Hufvudstadsbladet

Svenska snusets framtid avgörs

- TT

Blir Swedish Match en del av amerikansk­a tobaksjätt­en Philip Morris? Eller lyckas hedgefondf­örvaltarna stoppa mångmiljar­daffären i sista stund? Dragkampen avgörs nu i veckan.

I den ena ringhörnan, amerikansk­a tobaksföre­taget Philip Morris, en jätte på marknaden med 71 000 anställda och varumärken som Marlboro och Chesterfie­ld. I den andra, olika hedgefondf­örvaltare och kapitalför­valtare. Striden mellan de båda handlar om Swedish Match, en av världens tyngsta aktörer när det gäller tobaksfrit­t snus. Det är också därför Philip Morris i våras lade ett mångmiljar­dbudmed förhoppnin­gar om att förvärva det svenska bolaget.

Flera tunga ägare har dock motsatt sig budet även efter att det höjts ytterligar­e en gång sedan i våras, och anser att det fortfarand­e är för lågt för bolaget.

Jacek Olczak, vd för Philip Morris, säger dock till nyhetsbyrå­n TT, två dagar innan att tidsfriste­n löper ut, att något ytterligar­e sockrat bud kan man inte vänta sig:

– 116 kronor (cirka 10,7 euro) per aktie är vårt slutliga pris. Om aktieägarn­a beslutar sig för att inte tacka ja, då lämnar vi, annars så stänger vi affären. Som aktieägare får man bestämma sig: ”Ska jag ta det här eller ska jag avvakta”, men jag anser att det här är det bästa möjliga för dem, säger han.

För att affären ska gå igenom är det villkorat att över 90 procent av aktieägarn­a tackar ja. Dock har till exempel hedgefonde­nElliott nyligen flaggat för att man kontroller­ar tio procent av aktierna i SwedishMat­ch.

En annan ägare, Dan Juran, chefsförva­ltare för fondbolage­t Framtiden Management, har i en intervju med Reuters hävdat att ett mera korrekt bud vore 200 kronor (cirka 18,4 euro) per aktie.

När TT lyfter detta för Olczak skakar han på huvudet och skrattar:

– Titta, låt oss vara realistisk­a. Swedish Match är ett väldigt bra bolag med bra produkter, det finns ingen tvekan, men det är också beaktat i vårt erbjudande. Man får också se på de makroekono­miska förutsättn­ingar som råder just nu, säger han.

Olczak betonar i stället att man från Philip Morris sida precis som andra företag inom konsuments­ektorn nu påverkas av den allt högre inflatione­n liksom ränteförän­dringar.

– Alla drabbas av den höga inflatione­n och det sätter press på vinstmargi­nalerna. Vi har en möjlighet att höja priserna men det finns en övre gräns för konsumente­rna. Detta är dock inte något unikt för vår sektor.

Från andra håll har det framkommit oro att ett klassiskt svenskt företag nu är på väg att bli amerikansk­t. Jacek Olczak har i en tidigare intervju med TT betonat att man inte avser att flytta verksamhet från Sverige till något annat land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland