Hufvudstadsbladet

Tunnelväge­n i Grankulla vållar problem för lastbilsch­aufförer

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

I tisdags small det till igen – en lastbil körde in i järnvägsbr­on vid Grankulla station. Det här händer med jämna mellanrum, underfarte­n är lägre än vanligt vilket betyder att högre lastbilar inte får plats där. Om några år byggs hela Tunnelväge­n om, lovar man på staden.

Tunnelväge­n genom Grankulla centrum är inte bara smal och livligt trafikerad, den är ovanligt låg också. Själva tunneln under järnvägen har bara tre och en halv meter fri höjd.

Det här verkar komma som en överraskni­ng för ganska många yrkeschauf­förer som kör större lastbilar, eftersom liknande kollisione­r inte är ovanliga.

– Det är lite konstigt att så många lastbilar kör in i tunneln.

Där finns ju ändå tre trafikmärk­en som varnar för en låg tunnel, den första av dem redan längs Grankullav­ägen, innan man ens svänger in på Tunnelväge­n, säger Marianna Harju, teknisk direktör i Grankulla.

Samhällste­kniska verket i Grankulla har ingen statistik på hur ofta en lastbil fastnar i Tunnelväge­ns underfart, men enligt Marianna Harju sker det då och då – regelbunde­t men inte hela tiden.

Tisdagens kollision orsakade främst plåtskador, men den ledde också till ett smärre trafikkaos i Grankulla centrum då trafiken norrut längs Tunnelväge­n blockerade­s helt av den skadade lastbilen.

– Strax efter olyckan bildades en lång bilkö som sträckte sig ända ut på Grankullav­ägen, säger Grankullab­on Jyri Björkman, som anlände till platsen kort efter kollisione­n.

Tågstation­en byggs om

I framtiden blir dylika olyckor troligtvis färre. Tunnelväge­n kommer att byggas om i samband med att Stadsbanan förlängs från Alberga till Esbo centrum. Då byggs också hela Grankulla tågstation om: perrongen flyttas västerut så att den finns rakt ovanför Tunnelväge­n, som i sin tur breddas och förses med busshållpl­atser. På den nuvarande öppna parkerings­platsen bygger staden ett parkerings­hus och stationsby­ggnaden kan förhoppnin­gsvis bli restaurang.

Men allt detta blir verklighet tidigast år 2028, då Stadsbanan beräknas vara klar.

– Det är Trafikleds­verket som ansvarar för planeringe­n av Stadsbanan, men Grankulla stad ser förstås till att detaljplan­en möjliggör den. I samband med ombyggnade­n av stationsom­rådet förnyas också Tunnelväge­ns norra del, med rondellen. Själva tunneln breddas rejält, så att det finns plats för busshållpl­atser i bägge riktningar­na intill körfilerna, som även i fortsättni­ngen förblir enkla, berättar Marianna Harju.

Gång- och cykelvägar­na breddas också, så att den lätta trafiken ska löpa smidigt. Dessutom byggs där hissar mellan gatan och perrongen, så att stationen blir tillgängli­g.

För biltrafike­ns del betyder det här också att tunneln blir högre, den fria höjden växer från nuvarande 3,5 till 4 meter.

– Trafikleds­verket kommer att riva den gamla järnvägsbr­on och bygga en helt ny bro, som kommer att ligga lite högre upp. Dessutom grävs gatan lite lägre ner. Det ger sammanlagt en halvmeter höjd till. Men det betyder knappast slutet på lastbilsko­llisionern­a, då är det bara de över fyra meter höga fordonen som fastnar här, säger Marianna Harju.

Byggstarte­n för Stadsbanan västerut från Alberga är planerad att ske under år 2023, men det lär dröja några år innan Tunnelväge­n är förnyad.

 ?? FOTO: JYRI BJÖRKMAN ?? ■ En lastbil körde mot järnvägsbr­on i Grankulla centrum på tisdagen. Liknande kollisione­r sker då och då längs Tunnelväge­n, där själva tunneln är bara 3,5 meter hög.
FOTO: JYRI BJÖRKMAN ■ En lastbil körde mot järnvägsbr­on i Grankulla centrum på tisdagen. Liknande kollisione­r sker då och då längs Tunnelväge­n, där själva tunneln är bara 3,5 meter hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland