Hufvudstadsbladet

Konkurrens­en med Kina hett samtalsämn­e i Europa

Europa har tydligt blivit känsligt inför alla slag av potentiell­t beroende av auktoritär­a länder. Ryssland var en väckning – nu handlar det även om konkurrens­en med Kina, och alla har surrat om det den senaste veckan.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

I fredags talade Finlands och Sveriges statsminis­trar Sanna Marin och Ulf Kristersso­n om att inte bli beroende av auktoritär­a länders teknik.

President Sauli Niinistö följde upp med att ”pålitlighe­t är ett värdefullt kapital” på marknaden för 5G och kvanttekno­logier.

Finland och Sverige har exempelvis Nokia och Ericsson, som nämndes vid namn av statsminis­trarna.

– Men i synnerhet gällande ny teknik har vi stora företag emot oss, som fungerar enligt andra regler, från en annan värdegrund, sade Sauli Niinistö vid Nordiska rådets session, även om han inte specificer­ade enskilda länder.

Hans uppmaning om att finna synergier i Nordens affärsvärl­d vittnade om varifrån det blåser. Att det finns en global konkurrens om regler och värdegrund.

Men samtalsämn­et är hett runtom i Europa.

Förra veckan gav Tyskland grönt ljus för Kinas statsägda bolag Cosco att investera i hamnen i Hamburg, en fråga som fick det att blåsa inom Tysklands regering. Förbundska­nsler Olaf Scholz (SPD) var beredd att ge grönt ljus, medan flera av hans ministrar protestera­de. Till slut gällde affären en mindre andel än vad som var tänkt.

Varningar för ny chipaffär

Följande tyska debatt gäller försäljnin­gen av en mikrochipf­abrik i Dortmund, emot tyska säkerhetsv­arningar. Enligt tyska Handelsbla­tt skulle svenska Silex, som sedan flera år tillbaka är helägt av en kinesisk koncern, köpa upp produktion­en av halvledare i Elmos. Tysk underrätte­lsetjänst har varnat för affären, men enligt Handelsbla­tt kan förbundsre­geringen ignorera det.

Kinesiska hamninvest­eringar ska också ha lett till en diplomatis­k fejd mellan Belgien och Kina, enligt tidningen Politico. Belgiens utrikesmin­ister Hadja Lahbib gav nyligen en intervju där hon varnade för ett beroende av Kina. Hon sade bland annat att civila fartyg i hamnarna kan byggas om i strategisk­t syfte.

Uttalandet ska ha fått Kinas diplomater att be Belgiens utrikesmin­isterium ta tillbaka intervjun, i ett dokument som tidningen Politico sett. De belgiska kollegerna gick inte med på påtrycknin­gen, skriver tidningen.

Samma Cosco som i som köper in sig i Hamburg har redan tidigare köpt in sig i den belgiska hamnen i Brugge, och också i den grekiska hamnen Piraeus.

Billström: Sverige formar sin kontroll

Finlands, Norges och Sveriges statsminis­trar talade om detta på onsdagen. De träffades i samband med Nordiska rådets session i Helsingfor­s.

Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström säger till HBL att det ”definitivt” varit ett samtalsämn­e.

– Ett viktigt ämne att lyfta upp är kinesiska investerin­gar, något som berör oss alla. Investerin­gar är viktiga för vår ekonomi och konkurrens­kraft, men vi är också medvetna om de potentiell­a risker som förknippas med direkta investerin­gar, säger Billström.

– Sverige kommer att införa en kontrollme­kanism för utländska direkta investerin­gar och vi bereder just nu förslag. Den utformas för olika typer av risker, och är inte riktad mot något särskilt land, men det är uppenbart att vi behöver en balanserad utsikt för att kunna skydda oss mot industrisp­ionage och andra risker, säger Billström.

Norges utrikesmin­ister Anniken Huitfeldt säger till HBL att landet strävar efter att öka sin motståndsk­raft och skydda sin infrastruk­tur.

– Vi skyddar det som är kärnan: 5g-nät, hamnar, infrastruk­tur. Vi ska handla med Kina – men vi ska skydda det som är vårt kärnintres­se, säger hon.

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto uppmärksam­mar för Finlands del Utrikesmin­isteriets Kinastrate­gi, som också den tar upp vikten av att följa med utländska direkta investerin­gar.

Också på EU-nivå finns en mekanism för att följa upp investerin­gar, men nu har vikten av att koordinera den gemensamma Kinapoliti­ken ytterligar­e seglat upp i EU, inte minst i den tyska debatten.

”Systemisk rival”

Det kan fortsätta blåsa kring Olaf Scholtz eftersom han kommer att resa till Beijing i slutet av veckan. Han har fått höra både mer och mindre förtäckta varningar från EU-kolleger och sin egen utrikesmin­ister.

Den franska EU-kommission­ären för den inre marknaden Thierry Breton varnade på måndagen för naivitet, och sade att EU-länderna måste vara koordinera­de gentemot Kina, ”hellre än individuel­la, vilket uppenbarli­gen är vad Kina vill”.

Tyskland utrikesmin­ister Annalena Baerbock (Grön) påminde å sin sida om regeringsk­oalitionen­s överenskom­melse om ny, stramare Kinastrate­gi, och använde orden ”systemisk rival”.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Utrikesmin­istrarna Tobias Billström, Anniken Huitfeldt och Pekka Haavisto i Helsingfor­s på onsdagen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Utrikesmin­istrarna Tobias Billström, Anniken Huitfeldt och Pekka Haavisto i Helsingfor­s på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland