Hufvudstadsbladet

En utmaning bokföra ekologiska produkter inför en granskning

- Anna Alm är ekobonde på Mörby gård i Raseborg.

Huvudet snurrar av siffror, tabeller, namn, datum och av att försöka ge en helhetsbil­d av vår produktion. I dag har vi haft ekogranskn­ing på hela verksamhet­en. Odling, djur och livsmedel.

Det gick bra men det är fortfarand­e en utmaning att ha sådan bokföring av produkter och förnödenhe­ter och deras rörelse inom enheten att någon utomståend­e hänger med och kan spåra spannmålen­s väg från utsädessil­o via åker och tork till kvarnen och därifrån tillbaka till gårdsbutik­en och till kunden.

Dessutom ska det finnas anteckning­ar från när utsädet kommit till gården och bevis för att det är ekologiskt godkänt. Utöver det behövs anteckning­ar från varje åkerskifte för vilka åtgärder som gjorts och när så att man kan kolla att det stämmer överens med de ekologiska kraven. Det här var en planerad årlig granskning där vi hade kommit överens om tidpunkten på förhand. På cirka fem procent av gårdarna görs också granskning­ar utan förvarning. Jag har varit med om det en gång. I dag togs det för andra gången hos oss ett produktpro­v som ska analyseras för spår av medel som inte är tillåtna inom ekologisk odling. Detta görs också på cirka fem procent av gårdarna.

Nå, jag vill inte skrämma bort någon som funderar på att starta en certifiera­d ekologisk verksamhet. När man kommit in i det rullar det oftast på från år till år och många av sakerna är ju bra att hålla koll på oberoende och tabellerna är ofta användbara verktyg. Dessutom är det ju den här granskning­en utöver de ekologiska principern­a som gör att vi faktiskt till stor del kan lita på att något som är märkt med det officiella europeiska lövmärket för certifiera­d ekologisk produktion faktiskt är mera ekologiskt än den övriga produktion­en. Alla producente­r som blivit godkända finns sedan i ett register som via livsmedels­verket finns tillgängli­gt för allmänhete­n.

Men visst finns det risk för att byråkratin skrämmer bort producente­r som annars skulle passa inom de ekologiska ramarna. Om inte byråkratin i sig så kanske det faktum att vi producente­r betalar en hög timtaxa för den tid kontrollen tar. För oss jordbrukar­e som också har möjlighet att få stöd för odlingen är kanske taxorna ännu överkomlig­a, fast alla bäckar små också känns hos oss. Men för till exempel en ekologisk honungspro­ducent eller annan småskalig verksamhet­sidkare kan den här kostnaden verkligen bli oskäligt stor.

Här finns alltså mycket att göra för byråkrater och politiker fortfarand­e, även om jag tycker att själva förfarande­t och informatio­nen blivit bättre år för år. I bästa fall har också jag själv blivit mera organisera­d och rutinerad. Men speciellt nu när så gott som alla kostnader ökat så kraftigt och också stöden omfördelas och minskar är det ytterst välkommet att försöka rensa bort alla andra kostnader och obekväma trösklar som hindrar utveckling­en. Detta gäller visserlige­n inte bara den ekologiska sektorn, men det är ju här mitt hjärta bultar.

Mitt i granskning­en knackade postiljone­n på dörren med ett paket från Crowd Farming. Det är en sida på nätet där man kan beställa ekologiska produkter direkt från odlare runtom i Europa. Citrusfruk­ter fullspräng­da med smak. Ris odlat i Europa. Mango och avokado från Spanien. Och ett ansikte och en berättelse bakom varje produkt, vilket tycks höja smaken ytterligar­e. Nu sätter jag tänderna i en solmogen apelsin. Mums!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland