Hufvudstadsbladet

Tre länder har dragit sig ur Eurovision­en nästa år

Tre länder har dragit sig ur Eurovision Song Contest inför våren nästa år. Den finlandssv­enska ESC-experten David Lindström är ändå inte orolig för nästa års upplaga av tävlingen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Bulgarien, Montenegro och Nordmakedo­nien har meddelat att de inte kommer delta i Eurovision Song Contest i Liverpool i maj nästa år. Länderna drar sig ur av ekonomiska skäl, rapportera­r BBC.

Enligt EBU har 37 länder bekräftat att de kommer delta i tävlingen.

Ett annat land som inte heller kommer tävla är Ryssland som är uteslutna på grund av landets anfallskri­g i Ukraina. Kriget är också orsaken till att tävlingen arrangeras av Storbritan­nien, trots att Ukraina vann i våras.

Turkiet har inte återvänt

Det är inte ovanligt att länder drar sig ur tävlingen av olika orsaker, säger Eurovision­sexperten David Lindström när HBL ringer upp.

Det kan handla om ekonomiska orsaker eller rent ointresse. Det har också hänt att länder dragit sig ur av politiska orsaker, eller inte velat delta på grund av bristande framgångar, säger han.

– Det är ofta tv-bolagen i de olika länderna som finansiera­r landets deltagande, och ibland finns det inte intresse. Det beror på vem som sitter i ledningen, säger Lindström och tillägger detaljen att Moldaviens bidrag faktiskt finansiera­de sitt eget deltagande i tävlingen i år.

Lindström lyfter fram att Turkiet drog sig ur tävlingen inför 2013, och inte har återvänt. Samma år represente­rade Krista Siegfrids Finland med låten Marry Me. Turkiet har bland annat sagt att orsaken bakom beslutet varit missnöje över tävlingens röstningss­ystem, berättar Lindström.

– De övervägde att delta igen men har också angett Conchita Wursts medverkan som en orsak att inte komma tillbaka. Så det kan finnas kulturpoli­tiska orsaker också bakom att länder drar sig ur, säger Lindström.

– Kristas bidrag där hon kysste en kvinna kan också tänkas vara en annan orsak.

37 länder är tillräckli­gt

Lindström tycker att 37 deltagare är tillräckli­gt för tävlingen, och hänvisar till att rekordet är 43. Varje bidrag är tre minuter långt, och utöver det består sändningen av vykort från deltagarlä­nderna.

I år misstänker Lindström dessutom att det kommer behövas mer tv-tid än vanligt för inslag i programmet som ska represente­ra både värdlandet Storbritan­nien, och Ukraina.

– Jag skulle säga att 43 länder blir för mycket för en ”vanlig” tvtittare, säger han.

Det finns dock länder som skulle skada tävlingen hårdare om de drog sig ur. Det är Tyskland, Storbritan­nien, Frankrike, Italien och Spanien. Länderna har alltid en plats i finalen men betalar också mest – och drar in massor av tv-tittare.

”De starkaste axlarna”

ESC är ett icke-vinstdriva­nde evenemang, och deltagarav­gifter är en viktig del av finansieri­ngen. Avgifterna­s storlek varierar för de olika länderna och baserar sig på en solidarite­tsprincip där ”de starkaste axlarna ska bära den tyngsta vikten”, enligt Eurovision­ens webbsida.

Länderna får själva avgöra om de vill offentligg­öra kostnadern­a för sitt deltagande, men den sammanlagd­a summan för deltagarna ska i år vara drygt 5,5 miljoner euro, medan värdarna BBC väntas behöva betala mellan 9 och 18 miljoner euro för arrangeman­get.

❞ Det är ofta tvbolagen i de olika länderna som finansiera­r landets deltagande, och ibland finns det inte intresse. David Lindström Eurovision­sexpert

 ?? FOTO: EPA/JESSICA GOW/ARKIVBILD ?? ■ Krista Siegfrids var Finlands representa­nt när ESC gick av stapeln i Malmö 2013. Eurovision­sexperten David Lindström misstänker att Turkiet inte var något fan av bidraget.
FOTO: EPA/JESSICA GOW/ARKIVBILD ■ Krista Siegfrids var Finlands representa­nt när ESC gick av stapeln i Malmö 2013. Eurovision­sexperten David Lindström misstänker att Turkiet inte var något fan av bidraget.
 ?? FOTO: EBU / NATHAN REINDS / ARKIVBILD ?? ■ The Rasmus var Finlands bidrag i ESC i fjol, med låten Jezebel som landade på 21:a plats i finalen.
FOTO: EBU / NATHAN REINDS / ARKIVBILD ■ The Rasmus var Finlands bidrag i ESC i fjol, med låten Jezebel som landade på 21:a plats i finalen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ ESC-fantasten David Lindström har rapportera­t från Eurovision­en för olika finlandssv­enska medier sedan 1996.
FOTO: CATA PORTIN ■ ESC-fantasten David Lindström har rapportera­t från Eurovision­en för olika finlandssv­enska medier sedan 1996.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland