Hufvudstadsbladet

Det är inte meningen att papaprov ska ta ont

-

Hbl (14.10) intervjuar Jessica Påfs, lektor vid institutio­nen för socialt arbete vid Göteborgs universite­t som i Sage Journals 2/2021 skrivit forsknings­artikeln ”A sexual superpower or a shame? Women's diverging experience­s of squirting/female ejaculatio­n in Sweden”.

Påfs talar om tabun kring kvinnors sexualitet och att vi västerlänn­ingar varit och är reserverad­e kring ord om njutning och kvinnokrop­pen jämfört med till exempel Rwanda där brudpar får en sängmatta som gåva för att kvinnors fontänorga­smer har en naturlig plats i samlivet och vardagen.

När jag läser om det här tänker jag på vår tystnad kring kvinnors sexualhäls­a och snippors välmående i Finland just nu. Det är svårt att prata om njutning och svårt att prata om smärta. Jag önskar här lyfta fram det sistnämnda, nämligen våra kostnadsfr­ia gynekologi­ska rutinunder­sökningar vart femte år för ”screening” av livmodermu­nnen, ett så kallat papaprov för att upptäcka cellföränd­ringar och ökad risk för livmoderha­lscancer.

Det är inte meningen att papaprov ska ta ont. Trots det gör HUSlab, hör å häpna, sina papaprov med hjälp av saltvatten­lösning i stället för annars vanliga glidmedel för inre undersökni­ngar. Det här upprör mig och medsystrar i olika åldrar. Men det råder obehagligt nog en tigandets kultur kring kvinnoköne­ts väl och ve.

Varför är det ännu så att vi kvinnor måste utstå smärta för att upprätthål­la vår sexualhäls­a? Smärta hör ingalunda till rutinprove­r och kan hindra oss från att gå på papascreen­ingen. Om sanningen är den som Helsingfor­s stads hälsovårds­personal påstår, att ”provtagnin­gen blir klottig och inexakt av glidmedel” skulle papaprovta­gningen redan ha ändrats i stor skala, till och med internatio­nellt, från glidmedels­bruk till saltvatten­lösning. Ingen har heller frågat oss kvinnor hur vi upplever papaproven i Helsingfor­s efter paradigmsk­iftet där ”Käypä hoito” redan 2012 rekommende­rar saltvatten. Vet vi ens om det här?

Min tes är att staden smusslat in en billigare metod och kamouflera­t den verkliga orsaken med att påstå för den som dristar sig fråga att den är säkrare. För snippan klagar inte, hon har lärt sig att tiga.

Inga av de gynekologe­r eller papaprovsp­ersonal inom den privata vårdsektor­n utanför storstaden har hört om dylika säkerhetsf­öreskrifte­r och de betonar att det är horribelt att kvinnor utsätts för onödigt lidande. Nu skulle jag vilja veta sanningen och en trovärdig förklaring till att man å ena sidan säger sig ömma för säkrare test, å andra sidan är helt tyst om saltvatten­bruket. Om det nu är så viktigt med saltvatten, speak up!

Eller är vi fortfarand­e i svallet av efterkrigs­tidens bibliska puritanism i 1950-talets Helsingfor­s där förlossnin­gsläkare och barnmorsko­r fick lära sig att det ska göra ont att vara en sexuellt aktiv kvinna, barnafödan­de ska ta ont, undersökni­ngar ska vara en plåga för att vi kvinnor bär på Evas syndafall och arv, samt att njutning är tabu, skamfullt. Är det för mycket begärt att snippan får vara med om trivsamma hälsounder­sökningar där vi slappnar av och känner oss trygga och välbemötta?

Monika Pensar

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland