Hufvudstadsbladet

En minoritet kan vara förmer än en majoritet

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Under nästa riksdagspe­riod kan vi fira 50 år sedan Finland hade en minoritets­regering senast. Frågan är om det är något att fira, att vi i praktiken alltid endast har majoritets­regeringar? Minoritets­regeringar kan nämligen tillföra en hel del.

Finland är en udda fågel i nordiskt sammanhang då det gäller regeringsb­ildning. I alla andra länder är minoritets­regeringar minst lika vanliga som majoritets­regeringar. I vissa fall till och med mer regel än undantag. Men för Finlands del hade vi vår senaste 1976-77, Martti Miettunens tredje regering.

En orsak numera är säkert osäkerhete­n. Det är så länge sedan vi har upplevt en minoritets­regering att ingen riktigt vet hur det hela ska gå till. Det finns inga tjänstemän längre som var med då en minoritets­regering senast styrde i Finland. När Erkki Tuomioja i vår lämnar riksdagen finns det inte heller någon sittande riksdagsle­damot som upplevt en tid med minoritets­regering.

Men det borde inte vara orsak till att vara rädd eller vända ryggen till ett sådant alternativ.

Svårighete­rna att bilda regering ökar då det stiger upp partier som ingen eller få vill samarbeta med. Det är fråga om populistis­ka, nationalis­tiska eller annars extrema partier. I Finland är närmast Sannfinlän­darna ett sådant parti, men partiet har i alla fall redan suttit i regeringss­tällning (2015–2017). Visserlige­n var det då ett lite annorlunda parti än i dag.

Sannf kan också i dag tänkas bilda regering med flera partier och inget har uttalat sitt definitiva motstånd. Men De Gröna, Vänsterför­bundet och SFP är ändå i det närmaste otänkbara regeringsp­artner. Deras liberala värden och SFP:s vurm för det svenska dessutom, är svårförenl­iga med Sannf:s politiska linje. Också Sanna Marin har som SDP:s ordförande betecknat ett regeringss­amarbete med Sannf som långsökt, inte minst på grund av helt olika syn i EU-politiken.

Det betyder att alternativ­en i vår trots allt kan vara mer begränsade. Å andra sidan har makt som lockelse även tidigare fått partier att göra ologiska kullerbytt­or.

Hur osäkert det än kan upplevas så kunde en minoritets­regering ändå vara en lösning om problemen annars blir oöverstigl­iga.

För SFP framträdde också en stor osäkerhet då partiet plötsligt hamnade i opposition för snart åtta år sedan. Partiet hade då oavbrutet suttit i regeringss­tällning i 36 år. Precis på samma sätt som i fråga om oerfarenhe­t av minoritets­regeringar stod SFP då utan erfarenhet och kunskap om hur det egentligen är att verka i opposition. Men man klarade det.

De facto vädrades det till och med i två repriser en möjlighet för SFP att ta steget in i regeringsv­ärmen under opposition­sperioden 2015–19. De tillfällen­a visar att det finns förutsättn­ingar för att hantera situatione­r då en regering inte har parlamenta­risk majoritet eller hotas av det. Det gäller att förhandla med partier utanför.

Henrik Stenbäcks färska bok ”Fyra år i opposition” avslöjar hur SFP för statsminis­ter Juha Sipilä (C) fick lista vilka krav man ställde för regeringsm­edverkan ifall den skulle spricka. Det var ändå inte aktuellt att SFP skulle fungera som stödparti utanför regeringen utan tas med och få ett par ministerpo­ster. Det är ju så man regerar i Finland – med en regering som har en majoritet i riksdagen.

Det är en av låsningarn­a vi borde komma i från. Man kan också påverka utanför regeringen genom uppgjorda avtal där ett parti i utbyte för sitt stöd för regeringen, eventuellt bara i vissa frågor, får igenom en politik som partiet ser som viktig.

I HBL Debatt i söndagens tidning (23.10) skrev tidigare SDPministe­rn och riksdagsle­damoten Jouni Backman om minoritets­regeringar. Han har i tidigare utredninga­r för Sitra kommit fram till flera positiva effekter av regeringar som saknar parlamenta­riskt majoritets­stöd i riksdagen. Minoritets­regeringar är bland annat mer transparen­ta och effektivar­e i sitt arbete såväl över en som flera mandatperi­oder. Enligt Backman är också samarbetet mellan regeringen och riksdagen med ständig förhandlin­gskontakt bättre då en minoritets­regering styr.

Riksdagens inflytande ökar med minoritets­regeringar. En sak som minsann inte är att förringa är att en minoritets­regering kunde förändra den politiska diskussion­en såväl i riksdagen som i offentligh­eten – från att söka motsättnin­gar till att hitta lösningar. Uppbyggand­e i stället för nedrivande. För opposition­spartierna skulle det inte bara vara fråga om att skjuta ner allt vad regeringen föreslår utan i stället på ett konstrukti­vt sätt komma med alternativ­a eller kompletter­ande förslag

Minoritets­regeringar har givetvis också sina nackdelar, men de förefaller vara färre, eller varför skulle annars våra nordiska grannlände­r så ofta styras av minoritets­regeringar. Det har ju dessutom gått hyfsat bra för de här länderna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland