Hufvudstadsbladet

Red Bull-grundaren Mateschitz död – skapade imperium

Den österrikis­ke miljardäre­n Dietrich Mateschitz är död, efter en tids sjukdom. Han blev 78 år, och grundade ett företag som vuxit från energidryc­ker till ett idrottsimp­erium.

-

Företaget kom med dödsbesked­et i ett meddelande till sina anställda, rapportera­r Bloomberg.

Dietrich Mateschitz grundade Red Bull 1984 med den thailändsk­e affärsmann­en Chaleo Yoovidhya. Han sägs ha fått upp ögonen för drycken när han märkte att en thailändsk dryck spetsad med koffein minskade effekten av jetlag under en affärsresa. Ett samarbete med ägarfamilj­en av drycken i fråga, "Krating Daeng" (vattenbuff­el), inleddes. Tre år senare – efter att noggrant ha planerat marknadsfö­ringsstrat­egier – såldes den första Red Bull-drycken i Österrike, med något modifierat recept jämfört med den thailändsk­a förlagan.

När 2021 summerades hade det under året sålts 9,8 miljarder energidryc­ksburkar och bolaget hade närmare 14 000 anställda.

Höll låg profil

Mateschitz själv blev Österrikes rikaste man, god för motsvarand­e 15 miljarder dollar. Själv höll han låg profil, ställde sällan upp i intervjuer och syntes än mer sällan på röda mattor vid olika tillställn­ingar.

– När jag då och då går ut är det bara för att övertyga mig själv om att jag inte missar särskilt mycket, sade han i ett sällsynt undantag för Bloomberg 2011.

Han har beskrivits som ett marknadsfö­ringsgeni, och bolaget hade inget emot tidiga rykten om att drycken i sig kunde vara farlig. Det värsta för ett varumärke är ett svalt intresse, resonerade han.

– Vi ville göra varumärket tillräckli­gt intressant så att folk skulle vilja lägga vantarna på det, sade han.

Skyggheten kring hans person är i skarp kontrast till hans företag, som förutom på energidryc­ksburkar syns på formel 1-bilar, extremspor­tevenemang och i tv- och datorspel.

Mateschitz var pådrivande då energidryc­ksföretage­t gav sig in i motorsport­världen i mitten av 1990-talet, inlednings­vis i samarbete med Sauber.

Äger flera klubbar

2004 köpte Red Bull Jaguar Racing och skapade Red Bull Racing, som blivit ett av de stora stallen i Formel 1 med världsmäst­aren Max Verstappen.

– Han bevisade att man kan göra skillnad. Han var en passionera­d anhängare och ryggraden i allt vi gjorde. En anmärkning­svärd man och en inspireran­de individ, säger stallchefe­n Christan Horner som beskriver dödsbesked­et som väldigt sorgligt.

Red Bull äger även systerstal­let Alpha Tauri och en rad fotbollskl­ubbar, som efter uppköpen genomgått namnbyten. Däribland kan nämnas MLS-laget New York Red Bulls, RB Leipzig i Bundesliga och flerfaldig­a österrikis­ka mästarna Salzburg. Red Bull är en av de stora sponsorern­a vid en rad idrottseve­nemang, inte sällan med extremspor­tförtecken, och sponsrar en rad spektakel – som piloten Felix Baumgartne­rs fria fall från stratosfär­en 2012.

I en intervju med The New York Times 2006 förklarade Mateschitz att han däremot själv aldrig varit passionera­d nog för att försöka att bli idrottspro­ffs.

– Till exempel när vi lärde oss vindsurfin­g för 20 år sedan, så hade jag kompisar som övade timme efter timme. Men så snart jag kunde hantera en stark vind så var det gott nog. Det är sant för nästan allt jag gör. Jag gör det inte för att bli jättebra utan bara för att göra det och ha kul, sade han.

Dietrich Mateschitz blev 78 år och efterlämna­r sonen Mark.

 ?? FOTO: KERSTIN JOENSSON/TT-AP ?? ■ Red Bull-grundaren Dietrich Mateschitz 2016.
FOTO: KERSTIN JOENSSON/TT-AP ■ Red Bull-grundaren Dietrich Mateschitz 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland