Hufvudstadsbladet

Harri Heliövaara jagar plats i ATP-finalerna

TENNIS Harri Heliövaara och hans brittiska par Lloyd Glasspool nådde ännu en final på tennisens ATP-tour – men också den här gången missade man turnerings­segern.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Harri Heliövaara och Lloyd Glasspool tog sig till säsongens sjunde final i ATP-turneringe­n i Stockholm men väl i finalen var förstaseed­ade Jean-Julien Rojer och Marcelo Arevalo bättre i två raka set, 6–3, 6–3. Heliövaara/Glasspool är rankade 14:e respektive 18:e i världen, finalmotst­åndarna femma och sexa.

Rojer/Arevalo – mästare i franska öppna i år – slog också Heliövaara/Glasspool i finalen i ATP-turneringe­n i Dallas i februari.

Av säsongens sju finaler har Heliövaara/Glasspool vunnit bara en: i Hamburg i juli.

”I dag fick vi tyvärr inte allt ut ur oss själva. I går spelade vi sent på kvällen och var nu först ute på planen. Jag vet inte om det påverkade, men något fattades i skärpan. Spelmässig­t lyckades motståndar­en bättre i servespele­t och var bättre i 30–30- och 15–30-lägen. Det var synd för oss att de genast i början av båda set lyckades bryta vår serve och därmed spela fritt. I sin helhet var det här ändå en fin vecka då vi gick till final”, säger Heliövaara i ett pressmedde­lande från Tennisförb­undet.

I och med finalplats­en förbättrar Heliövaara/Glasspool sin position i racet om en plats i AFP-finalturne­ringen som spelas i Turin den 13–20 november. I nuläget är de sexor på listan därifrån de åtta bästa förtjänar en plats i finalturne­ringen.

”Den här turneringe­ns poäng gör gott med tanke på ATP-finalerna. Vi tar det härifrån och fortsätter ödmjukt mot nästa tävlingar”, säger 33-åriga Heliövaara.

❞ I dag fick vi tyvärr inte allt ut ur oss själva. I går spelade vi sent på kvällen och var nu först ute på planen. Jag vet inte om det påverkade, men något fattades i skärpan. Harri Heliövaara

Ruusuvuori­s tredje semifinal i år

ATP-turneringe­n i Stockholm har traditione­llt varit bra för finländare.

Henri Kontinen vann turneringe­n tillsamman­s med fransmanne­n Edouard Roger-Vasselin år 2019 och Jarkko Nieminen spelade i final i en av sina favorittur­neringar vid tre tillfällen: 2001, 2006 och 2011.

Det var nära att det också i år hade blivit en finländsk finalplats i singel då Emil Ruusuvuori uppträdde piggt i Stockholm. Ruusuvuori förlorade ändå semifinale­n på lördag kväll mot Stefanos Tsitsipas med klara siffror, 6–2, 6–2. På vägen till säsongens tredje semifinal slog den 52:a rankade finländare­n ut bland annat amerikanen Frances Tiafoe, 17:e i världen.

23-åriga Ruusuvuori har en gång spelat final på ATP-touren: i februari förlorade han i Indien mot portugisen Joao Sousa som han tog revansch på i Stockholm.

 ?? FOTO: SARAH STIER/AFP-LEHTIKUVA ?? ■ Lloyd Glasspool och Harri Heliövaara nådde final i ATP-turneringe­n i Stockholm. Arkivbild.
FOTO: SARAH STIER/AFP-LEHTIKUVA ■ Lloyd Glasspool och Harri Heliövaara nådde final i ATP-turneringe­n i Stockholm. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland