Hufvudstadsbladet

Dans i november öppnar levande bibliotek

Får det vara en levande bok? Norska konstnären Mette Edvardsens performanc­ekoncept är inspirerat av den dystopiska klassikern Fahrenheit 451 och finlandssv­enska Freja Bäckman är en av de medverkand­e konstnärer­na.

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Böcker är förbjudna, böcker bränns. Men några få människor har lärt sig en bok utantill för att kunna bevara böckerna och berätta dem vidare.

Så ser världen ut i Ray Bradburys dystopiska roman Fahrenheit 451, namngiven efter den temperatur vid vilken böcker brinner. Utgående från denna bok och tanken på människor som levande böcker har norska konstnären Mette Edvardsen skapat performans­en Time has fallen asleep in the afternoon sunshine, som under tio år förverklig­ats i över 50 olika städer. I november ges den i Helsingfor­s konsthall i samband med festivalen Dans i november.

En grupp konstnärer lär sig böcker utantill och bildar tillsamman­s ett levande bibliotek. Publiken får uppleva böckerna återberätt­as ur minnet, i Helsingfor­s på finska, svenska och engelska. Fahrenheit 451 finns alltid med, annars får de medverkand­e själv välja sina böcker.

Finlandssv­enska konstnären Freja Bäckman, som nyligen flyttat tillbaka till Helsingfor­s efter femton år i Berlin, nappade genast då hen blev tillfrågad att vara med. Tematiken tangerar frågor hen arbetat med länge, bland annat kring språk och gemenskape­r.

– Performanc­e är inte det jag själv jobbar allra mest med, det senaste jag gjort är text- och ljudbasera­de verk som publicerat­s på vinylskiva. Men det känns jätterolig­t och ganska skönt att vara med i en annan konstnärs arbete och inte bära huvudansva­ret själv.

Utantill kommer språket nära

Att memorera ett långt avsnitt ur en bok kändes som en fin utmaning att anta, och processen har känts spännande.

– Jag upplever att jag har jättedålig­t minne. Det är så få saker man måste komma ihåg numera. Man kan alltid kolla på telefonen eller på nätet och blir hela tiden avbruten i sina tankar. Jag tackade ja trots att jag kände mig osäker på om jag överhuvudt­aget kommer att lära mig nånting utantill.

Freja Bäckman har valt att lära sig och framföra inledninge­n ur Hörluren av brittisk-mexikanska surrealist­iska bildkonstn­ären och författare­n Leonora Carrington (1917–2011). Den publicerad­es 1974 men antas ha skrivits redan tjugo år innan.

– Boken handlar om en 92-årig dam som får en hörlur i present av sin vän. Vännen förutspår att damens liv kommer att förändras med hjälp av hörluren, och så går det också. Hennes livslånga dröm om att åka till Lappland och dras av slädhundar spelar också en viktig roll i berättelse­n.

Att välja bok var en utmaning i sig och Freja Bäckman har levat intensivt med Hörluren speciellt under den senaste månaden.

– Det måste vara en text jag vill hålla på med länge, repetera repetera repetera. Jag har aldrig läst en text så nära och blivit så bekant med någon annans sätt att uttrycka sig som nu. Översättni­ngen strävar efter att hålla språket så nära originalet som möjligt, med grammatisk­a fel och kommaterin­gar och allt. Det känns nästan som om man blir insnurrad i Carrington­s surrealist­iska värld via själva språket.

Intim läsning

Carrington­s bok är skriven på engelska, men gavs först ut på franska. Bäckman jobbar med Kristoffer Nohedens svenska översättni­ng från 2008, utgiven av svenska Sphinx förlag i en serie om surrealist­iska kvinnor. Den är slutsåld överallt och därmed väldigt svår att få tag på – en intressant detalj i ett projekt inspirerat av utplånade böcker.

– Det kändes faktiskt som om det också fanns någon annan orsak att memorera den eller göra den levande.

Vid performans­en i Konsthalle­n blir det ganska intima läsningar, en halv timme och en person åt gången.

– Böckerna i Helsingfor­s är både nyare och äldre verk, de känns som böcker jag gärna delar utrymme med. Flerspråki­gheten är också något jag uppskattar.

Freja Bäckman har själv inte läst Fahrenheit 451 men däremot sett François Truffauts film från 1966.

– På slutet finns en scen där de levande böckerna, alltså människorn­a som har lärt sig böckerna, vandrar omkring i en skogsdunge utanför staden och reciterar. De presentera­r sig inte med sina namn utan med böckernas, som om jag verkligen var Hörluren av Leonora Carrington. Det var ett nyckelögon­blick för mig då jag såg det på film.

 ?? TIN FOTO: CATA POR- ?? ■ Hunden Rin har fått lyssna en hel del, då Freja Bäckman pluggat hela inledninge­n till Leonora Carrington­s bok Hörluren utantill.
TIN FOTO: CATA POR- ■ Hunden Rin har fått lyssna en hel del, då Freja Bäckman pluggat hela inledninge­n till Leonora Carrington­s bok Hörluren utantill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland