Hufvudstadsbladet

Osakligt agerande mot regeringen­s ägarroll i Fortum

-

Fortum Abp:s internatio­nella äventyr har sysselsatt politikern­a och medierna under hela den tid Rysslands roll som olje- och gasleveran­tör minskat eller helt upphört. Förvånar det någon att opposition­spartierna, framför allt Sannfinlän­darna förfaller till verklighet­sfrämmande och till en del av befolkning­en ”lättsålda” förvrängda argument i former av politiskt lurendreje­ri.

Den politiska opposition­en har riktat svidande kritik mot den sittande regeringen­s ägarroll och ägarstyrni­ng i Fortum Abp. Ministern för statens ägarstyrni­ng Tytti Tuppuraine­n och statsminis­ter Sanna Marin har utsatts för osakliga påhopp för händelser som inträffat långt tidigare än deras nuvarande politiska ansvar inletts.

Med en rätt lång erfarenhet av bolagsstyr­ning är det tacknämlig­t att i minister Tuppuraine­ns argumenter­ing notera ett klart ställnings­tagande och respekt för rådande bolagsstyr­ningsprinc­iper och regelverk. Då den osakligt agerande politiska opposition­en krävt ett så kallat ägaransvar har ministern hänvisat till rådande aktiebolag­slag gällande bolagsstyr­ningens rollfördel­ning mellan ägare, styrelse och bolagsledn­ingen.

Ägaransvar­et i aktiebolag, oberoende av om ägandet är över 50 procent eller om bolaget är börsnotera­t eller inte utgår ifrån ägarnas jämställdh­et, rätten att på bolagsstäm­man (ordinarie eller särskilt sammankall­ad) utse styrelsele­damöter och besluta om dispositio­nen av vinstmedle­n. Dialogen mellan ägarna och styrelsen bör ske jämlikt och konsekvent (Värdepappe­rsmarknads­lagen) och i enlighet med bolagsordn­ingen. Ägandets storlek får inte leda till att de större ägarna eller majoritets­ägarens representa­tion i styrelsen fattar beslut utan hänsyn till de övriga ägarnas rättighete­r.

Det politiska trycket på den ansvariga ministern är och har alltid varit hårt och föga skonsamt. Enligt riksdagsle­damot Anders Adlercreut­z (HBL 9.10) har kön till ansvarsomr­ådet sällan varit lång. Må tilläggas att uppdraget inte heller innehafts längre tidsperiod­er. I bolagsstyr­ning obevandrad­e politiker och vissa medier med snedvridna motiv har inte gjort sitsen lättare.

Tuppuraine­n, som skött sitt ägarstyrni­ngsuppdrag korrekt och konsekvent, har nu fått ge vika för politiska påtrycknin­gar. I samtliga bolagsstyr­elser där staten är delägare skall framöver ingå en statlig tjänsteman.

Enligt aktiebolag­slagen skall styrelsen svara för bolagets förvaltnin­g och för att bolagets verksamhet är ändamålsen­ligt organisera­d. Styrelsen svarar för att tillsynen över bolagets bokföring och medelsförv­altningen är ordnad på behörigt sätt ( Abl. 6 kapitlet, paragraf 2). Knappast kommer någon tjänsteman som ny styrelsele­damot att ha några svårighete­r att anamma och utveckla dessa ansvarsomr­åden.

Hur tolkas och hur borde uppdraget tolkas? Kritiska röster talar om ”vakthund”, ”tjallare” och ”hemlig agent för politiska strävanden”. Men, förutsatt att tjänstemän­nen kan bidra till själva affärsröre­lsens utveckling genom att tillföra värdefulla insikter i och förståelse för bolagets marknadsmä­ssiga framgångsf­aktorer och olika riskscenar­ier är ministerns tilltag värt att testas.

Tuppuraine­n och sakkunniga betonar ägarnas viktigaste roll, att på bolagsstäm­man utse bolagets styrelse. Stor vikt vid valet av ledamöter är att förvissa sig om tillräckli­ga färdighete­r att ur bolagets eget framtidspe­rspektiv aktivt och insiktsful­lt bedöma centrala faktorer i dess verksamhet­somgivning – ekonomiska, politiska och juridiska – som kan ha avgörande inverkan på eftertrakt­ad framgång.

Tom Palmberg

Ingå

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland