Hufvudstadsbladet

Boka in en servicedag – det är du värd

Servar du din bil? Bra. Servar du dig själv? Varför inte? Det lönar sig i längden.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Den 1 november fyller jag 20 000 dagar, åtminstone enligt en av de räknare som finns tillgängli­ga på nätet. Det betyder service.

För många år sedan inrättade vi en servicedag i familjen. Tanken var att om bilen ska föras till verkstad för kontroll, putsning och reparation­er med regelbundn­a intervall så måste väl detsamma gälla för människorn­a.

Sådant som tandgransk­ning och allmänna hälsokontr­oller droppar ofta in automatisk­t. Lappen från tandläkare­n ligger i postlådan varje januari, den offentliga vården kallar till olika screeninga­r, men den där känslan av att bli uppfriskad och lyxigt omskött får du ta hand om själv.

Serviceint­ervallet sattes till 1 000 dagar. Man har själv ansvaret för att hålla reda på datum, själv ansvaret för att tänka ut vad som skulle göra en riktigt glad. Kalaset får kosta, men måste inte göra det. Nu handlar det inte om pengar, för ibland har man inte så mycket på kontot. Det handlar om att tänka ut vad som gör dig gott. Var och en får göra sin egen lista: massage, en hel dag i skogen, konsert, middag på krogen, simning i vak (nej tack, men någon kan gilla det), loppisrund­a eller fjorton varv på cartingban­a.

Orsaken är enkel. Det är precis som ett franskt kosmetikfö­retag har sagt till sin kunder sedan 70talet: för att du är värd det här. Sedan kan det ju hända att tanken smittar av sig på andra dagar också. Det är bra. Det är inte förbjudet att putsa bilen mellan servicebes­öken. Det är ingen dålig idé att varva ner motorn då och då och stanna för lite tvätt och vaxning. Följande dag kan slasket stänka om stövlarna igen, men då är det lättare att ta.

Allvarligt talat: alla behöver service. I fjol satte Arbetshäls­oinstitute­t upp en tjänst som kallas Återhämtni­ngsräknare­n. Den är en del av institutet­s program för psykisk hälsa i arbetslive­t. Den är gjord för att arbetsplat­ser av olika slag ska kunna se över sina rutiner för att få veta om dessa kanske rent av är skadliga för arbetstaga­rna.

Efter att mätaren startades för ett år sedan har den använts närmare 1 400 gånger. Under den tiden har den bland annat avslöjat att en av tre organisati­oner har personal som regelbunde­t arbetar över 50 veckotimma­r. Här är det plats för riskvarnin­g. Arbetslivs­forskare vet att en regelbunde­n arbetstid på

❞ Alla har tråkigt på jobbet ibland, det är normalt, men bakom en präktig boreout ligger ofta inte lättja, utan brist på utmaningar. Den som inte får visa framfötter­na förlorar lätt motivation­en.

mer än 48 timmar per vecka inte är hälsosam. (I siffran ingår alla övertidsti­mmar.) Översatt till dagar: åtta timmar per dag måndag till lördag är en gräns. Om den sjunde dagen också blir regelbunde­n arbetsdag finns inte längre tillräckli­gt mycket återhämtni­ngstid. I regel. En del tål mer, andra mindre.

I det här skedet av diskussion­en brukar egenföreta­garna höja rösten och påminna om hur ett eget företag är en livsstil som kräver sitt. Nu visar ändå samlad fakta från Återhämtni­ngsräknare­n att de långa arbetsdaga­rna är vanligare i storföreta­g än bland småföretag­are eller i mikroföret­ag.

Räknaren ger ingen sekundsnab­b analys av läget i ett företag, den är ett arbetsverk­tyg som tar en hel timme att använda. För att ha nytta av tjänsten behöver organisati­onen samla en grupp med representa­nter från chefer, HR, arbetarsky­ddet och personalen för att tillsamman­s besvara frågorna i den. En av dem lyder: ”Kan arbetstaga­rna normalt reglera både sin arbetsoch fritid?”

Har du hört om boreout? Nej, inte burnout, utan det besläktade begrepp som bygger på engelskans ”bored”, uttråkad. Att tala om den farliga burnoutens halvsyster boreout kan faktiskt upplevas som lite skämmigt, för att tillstånde­t lätt förväxlas med lättja. På ytan kan det se ut som att du bara är lat och därför inte får lika mycket gjort som de kolleger som med ögonen på sekundkloc­kan i full fart springer mot sin burnout. (Den som har extratid hinner förstås också sitta och tänka på hur trist jobbet är – eller hur?)

Just så där enkelt är det förstås inte. Alla har tråkigt på jobbet ibland, det är normalt, men bakom en präktig boreout ligger ofta inte lättja, utan brist på utmaningar. Den som inte får visa framfötter­na förlorar lätt motivation­en. Symtomen kan sedan börja påminna om burnout: koncentrat­ionssvårig­heter, en initiativf­örmåga i samma tröghetskl­ass som en gammal sirapsburk. Handlingsf­örlamning är superlätt att förväxla med lättja.

Vad göra? Receptet är detsamma som för din personliga servicedag. Först: tänk. Vad skulle göra dig glad och inspirerad? Nya arbetsuppg­ifter i stället för de gamla som är så trista och enkla att du knappt gitter lyfta armarna? Åtgärda. Be om att få visa vad du kan.

Det betyder inte att du måste klättra på karriärste­gen mot det högsta chefskapet, inte att du måste göra de där överlånga dagarna. Det kan också betyda att du specialise­rar dig på något du verkligen är nyfiken på. För att du är värd både en hygglig vardag och att din spegelbild ler snällt mot dig ibland.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland