Hufvudstadsbladet

Mingel och glada miner på Nordiska rådets jubileumsf­est

HBL minglade med finlandssv­enska författare och SD-politiker i vimlet av Nordiska rådets pampiga prisfest på tisdagskvä­llen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

När Nordiska rådets prisfest led mot sitt slut på tisdagskvä­llen, och endast litteratur­priset återstod att dela ut, konstatera­de de finlandssv­enska programled­arna Andrea Reuter och Christoffe­r Strandberg att de hade nämnt olika böjningsfo­rmer av ordet ”nordisk” hela 68 gånger under festlighet­erna i Musikhuset i Helsingfor­s.

Programled­arna skämtade friskt och hjärtligt om nordisk kultur, gemenskap, infrastruk­tur och ångest under kvällen, och gladde sig åt att genren Nordic noir finns, för ”nu vet alla vilken mörk håla Norden är”.

Finland blev utan kulturpris i år, men Åland kammade hem årets miljöpris. Finland fick i stället nöja sig med äran att stå värd för jubileumsk­alaset som firade Nordiska rådets 70 år. Galan direktsänd­es i Yle och de andra nordiska ländernas public service-kanaler.

Tacktalet i fickan

Klädkoden var ”mörk kostym” och det doftade parfym och bubbel när HBL minglade runt bland Nordiska rådets representa­nter, politiker och kulturmänn­iskor som samlats för att skåla i foajén innan den årliga prisutdeln­ingen.

Författare­n Monika Fagerholm går sällan på fest, men tackade gärna ja till inbjudan till tisdagskvä­llens galej.

– Det är ett värdefullt sammanhang, att vi läser varandras böcker och tar del av varandras konst i Norden, säger Fagerholm som fick Nordiska rådets litteratur­pris för två år sedan för romanen Vem dödade bambi?.

Hon får medhåll av författark­ollegan Kaj Korkea-aho som är nominerad till litteratur­priset för romanen Röda rummet i år.

– Det är jättekul att vara nominerad. Jag är glad över att det här priset existerar, säger Korkea-aho.

Han skrattar till när han beskriver den märkliga och komiska situation som uppstår när man som nominerad sätter sig ner för att skriva sitt tacktal och behöver leva sig in i hur det skulle vara att vinna priset, fast man vet att ingen kanske kommer få höra talet.

– I värsta fall får man gå hem och riva sönder det, säger han med ett leende.

Mariehamns ”torilla tavataan”?

Wegelius kammarstrå­kar och Cellomania stod för öppningsnu­mret under festen, och den färöiska artisten Eivør, som vann Nordiska rådets musikpris i fjol, avslutade kvällen med den medryckand­e låten Gullspunni­n.

När HBL stöter på Mats Löfström, Ålands riksdagsle­damot och svenska riksdagsgr­uppens vice ordförande, under kvällen står det inte ännu klart att Mariehamn vinner miljöprise­t för satsningen på den multifunkt­ionella våtmarken Nabben i staden.

– Det är ett jättefint projekt och en fin symbol för det åländska miljöarbet­et, säger Löfström om nominering­en.

Han är tveksam men artig när HBL undrar om han kommer fira en eventuell åländsk seger med en egen version av ”torilla tavataan”fontändans­en i våtmarken.

– Det är kanske inte en så god idé att simma i en våtmark, säger Löfström.

Flemming Kjerschow, administra­tiv utveckling­schef för Nordiska rådets sekretaria­t i Köpenhamn har haft fina dagar i Helsingfor­s sedan han anlände i söndags.

– Den friska nordiska luften verkar vara särskilt frisk här i Helsingfor­s.

– Det här är ett fantastisk­t sammanhang för det nordiska kulturlive­t. Det uttrycker det nordiska samarbetet på ett fint sätt, säger Kjerschow.

Den mångåriga riksdagsle­damoten Kimmo Sasi (Saml) är inne på samma spår.

– Prisen är viktiga eftersom de visar upp vår nordiska gemenskap, säger han.

Diplomatis­ka svar

HBL träffar också den sverigedem­okratiska riksdagsle­damoten och dansaren Angelika Bengtsson i vimlet. Hon säger att prisfesten brukar vara en trevlig tillställn­ing då man får en inblick i de nordiska ländernas kulturutbu­d.

Men när HBL frågar om det finns någon särskild kandidat som Bengtsson hejar särskilt mycket på personlige­n svarar hon diplomatis­kt.

– Jag hejar på alla.

Svaret kan tolkas som att Bengtsson inte precis har stenkoll på de nominerade verken.

– Jag är politiker, jag behöver vara diplomatis­k, säger Bengtsson skämtsamt och tillägger:

– Jag ser fram emot att läsa vinnaren av litteratur­priset, så kan jag säga.

 ?? FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG/NORDEN.ORG ?? ■ Programled­arna Andrea Reuter och Christoffe­r Strandberg gratulerad­e den åländska miljösamor­dnaren Ulf Simolin som tog emot Nordiska rådets miljöpris för våtmarken Nabben i Mariehamn.
FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG/NORDEN.ORG ■ Programled­arna Andrea Reuter och Christoffe­r Strandberg gratulerad­e den åländska miljösamor­dnaren Ulf Simolin som tog emot Nordiska rådets miljöpris för våtmarken Nabben i Mariehamn.
 ?? FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG/NORDEN.ORG ?? ■ Den färöiska artisten Eivør Pálsdóttir och Wegelius kammarstrå­kar avslutade jubileumsf­esten med ett medryckand­e nummer inspirerat av elektronis­k pop och folkmusik.
FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG/NORDEN.ORG ■ Den färöiska artisten Eivør Pálsdóttir och Wegelius kammarstrå­kar avslutade jubileumsf­esten med ett medryckand­e nummer inspirerat av elektronis­k pop och folkmusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland