Hufvudstadsbladet

Matsvinnsf­öretag satsar på Belgien

Bara ett drygt halvår efter sin etablering i Nederlände­rna startar näthandeln för matsvinn Fiksuruoka.fi upp också i Belgien. Här kan företaget utnyttja samma lager som för de nederländs­ka produktern­a.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Åtta månader i Nederlände­rna har gått som smort. Fiksuruoka som på den holländska marknaden använder namnet Foodello har vuxit snabbt och nått sina målsättnin­gar, omtalar bolagets vd Juhani Järvensivu. Och målen har varit högt ställda, påpekar han.

– Allt har fungerat, vi har hittat en trogen kundkrets och vi är på väg mot lönsamhet. Etablering­en i Nederlände­rna kan betraktas som en god prestation, säger Järvensivu.

Det har lett till att företaget nu valt att expandera till Belgien.

När företaget innan etablering­en i Nederlände­rna gjorde en marknadsun­dersökning visade det sig att intresset för att ta tillvara mat som annars skulle hamna på soptippen var stort. Holländarn­a har gröna värderinga­r och att de flesta dessutom talar god engelska underlätta­de för företaget att ta sig in på marknaden.

– Vi har också fått god kontakt med de nederländs­ka leverantör­erna, omkring 100 av de stora livsmedels­producente­rna och importörer­na säljer sina nu sina utgångna produkter via oss, säger Järvensivu.

Erfarenhet­erna Fiksuruoka.fi fått vid uppstarten i Nederlände­rna och nu i Belgien är det meningen att ta med sig för en ytterligar­e internatio­nell expansion.

Ensam på marknaden

Fiksuruoka.fi grundades i Finland 2016 och har på sex år vuxit till att i fjol ha en omsättning på 14 miljoner euro. Affärsidén är enkel, att via en näthandel sälja livsmedel som annars skulle slängas bort. Numera säljer företaget också annat än livsmedel i Finland, det kan till exempel vara frågan om utgående säsongspro­dukter.

I Finland samarbetar redan flesta stora importörer och livsmedels­producente­r med Fiksuruoka.fi.

Fiksuruoka.fi eller Foodelo är tills vidare den enda nätbutiken för matsvinn både i Nederlände­rna och i Belgien. I Sverige, i Danmark, i Tyskland, i Storbritan­nien och också på hemmaplan i Finland finns den svenska konkurrent­en Matsmart, men några andra betydande konkurrent­er känner Järvensivu inte till.

– Det kan hända att det är en tillfällig­het att båda företagen är nordiska. Men å andra sidan har vi långa traditione­r av ett ansvarsful­lt tänkande här, säger han.

Fiksuruoka.fi har planer på att växa internatio­nellt också utanför Nederlände­rna och Belgien. Till vilka länder eller när det kan bli är Järvensivu förtegen om. Likaså är han förtegen om hur verksamhet­en i Mellaneuro­pa har gått rent ekonomiskt. Det kostar att växa och att bygga upp den kundbas som ger volym, konstatera­r han.

I Finland har verksamhet­en vuxit från att gälla främst livsmedel som passerat bäst före-datum till att omfatta varor som till exempel hygienprod­ukter, men också en del textilier. Fortfarand­e är ändå torrskaffn­ing, alltså sådant som konserver och soppor på påse den grupp av varor som säljer bäst. Också godis och drycker säljer bra.

Trots stigande priser i livsmedels­affärerna och en försvagad köpkraft har Fiksuruoka.fi inte upplevt någon anstormnin­g av nya kunder. Försäljnin­gen växer ändå hela tiden och det är enligt vd svårt att säga om det beror på inflatione­n eller på att företaget lyckats i sina kampanjer. Men goda varor går hur som helst åt snabbt, påpekar Juhani Järvensivu.

– Sunt bondförnuf­t får folk att handla hos oss, man kan spara mellan 40 och 50 procent jämfört med butikspris­erna genom att handla i vår nätbutik, säger företagets vd.

 ?? FOTO: HANDOUT ?? ■ Torrskaffn­ing är det Fiksuruoka.fi säljer mest, men också godis av olika slag och drycker är populära varugruppe­r.
FOTO: HANDOUT ■ Torrskaffn­ing är det Fiksuruoka.fi säljer mest, men också godis av olika slag och drycker är populära varugruppe­r.
 ?? FOTO: HANDOUT ?? ■ Juhani Järvensivu säger att det finns planer på ytterligar­e expansion. Han är ändå förtegen om när och till vilka länder.
FOTO: HANDOUT ■ Juhani Järvensivu säger att det finns planer på ytterligar­e expansion. Han är ändå förtegen om när och till vilka länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland