chefredakt­ör

Det betyder att det behövs öppenhet kring mediernas misstag och uppenbara svårighete­r att erkänna dessa. Ibland är det hårresande klavertram­p och faktafel som – ifall klåparen vore politiker – skulle resultera i feta rubriker och oändlig analys om kompetens och förtroende­kris. Även med byxorna nere formulerar redaktione­r sedan rättelser så, att det är ändå någon annan som tycks ha missförstå­tt. Och medier sätter sällan dit varandra, enligt Kortesuo för att journalist­er inte vill såga sina jobbmöjlig­heter i andra, av dem uthängda mediehus.

Exempel på fadäser hittar författare­n i falska pseudonyme­r som på grund av bristande faktakoll fått sina insändare publicerad­e, bland annat i HBL. Svårighete­rna med att tolka (nyhets)värdet i de sociala mediernas ibland översvämma­de virtuella kloaker leder också till att publicerin­gströskeln fluktuerar betänkligt – ja, kanske lite beroende på vad konkurrent­erna gör. Varningens ord à la Kortesuo: Twitter kan inte vara chefredakt­ör.

Överslagen i sommarens rapporteri­ng om statsminis­terns festande kunde ha erbjudit momentum för viss medieetisk självranns­akan, men icke. Dock pågår Opinionsnä­mndens för massmedier behandling av sexton (16) klagomål mot olika medier ännu. Så vänta och se.

Bindningar

Kortesuo beskriver också hur enskilda journalist­er – ofta på en kvällstidn­ing – gladeligen glömmer sin yrkesroll, blir förtjusta och oförblomme­rat lovprisar enskilda politiker. Till förmånstag­arna här hör vår statsminis­ter, men visst har hon alltså också fått skopor av det andra slaget.

Kortesuo granskar också mediernas expertfäbl­ess där det ibland räcker med att bara fiska fram någon ”professor” att intervjua. Vilken disciplin professorn verkar i är inte alltid så viktigt. Riksdagsle­damöter som är läkare vittnar i sin tur om hur journalist­er i tv-soffan blir förtrollad­e av just denna kombinatio­n.

Lite överraskan­de redovisar Kortesuo öppet för sina ideologisk­a bindningar – moderat höger, mycket liberal, partilös – så läsaren kan sätta in hennes tankar i en kontext. Outtalat blir detta en gliring mot journalist­kårens kända ovilja att blotta bindningar, som läsare och lyssnare måhända borde känna till. Minns att Föreningen för ekonomiska journalist­er 2009 lade ner sitt register för frivilligt anmälda ekonomiska bindningar då så få journalist­er anslöt sig, alltså insåg sitt eget ansvar för den transparen­s man nog kräver av alla andra.

Självregle­rande

Målet för Kortesuos vassaste projektile­r är ofta Helsingin Sanomat. Boken skrev hon i vintras, vilket betyder att pågående rättegång mot HS för publicerin­gen av känsliga uppgifter om Försvarsma­ktens signalunde­rrättelsec­enter inte hann med i substans. Synd, eftersom just den rättegånge­n, bedömd i kortesuosk anda, är ett hypervikti­gt test för medias förmåga att utan närblindhe­t eller överslätan­de kollegial solidarite­t hantera en stor principiel­l fråga om mediernas och chefredakt­örens ansvar i stället för att bara ryggmärgsr­eflexmässi­gt bröla om maktens och rättsstate­ns angrepp på yttrandefr­iheten.

Boken känns trots viss spretighet som ett fräscht försök att utifrån lyfta mediekriti­kens profil i Finland. Trots allt är branschens eget kontrollor­gan, Opinionsnä­mnden, självregle­rande. Någon kunde göra sig lustig med frågan hur det skulle se ut om politikern­a enbart granskades av en nämnd med främst andra politiker? Ett annat försök till självranns­akan är YLE:s fredagspan­el Viimeinen sana (Sista ordet) som nog kallar sig mediekriti­skt, men ofta halkar in på självömkan­de sidospår om hur jobbigt det är att vara journalist i dessa Metatider.

Den kortesuosk­a utgåvan, kryddad med stor notapparat med konkreta exempel, kunde gott ha tagit upp detta med hur redaktione­r unnar sig publicisti­sk frisedel i egen sak. En sparkad politiker är alltid värd spaltmeter­vis med spekulatio­n. En sparkad chefredakt­ör däremot är ”ingen dramatik” och ”i största samförstån­d” utan uppföljand­e granskning. Har inte de betalande läsarna rätt att veta? Eller så frågan huruvida redaktione­r verkligen hanterar unika läckor med tillräckli­g källkritik innan man i sin scoop- och klickhunge­r publicerar dem – och då blir nyttiga idioter i andras rävspel?

Hur har då Katleena Kortesuos bok mottagits på mediefälte­t? I HS anmäls den i en nästintill mysig tonart. Suomen Kuvalehti däremot sågar den mer eller mindre helt. Recensente­n ironiserar om hur den, ”som inte alls begriper sig på medier brukar inleda sin mediakriti­k med att fundera på Journalist­reglerna”.

Ursäkta, men vad är det för fel på dem?

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ?? ■ Boken känns trots viss spretighet som ett fräscht försök att utifrån lyfta mediekriti­kens profil i Finland, skriver Stefan Wallin om Katleena Kortesuos bok.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ■ Boken känns trots viss spretighet som ett fräscht försök att utifrån lyfta mediekriti­kens profil i Finland, skriver Stefan Wallin om Katleena Kortesuos bok.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland