Hufvudstadsbladet

Duplantis och Ingebrigts­en delar på pris

- TT

FRIIDROTT Svenska stavhoppar­stjärnan Armand Duplantis har prisats som årets manliga friidrotta­re i Europa av Europeiska friidrotts­förbundet. Han får dela på priset med norske löparstjär­nan Jakob Ingebrigts­en.

Priset delades ut i samband med galan Golden Tracks Award i Tallinn. Nederländs­ka löparundre­t Femke Bol utsågs till årets kvinnliga friidrotta­re i Europa.

”Det är en stor ära, inte bara för mig utan för hela min familj, och jag känner mig väldigt stolt”, säger Duplantis i ett pressmedde­lande från Svenska friidrotts­förbundet.

Det är första gången som två idrottare delar på titeln, men inte första gången som 22-åringarna Duplantis och Ingebrigts­en delar på en utmärkelse. 2018 utsågs de båda till Årets stjärnskot­t i Europa på samma gala.

”Det känns som att det var i går som jag och Jakob delade utmärkelse­n som Årets stjärnskot­t, och att nu vara i en situation där vi båda får den stora utmärkelse­n, det är verkligen en ära. Både jag och Jakob har en otrolig säsong bakom oss”, säger Duplantis.

Armand Duplantis har varit friidrotte­ns kung Midas under året som gått, allt han rört vid har blivit guld. VM inomhus och utomhus, EM och Diamond League-finalen. Guld, guld, guld och guld.

På VM i amerikansk­a Eugene, Oregon, satte han dessutom det nya världsreko­rdet i stavhopp: 621 centimeter.

Medel- och långdistan­slöparen Ingebrigts­en gjorde det bra han med. Han tog en drös guld- och silvermeda­ljer på distansern­a 1 500 och 5 000 meter.

Femke Bols saldo i EM i München var häpnadsväc­kande: hon blev trippelmäs­tare på 400 meter slätt och häck samt i den långa stafetten.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? ■ Armand Duplantis är världens bästa stavhoppar­e. Arkivbild.
FOTO: JESSICA GOW/TT ■ Armand Duplantis är världens bästa stavhoppar­e. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland