Hufvudstadsbladet

Elever måste få förkovra sin yrkesvokab­ulär på svenska

-

I juni godkände Finlands regerings ministerar­betsgrupp för kunnande, bildning och innovation­er ett utveckling­sprogram för att utveckla och stärka undervisni­ngen och lärandet i det andra inhemska språket inom den grundlägga­nde utbildning­en och på andra stadiet. Programmet består av åtta åtgärder som ska förverklig­as 2022–2023 i samarbete med bland annat Nätverket Svenska nu och Svenska Finlands folkting.

En av åtgärderna gäller stöd till svenskunde­rvisningen inom yrkesutbil­dningen. En yrkesinrik­tad grundexame­n på finska omfattar studier i det andra inhemska språket för endast en kompetensp­oäng. Det finns behov av relevant material som läraren flexibelt kan använda sig av i undervisni­ngen. Eleverna måste få förkovra sin yrkesvokab­ulär och få en insikt om i vilka situatione­r de kan behöva svenskan i yrkeslivet.

Svenska nu lanserade nyligen läromateri­alet Mitt drömyrke, som består av videor där svensksprå­kiga studerande vid olika läroanstal­ter berättar om sina studier och sina blivande yrken. Till videorna finns hörförståe­lseuppgift­er och olika slags övningar som eleverna kan göra för att öva sitt yrkesspeci­fika ordförråd. Materialet innehåller också en helhet om Svenskfinl­and och finlandssv­enska dialekter. Eleverna kan lyssna på studerande­n, som är hemma från olika delar av landet, berätta om sina hemorter.

En av personerna i materialet är Sonja som studerar till kosmetolog vid Yrkesinsti­tutet Prakticum i Helsingfor­s. På videorna berättar hon om sina mångsidiga och människonä­ra studier samt om livet i Helsingfor­s. Sonja tycker att det bästa med Helsingfor­s är att det är så lätt att ta sig från en plats till en annan. Efter studierna vill hon jobba i en kosmetikbu­tik eller i ett importföre­tag.

Finska statsmakte­ns utveckling­sprogram för andra inhemska språket är ett välkommet initiativ. Nätverket Svenska nu vill uppmuntra finskspråk­iga elever att våga använda den svenska de kan och erbjuda dem upplevelse­r som väcker intresset för språket. Vi hoppas att vårt nya läromateri­al ger finskspråk­iga elever nya insikter om språkkunsk­apernas betydelse i arbetslive­t och hur mycket de har gemensamt med Sonja och andra svensksprå­kiga finländare.

Mikael Hiltunen

projektche­f, Hanaholmen­s Svenska nunätverk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland