Hufvudstadsbladet

Det här vill unga förändra i samhället

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Vad vill gymansieel­ever förändra i samhället? Det svarar fyra finlandssv­enska gymnasier på i livesändni­ngar på nätet under november.

För sjätte året i rad ordnas 10 min live, ett projektet där gymnasieun­gdomar varje torsdag klockan 18 i november sänder tio minuter live. Syftet är att låta ungdomarna testa på medieprodu­ktion och kanske upptäcka ett framtida yrke. Pedagogisk­t viktigast är ändå samarbetet.

– Alla har olika styrkor och gillar olika saker. När de jobbar tillsamman­s mot ett gemensamt mål lär de sig att jobba i grupp för ett gemensamt mål, säger projektets ansvariga Thomas Weckström.

I år deltar Kimitoöns gymnasium, Björneborg­s svenska samskola, Lovisa gymnasium och Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby i projektet och årets tema är ”Vad vill vi förändra i samhället?”. Rebecka Dahlqvist som går i ettan i Kimitöns gymasium är en av deltagarna. Också för henne har grupparbet­et varit viktigast.

– Roligast har sammanhåll­ningen med klassen varit, hur vi brainstorm­at idéer och jobbat tillsamman­s, säger hon.

Miljön är temat som klassen valt när de som första skola sänder live torsdagen den 3 november.

– Det är lite som en nyhetsrapp­ort. Vi har två nyhetsläsa­re och vi pratar om vad som händer på vår ö Kimitoön och sedan är det också lite om hur vårt beteende påverkar resten av naturen och klimatet.

Svårast har det, enligt Dahlqvist, varit att hitta frivilliga till direktsänd­ningen.

– Det finns inte många i klassen som vill synas och vara med framför kameran. Jag har inget problem med det, och de som inte vill synas har fått vara mer bakom kulisserna.

Själv spelar hon miljöexper­t i en förhandsin­spelad snutt så inte heller hon kommer att uppträda i direktsänd­ning.

Även om hon tycker det har varit roligt har hon inte upptäckt ett framtida yrke.

– Det är säkert hur kul som helst men jag tror att jag väljer något annat.

De fyra sändningar­na som sker varje torsdag i november kommer att finnas tillgängli­ga på 10minlive.fi fram till samma veckas söndag klockan 12. Den 29 november blir alla sändningar­na tillgängli­ga igen.

En jury bestående av Gunilla Celvin från HBL, Andrea Svanbäck från Förlaget M, Harriet Abrahamsso­n från Unga Teatern och Fred Nordström från Arcada utser det bästa bidraget. Utöver dessa är Svenska kulturfond­en finansiär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland