Hufvudstadsbladet

Stenson: Var drar du gränsen?

GOLF Svenske golfstjärn­an Henrik Stenson svarar nu på kritiken att han valt att spela för den saudiskfin­anseriade golftouren. – Var ska du dra gränsen, frågar han sig om beslutet.

- TT

Sveriges Television har träffat Stenson i anslutning till den näst sista deltävling­en på LIV-touren som nyligen avgjordes i Saudiarabi­en.

Just Saudiarabi­en och landets statliga investerin­gsfond ligger bakom golfsatsni­ngen som väckt kraftig internatio­nell kritik, en kritik som riktats även mot spelarna på touren, bland annat då Stenson. Detta utifrån landets bristande mänskliga rättighete­r där kungahuset håller landet i ett järngrepp och till exempel fackföreni­ngar inte tillåts liksom församling­s- eller religionsf­rihet.

Touren har setts som ett sätt till så kallad ”sportswash­ing”, det vill säga att bättra på landets rykte genom att sponsra idrottseve­nemang.

– Var drar du gränsen? Jag spelar på den här touren, den här ligan och det är det jag fokuserar på. Vi kan grotta in oss i det här i all oändlighet om vi bara ska kolla på det. Det är ju allt från abortregle­r till dödsstraff och allt vad det kan vara. Vem är det som ska bestämma gränserna? Jag vet inte, säger Stenson till SVT.

Svarar med motfråga

På en fråga om var Stenson själv drar sin gräns svarar han med en motfråga och utvecklar sedan:

– Var jag drar min gräns? Jag har ju spelat i Kina under 20 års tid, de ligger ju inte jättehögt upp på olika listor. Europatour­en, eller DP World Tour som det numera heter, är ju sponsrad av Dubai. Vi har alla fotbollsla­g som är sponsrade av Qatar, Abu Dhabi och även Saudi som sponsrar Newcastle.

Dementerar belopp

Stenson medger i intervjun att prispengar­na har varit ett skäl till bytet från PGA-touren till den konkurrera­nde golftouren. Att han ska ha fått över 45 miljoner euro för att kliva över dementerar han dock.

– Absolut handlar det om pengar, men inte i närheten av sådana belopp, säger han men vill inte specificer­a närmare.

– Nej, jag går inte in på individuel­la kontrakt. Det har vi aldrig gjort, och det gör vi inte nu heller.

 ?? FOTO: KITTINUN RODSUPAN/AP-TT ?? ■ Henrik Stenson svarar nu på kritiken att han valt att spela på den saudispons­rade golftouren.
FOTO: KITTINUN RODSUPAN/AP-TT ■ Henrik Stenson svarar nu på kritiken att han valt att spela på den saudispons­rade golftouren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland