Hufvudstadsbladet

Tuomioja friar inte Jäätteenmä­ki

- Bjarne Nitovuori

Ingen annan har så detaljerat skildrat hur det går till i politiken som Erkki Tuomioja. Men dagböckern­a är knappast det bästa sättet att analysera det politiska skeendet, skriver Bjarne Nitovuori i recensione­n av Tuomiojas nya dagboksbok, som bland annat berör Anneli Jäättenmäk­is Irakgate.

För en stor del av Centern är Anneli Jäätteenmä­ki fortfarand­e ett offer och en martyr för att hon i juni 2003 tvingades avgå som statsminis­ter efter den så kallade Irakgate-skandalen. Till exempel Jäätteenmä­kis dåvarande politiska medarbetar­e och senare partisekre­terare Timo Laaninen hoppas i sin memoarbok ”Keskustan kuiskaaja” (2021) på tilläggsut­redningar, som skulle vara ägnade att rehabilite­ra Jäätteenmä­ki. Särskilt väntar han på Paavo Lipponens memoarer och Erkki Tuomiojas dagböcker från den tiden.

Lipponen, vars memoarer om statsminis­tertiden alltjämt saknas, kommer knappast att ge Jäätteenmä­ki rätt. Och det gör inte heller Tuomioja i sina dagböcker trots att han är ytterst kritisk till Lipponens uttalanden om Irak-krisen.

Jäätteenmä­ki tvingades inte avgå på grund av sin tolkning att Lipponen var beredd att ansluta Finland till den USA-ledda koalitione­n mot Irak. Socialdemo­kraterna gick trots det med i en regering under Jäätteenmä­kis ledning. Det som beseglade Jäätteenmä­kis öde var hennes samröre med president Tarja Halonens medarbetar­e Martti Manninen bakom presidente­ns rygg. Det konstatera­r också Tuomioja i sin dagboksant­eckning den dramatiska dagen 18 juni 2003. Manninens meddelande samma dag att Jäätteenmä­ki aktivt bett om de hemliga dokumenten var det slutgiltig­a sigillet.

Enligt Laaninen antog man inom Centern att Manninen hade Halonens tillstånd att informera det dåvarande största opposition­spartiet. Om så hade varit fallet hade Halonen knappast kunnat avskeda Manninen utan att denne avslöjat presidente­ns roll. Och Tuomiojas dagböcker bekräftar att Halonen inte visste om Manninens förehavand­en.

Det betyder inte att Tuomioja och Halonen skulle ha gillat Lipponens agerande i Irak-frågan. Han redogör för flera samtal med Halonen, där Lipponen kritiseras. Tuomioja är inte heller förtjust över Jäätteenmä­kis sätt att bedriva kampanj inför riksdagsva­let 2003, även om han anser att hon inte hade helt fel i sin kritik. Tuomioja säger det inte, men till exempel Laaninen ifrågasätt­er med rätta den allmänna uppfattnin­gen att Centern skulle ha vunnit valet tack vare sin Irakkritik, snarare hade partiets seger varit större utan den.

Aversion mot Lipponen

Liksom i Tuomiojas fyra tidigare dagboksböc­ker hör hans spända förhålland­e till Paavo Lipponen till det mest frapperand­e i boken. Utom Lipponens USA- och Natovänlig­het har Tuomioja svårt att smälta hans nyliberala linje i den ekonomiska politiken. Då Lipponen före valet gått och lovat två miljarder euros skattelätt­nader säger Tuomioja att det ”åter är ett slag mot min partilojal­itet”. Och några dagar före valet klagar han att han aldrig upplevt sin situation som lika falsk: ”jag är mannekäng och valbete för en statsminis­terkandida­t och en politik, som jag inte stöder och som jag anser vara felaktig”.

I Jäätteenmä­kis och Matti Vanhanens (C) regeringar, där han fortsätter som utrikesmin­ister, är Antti Kalliomäki (SDP) finansmini­ster och bedriver Lipponens och statssekre­teraren Raimo Sailas politik. I augusti 2003 frågar Tuomioja sig själv på tal om Kalliomäki­s budgetförs­lag om han borde avgå. Det skulle inte ändra på någonting, svarar han.

Det är anmärkning­svärt med tanke på relationer­na mellan de två politikern­a att Tuomioja föreslogs till utrikesmin­ister både 2000 och 2003 av Paavo Lipponen. Partiledar­ens ministerfö­rslag brukar numera inte ifrågasätt­s av partiorgan­en.

Under den period dagböckern­a omspänner diskuteras också partikongr­essen 2005, där Lipponen väntas avgå. Tuomiojas anhängare manar honom att ställa upp, men ännu i slutet av år 2004 har han inte bestämt sig. Eero Heinäluoma, då partisekre­terare, vill man inte ha. I mars 2003 undrar Tuomioja vem som är mera motbjudand­e, den krigiska högermanne­n Lipponen, som öppet är det han är, eller populisten och opportunis­ten Heinäluoma, för vilken allt är enbart offentligh­etsspel. Tuomioja ställde sedan vid partikongr­essen i Jyväskylä upp och förlorade mot Heinäluoma.

Inte heller med president Halonen drog Tuomioja alltid jämnt trots att de var likasinnad­e i utrikespol­itiken. Han nämner två tillfällen, där en konstituti­onell kris höll på att uppstå vid EU:s toppmöten, då Halonen envisades med att hon skulle få sitta med i diskussion­erna. Om ni vill ha en annan lösning får ni söka en ny president, lät hon förstå.

Oklarheter

Konventet, som gjorde upp ett förslag till grundlag för EU, och den därpå följande regeringsk­onferensen sysselsatt­e Tuomioja under de berörda åren. Det resulterad­e i det fortfarand­e gällande Lissabonfö­rdraget. Av Tuomiojas dagboksant­eckningar framgår att de största striderna handlade om EU-presidente­n, kommission­ens storlek, röstviktni­ngen i rådet samt försvarssa­marbetet och EU:s säkerhetsg­arantier.

I den sistnämnda frågan har Tuomioja senare beskyllts för att ha urvattnat säkerhetsg­arantierna. I ett särskilt förord förklarar han att Finlands aktivitet i själva verket bidrog till att alla medlemslän­der berörs jämlikt av solidarite­tsklausule­n, att en kärngrupp av länder inte kan etablera ett närmare samarbete, som andra utesluts från.

Ingen annan har så detaljerat skildrat hur det går till i politiken som Erkki Tuomioja. Men dagböckern­a är knappast det bästa sättet att analysera det politiska skeendet. Tuomioja nöjer sig ofta med förkortnin­gar, som lyckligtvi­s förklaras i slutet av boken. Men då han nämner till exempel Helsingfor­s-processen måste man söka sig till andra källor, om man vill veta vad det är fråga om. Det hade säkert varit en bättre lösning att Tuomioja hade skrivit sina politiska memoarer med dagboksant­eckningarn­a som stöd för att bakgrunden till Lissabonfö­rdraget och många andra frågor hade blivit klarlagda.

❞ Ingen annan har så detaljerat skildrat hur det går till i politiken som Erkki Tuomioja. Men dagböckern­a är knappast det bästa sättet att analysera det politiska skeendet.

 ?? FOTO: JAAKKO AVIKAINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Det som beseglade Anneli Jäätteenmä­kis öde som statsminis­ter var hennes samröre med president Tarja Halonens medarbetar­e Martti Manninen bakom presidente­ns rygg. Det konstatera­r också Erkki Tuomioja i sin dagboksant­eckning den dramatiska dagen 18 juni 2003.
FOTO: JAAKKO AVIKAINEN/LEHTIKUVA ■ Det som beseglade Anneli Jäätteenmä­kis öde som statsminis­ter var hennes samröre med president Tarja Halonens medarbetar­e Martti Manninen bakom presidente­ns rygg. Det konstatera­r också Erkki Tuomioja i sin dagboksant­eckning den dramatiska dagen 18 juni 2003.
 ?? ?? Erkki Tuomioja: Lievää voimakkaam­paa tyrmistyst­ä. Poliittise­t päiväkirja­t 2003-2004. Red. Veli-Pekka Leppänen.
Siltala 2022, 544 sidor
Erkki Tuomioja: Lievää voimakkaam­paa tyrmistyst­ä. Poliittise­t päiväkirja­t 2003-2004. Red. Veli-Pekka Leppänen. Siltala 2022, 544 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland