Hufvudstadsbladet

Tydliga brott mot folkrätten måste fördömas

- Li Andersson är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

Förra veckan hölls en viktig omröstning i FN:s generalför­samling om Rysslands illegala annekterin­gar av delar av Ukrainas territoriu­m. Annekterin­garna gjordes efter att Ryssland genomförde iscensatta ”folkomröst­ningar”, vars resultat var bestämt på förhand.

I FN:s säkerhetsr­åd använde Ryssland som bestående medlem sin vetorätt mot en fördömande resolution. För många var det ännu ett exempel på den förlamande inverkan som säkerhetsr­ådets nuvarande struktur har på hela FN-systemet. Därför riktades blickarna och förväntnin­garna nu mot generalför­samlingen och den omröstning som skulle hållas där. Att annektera delar av en annan självständ­ig stat mot dess vilja bryter mot de mest fundamenta­la principern­a inom folkrätten och mot FN:s grundstadg­or. Ett starkt och så enigt ställnings­tagande som möjligt i generalför­samlingen har en stor betydelse inom det internatio­nella samfundet och är viktig även för FN:s trovärdigh­et.

I kulisserna har dock många diskussion­er förts, speciellt med olika afrikanska länder som hittills varit motvilliga till att ta stark ställning i konflikten, och därför i tidigare sammanhang röstat blankt eller avstått från att rösta.

Denna gång föll rösterna inom generalför­samlingen 143 för, 5 emot och 35 avstod. Det var enbart enstaka diktaturer och auktoritär­a regimer som Belarus, Nordkorea, Syrien och Nicaragua som stödde Ryssland, som blir allt mer ensamt och isolerat på den internatio­nella arenan. Bland de länder som avstod från att rösta, och sålunda inte tog ställning mot Rysslands illegala annekterin­g fanns förutom Kina och Indien många betydande afrikanska länder som Sydafrika, Moçambique, Kongo, Etiopien, Namibia, Uganda och Tanzania, vars stöd västvärlde­n hoppats på och för vilket en hel del diskussion­er förts i kulisserna.

Jag har under denna vecka besökt både Sydafrika och Moçambique för att diskutera samarbete inom utbildning. Den afrikanska kontinente­n har en enorm betydelse för hela mänsklighe­tens framtid och det finns en stor oro för att Ryssland, Kina och Indien utökar förutom sitt ekonomiska även sitt politiska inflytande.

Många länder är inte villiga att starkt ta ställning i de konflikter som västvärlde­n anser vara viktiga, efter att många gånger ha blivit utan tillräckli­gt stöd i de konflikter som utspelar sig på den egna kontinente­n. I flera afrikanska länder, som Moçambique, har bakgrunden även att göra med Europas eller USA:s inblandnin­g i de egna konflikter­na även efter slutet på kolonialis­men. Under kalla kriget var flera länder eller parter i inbördeskr­ig spelbricko­r som en del av västvärlde­ns globala kamp mot kommunisme­n och Sovjetunio­nen. För att inte ens tala om missnöjet mot nykolonial­ismen som sugit ut resurser från den afrikanska kontinente­n och fått flera länder att blicka mot Kina.

Många länder i det globala syd har rätt när de understryk­er västvärlde­ns dubbelstan­darder och bristen på intresse för de krig och konflikter som pågår på andra håll i världen. Men slutsatsen kan ändå inte vara att på internatio­nella arenor inte tydligt fördöma så tydliga brott mot folkrätten som Ryssland nu gör sig skyldig till. Tvärtom, varje spricka i den internatio­nella rätten och FN:s trovärdigh­et gör det svårare, inte lättare att upprätthål­la en regelrätt internatio­nell ordning som respektera­r nationell suveränite­t. Och för att kunna bygga upp denna ordning behövs samarbete på lika villkor och att vi formar genuina partnerska­p där missförtoe­nde ännu finns.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland