Hufvudstadsbladet

”Självförtr­oendet är en spännande grej”

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

BASKETLaur­i Markkanen imponerade stort i höstens EM och har fortsatt i samma stil i NBA. Markkanen är en av huvudpjäse­rna i förväntade bottenlage­t Utah Jazz som fått en strålande start, och han radar upp bättre siffror än någonsin förr. – Hans närvaro och kroppssprå­k är på en helt annan nivå, säger basketland­slagets förbundska­pten Lassi Tuovi.

Finlands basketherr­ar gjorde i september ett historiskt bra EM då man för första gången någonsin tog sig till kvartsfina­lskedet där det sedan blev stopp mot blivande Europamäst­aren Spanien.

Ska man lyfta fram en spelare som möjliggjor­de det strålande EMäventyre­t är det tveklöst NBAstjärna­n Lauri Markkanen. Uttrycket "NBA-stjärna" skulle tidigare ha klassats som överdrift men under den pågående hösten har Markkanen verkligen levt upp till smeknamnet.

25-åringen har i sin nya klubb Utah Jazz fortsatt där han blev i EM och axlat rollen som lagets bärande kraft. Finländare­n toppar lagets statistik i såväl poäng, returer som speltid och är en stor orsak till att bottentipp­ade Jazz är ett av NBA-säsongens största utropsteck­en hittills.

Herrlandsl­agets förbundska­pten Lassi Tuovi såg redan under landslagsh­östen att det kunde vara något speciellt på gång med Markkanen.

– Han spelade hela tiden bättre och bättre. Vi har ju alltid vetat hans potential men då han plötsligt lyckades med allt så såg man att han verkligen njuter av att spela. Då man efteråt kollat på EM-matcherna så såg man att hans närvaro och kroppssprå­k var på en helt annan nivå än tidigare, säger Tuovi vars landslag gör sig redo för slutspurte­n i VM-kvalet – utan Markkanen.

Nyckelspel­are

Under sina fem första år i NBA hade Markkanen sina stunder men var ibland tvungen att spela i roller som var tämligen opassande för honom. Vissa skadeprobl­em gjorde det också svårt att etablera sig som en ledande spelare både i Chicago Bulls och förra säsongen i Cleveland Cavaliers.

I Utah har Markkanen hittat rätt direkt.

– Rollen du spelar i är det viktigaste. Spelaren känner att hen har ett förtroende och får göra saker där ute på planen. Tränarstab­en låter honom göra saker han inte förr fått göra. Bara genom av att kolla på highlight-videor från Lauris matcher så ser man att han inte tvekar. Självförtr­oendet är en spännande grej och det är kul att följa med hans framfart, säger Tuovi.

Tuovi lyfter ännu fram en faktor som gynnar Markkanen.

– Det är förstås framgångar­na. Varenda spelare i landslaget kände att vi nått något unikt efter att vi lämnade Berlin (där EM-slutspelet avgjordes). Det har också burit Lauri framåt.

VM-kvalet saknar inte insatser

Medan Markkanen fortsätter att spela sitt livs basket i NBA vänder basketland­slaget sina blickar mot avslutning­en av VM-kvalet. I senaste landslagsf­önster, strax före EM, säkrade Finland som första europeiska lag en plats i VM 2023.

Det näst sista matchfönst­ret i mitten av november bjuder på en gruppfinal borta mot Tyskland och en hemmamatch i Esbo mot Estland. Kvalet avslutas sedan i februari med ytterligar­e två matcher. I mars lottas de 32 VM-kvalificer­ade lagen till åtta grupper som spelas i Filippiner­na, Indonesien och Japan i månadsskif­tet augusti–september nästa år.

VM-kvalmatche­rnas resultat påverkar världsrank­ningen.

– Vi har nått ett mål och nu ska vi sikta på att få ett möjligast bra utgångsläg­e till lottningen. Varje match är en möjlighet att utvecklas och fortsätta bygga för framtiden så man behöver inte fråga sig om vi är motiverade för de här matcherna. Som jag ser det så är utgångsläg­et inte olika än i vanliga fall, säger Tuovi som lotsat Finland till sju raka segrar i VM-kvalet.

Sasu Salin ny kapten

Höstens sista VM-kvalmatche­r betyder också början på en ny era i landslaget. Tidigare lagkaptene­n Shawn Huff avslutade sin landslagsk­arriär i EM och nu är 31-åriga Sasu Salin, med erfarenhet av inte mindre än sex stora mästerskap, redo att axla ledarrolle­n.

– Tiden får utvisa hurdan kapten landslaget får i Sasu. Han visar gott exempel, är närvarande, tar andra i beaktande och har ett positivt lyn

❞ Han spelade hela tiden bättre och bättre. Vi har ju alltid vetat hans potential men då han plötsligt lyckades med allt så såg man att han verkligen njuter av att spela. Lasse Tuovi förbundska­pten

ne. Tränaren behöver inte oroa sig, säger Tuovi.

Utöver Markkanen och Huff saknas också Petteri Koponen och Miro Little från spelarlist­an inför kommande matcher. Mångårige trotjänare­n Koponen tackade också för sig efter EM och 18-åriga Little lirar high school-basket i USA.

Det betyder att generation­sskiftet fortsätter framskrida.

– Bortsett från de där fyra killarna så är stommen i laget är den samma som i Berlin. Det ger en kontinuite­t och vi kan fortsätta bygga på den spelidenti­tet som vi har och se till att hjulen fortsätter rulla. Vi har en bra mix av erfarna lirare och fräscha nya namn, säger den 35-åriga förbundska­ptenen som till skillnad från EM nu är äldre än samtliga av sina spelare.

 ?? FOTO: CARMEN MANDATO/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Lauri Markkanen är Utah Jazz poängetta.
FOTO: CARMEN MANDATO/LEHTIKUVA-AFP ■ Lauri Markkanen är Utah Jazz poängetta.
 ?? TIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/LEH ?? ■ Förbundska­pten Lassi Tuovi och NBA-stjärnan Lauri Markkanen ledde Finland till en historisk EM-kvartsfina­l i Berlin i september.
TIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/LEH ■ Förbundska­pten Lassi Tuovi och NBA-stjärnan Lauri Markkanen ledde Finland till en historisk EM-kvartsfina­l i Berlin i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland