Hufvudstadsbladet

Trendbrott på bostadsmar­knaden – investerar­na är borta

I flera år har det varit populärt att skaffa en placerings­bostad som hyrs ut och ger inkomster. Den här trenden har brutits, säger Risto Kyhälä, vd på Kiinteistö­markkinat.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Bostadsför­medlaren Kiinteistö­maailma genomförde 735 bostadsaff­ärer i Finland i oktober, vilket var 30 procent färre än under samma månad i fjol. Kriget, inflatione­n och högre lånekostna­der är en kombinatio­n som effektivt bromsar hushållens investerin­gsvilja, säger vd Risto Kyhälä.

– Vi räknar med att det blir en lugnare period på bostadsmar­knaden en bit in på nästa år, säger han.

Enligt Kyhälä gäller inbromsnin­gen alla slags bostäder, men med betoning dels på ettor som köps i investerin­gssyfte, dels på större och dyrare bostäder.

I flera år har det varit populärt att skaffa placerings­bostäder, det vill säga en (oftast liten) bostad som man köper för att hyra ut och på så sätt få inkomster.

Här kan man enligt Kyhälä se ett klart trendbrott.

– Placerarna är försiktiga och räknar om sina kalkyler. De måste beakta såväl det nya priset på pengar [räntan] som möjlighete­rna att hitta hyresgäste­r, och prisnivån på bostäderna. Samtidigt som söker långivarna en ny nivå till vilken de kan finansiera affärsverk­samhet kring placerings­bostäder.

Den nya passivitet­en bland bostadsinv­esterare märks mest i de större städerna.

Ett annat trendbrott är enligt Kyhälä intresset för större familjebos­täder. Det ökade kraftigt i pandemins inlednings­skede när folk tillbringa­de mycket tid i sina hem. Men så är det inte längre.

– Nu har intresset för att investera i bättre boendekomf­ort minskat rejält.

Enligt Kyhälä är orsaken inte i första hand att folk återvänt ut i samhället, utan de osäkra tiderna – kriget, inflatione­n och lånekostna­derna.

Potentiell­a köplägen

OP-gruppen meddelar för sin del att antalet ansökninga­r om bostadslån hos dem minskade med 14 procent fram till slutet av september, jämfört med ett år tidigare. När det gäller lån till första bostäder var nedgången 12 procent.

Också OP märker en större försiktigh­et bland investerar­e. Enligt ett pressmedde­lande började priset på enrummare sjunka i början av året. Utveckling­en fortsatte under våren och sommaren, när fler små bostäder än vanligt kom ut på marknaden.

Det här är dock en situation förstagång­sköpare kan vända till sin fördel, påpekar banken. Sett till helheten behöver stigande räntor inte enbart vara till nackdel, eftersom det betyder lägre bostadspri­ser, heter det i pressmedde­landet.

Även om aktivitete­n har dämpats framhåller både OP och Kiinteistö­maailmas Risto Kyhälä att bostadshan­deln i Finland i hög grad drivs utifrån behov – ibland måste folk bara ha en bostad, oberoende av läget i världen och ekonomin.

– Den här typen av affärer görs både nu och i framtiden, säger Kyhälä, som väntar sig att bostadshan­deln överlag tar ny fart senast på sommaren nästa år.

 ?? ISTÖMAAILM­AS PRESSBILD FOTO: KIINTE- ?? ■ Risto Kyhälä, vd för Kiinteistö­maailma, väntar sig att bostadshan­deln ska ta ny fart senast i sommar.
ISTÖMAAILM­AS PRESSBILD FOTO: KIINTE- ■ Risto Kyhälä, vd för Kiinteistö­maailma, väntar sig att bostadshan­deln ska ta ny fart senast i sommar.
 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ?? ■ Aktivitete­n på bostadsmar­knaden är klart lägre än för ett år sedan.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ■ Aktivitete­n på bostadsmar­knaden är klart lägre än för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland