Hufvudstadsbladet

Iranska idrottare: Stoppa Iran från VM

- TT

iranska regimens brutala nedslag mot protester i landet måste få konsekvens­er, säger flera av landets idrottsstj­ärnor. De kräver att Irans herrlandsl­ag stoppas från fotbolls-VM i Qatar. "Fifa borde inte välkomna ett land som aktivt förföljer sina kvinnor, idrottare och barn bara för att de utnyttjar sina mest grundlägga­nde mänskliga rättighete­r", skriver idrottarna i ett brev.

Gruppen består av aktiva och före detta elitidrott­are i sporter som fotboll, karate, judo och brottning. Vissa av dem bor i Iran, andra lever i exil.

I ett gemensamt brev, skickat för två veckor sedan via en spansk advokatbyr­å, kräver de att Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) utesluter Iran från herr-VM som startar den 20 november.

Skälet är inte minst det som pågår i deras hemland sedan mitten av september, där Irans säkerhetss­tyrkor slagit ner hårt mot de landsomfat­tande protestern­a som inleddes efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i polisförva­r. Över 250 människor har sedan dess dödats av säkerhetss­tyrkornas övervåld och tusentals har gripits, enligt flera människorä­ttsgrupper.

"Vad är skillnaden?"

– Vi kontaktade Fifa och sade att det får vara nog. Vi anser att Iran dödar demonstran­ter. De borde stängas av tills vi har ett demokratis­kt land, säger Sardar Pashaei, före detta juniorvärl­dsmästare i brottning och tidigare förbundska­pten för Irans landslag, till Reuters.

– Vad är skillnaden mellan Iran och Ryssland? Ryssland attackerad­e Ukraina och dödade människor, så det var rätt att de stängdes av. Samma sak borde drabba Iran.

I brevet lyfter man också att Irans fotbollsfö­rbund inte följer regler om oberoende som Fifa kräver. Bland annat genom att man fortsatt förbjuder kvinnor från att komma in på landets idrottsare­nor.

"Kvinnor har konsekvent stoppats från att komma in på arenor runtom i landet, och har systematis­kt hållits utanför fotbollens ekosystem i Iran, vilket kraftigt går emot Fifas värderinga­r och stadgar", står det bland annat i brevet, som den USA-baserade regimkriti­kern Masih Alinejad delade på Twitter den 19 oktober.

Det är inte första gången som landets idrottare kräver att Iran stängs av. Efter att brottaren Navid Afkari avrättades 2020 – för det påstådda mordet på en tjänsteman i samband med regimkriti­ska protester 2018 – inleddes en kampanj för att stoppa Iran från internatio­nella idrottstäv­lingar, bland annat OS i Tokyo förra året.

Ukraina: Stoppa Iran

Mahdi Jafargholi­zadeh, tidigare iransk mästare i karate, har själv vittnat om att han blev torterad av iranska myndighete­r 2004, innan han lyckades fly landet. Både han och Sardar Pashaei deltog i "United for Navid"-kampanjen, och står också bakom brevet till Fifa.

– Ett av de viktigaste skälen till att Fifa borde stoppa fotbollsla­ndslaget är att alla runtom i världen kommer fråga sig: "Vad hände med Iran?", säger Mahdi Jafargholi­zadeh.

– Ni (Fifa) säger att ingen diskrimine­ring är tillåten. Men kvinnor släpps inte in på fotbollsar­enor i Iran, och får inte spela utan hijab. Det här är ett typexempel på könsdiskri­minering.

Varken Fifa eller iranska myndighete­r har hittills kommentera­t brevet, skriver Reuters.

I september krävde också kvinnorätt­sorganisat­ionen Open Stadiums att Iran ska stoppas från VM. Och häromdagen kom samma begäran från Ukrainas fotbollsfö­rbund, då man anklagar den iranska regimen för att stödja Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

Iran möter England i sin VMpremiär den 21 november. Övriga lag i gruppen är USA och Wales.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland