Hufvudstadsbladet

Det går rundgång i strömnings­tjänsterna

-

Snälla Gud, förlåt oss för våra prenumerat­ioner! Jag blir triggad av en Netflixser­ie jag inte ens har sett.

Jag kände mig som en av lärjungarn­a som somnade trots att Jesus hade bett dem vaka med honom efter den sista måltiden, när jag läste Netflix reklamtext för miniserien The Playlist som kom i mitten av oktober.

Dramaserie­n handlar – med Netflix egna ord, jag har alltså inte sett den själv – om: ”Hur den svenska teknikentr­eprenören Daniel Ek och affärspart­nern Martin Lorentzon revolution­erade musikbrans­chen genom gratis och laglig musikström­ning.”

Jesus Kristus!

Liksom Jesus visste att han skulle dö när han tittade ut över sina snarkande vänner i Getsemane, har kulturen kanske insett det samma även långt innan strömnings­tjänsterna börjat producera berättelse­r som handlar om uppkomsten av andra strömnings­tjänster.

Det kan inte bara vara jag som hör kulturen viska: ”Ja, ni sover och vilar er. Men nu är stunden här då Människoso­nen skall överlämnas i syndarnas händer” (Matt 26:36).

Jag är född -94, så för mig är det tyvärr svårt att säga hur kulturen mådde förr i tiden. Men jag kan vara ytterligar­e ett vittne från en av de första årskullarn­a som fått sin kultur (och allmänbild­ning) uppfuckad av sociala medier och strömnings­tjänster.

När läste någon ur min generation en bok senast? (Osäker på om det någonsin har hänt). När såg vi senast en serie som inte en strömnings­tjänst eller influencer tipsat om? (Är det ens lagligt?)

Vår kulturkons­umtion baserar sig i så hög grad på topplistor och algoritmer att det känns som att inte ens en högre högskoleex­amen räcker för att man ska råka ramla över en bok eller film som inte pushats rakt i nyllet på en.

Om man vill framstå som en konservati­v surgubbe i en krönika bör man kasta några skopor skit på moderna ting som strömnings­tjänster. Vill man verka ännu dammigare kan man slänga in ett Bibelcitat på köpet.

Österbotte­ns Tidnings ledarskrib­ent Sofie Stara skrev nyligen en sur och läsvärd kolumn om att sociala medier gör oss till idioter. Hon hänvisar bland annat till den amerikansk­a medieprofe­ssorn Neil Postman som menat att ”nyheter och kunskap trivialise­ras och blir banal underhålln­ing” i dag, samtidigt som medierna handlar allt mindre om idéer och allt mer om nöje.

Men även om jag håller med om grundpremi­ssen tycker jag Stara glömde en viktig sak.

Det är faktiskt inte så himla lätt att komma sig för att förkovra sig i highbrow- litteratur en mörk novemberkv­äll när man äntligen kommit hem från skolan eller jobbet, och blodsockre­t krupit under fyra mmol/l.

Man är inte en idiot om man fastnat i techjättar­nas grepp. Men det vore korkat att inte diskutera alternativ­a sätt att konsumera konst och kultur utanför apparna.

I Sverige tvistar man för tillfället om vilka för- och nackdelarn­a är med den nya borgerliga regeringen­s förslag om att införa en svensk kulturkano­n, stödd av SD. Den uppenbara risken är att den tas fram för att springa nationalis­tiska eller identitets­politiska ärenden, snarare än kulturella.

När jag såg reklamen för The Playlist slog det mig ändå att en kulturkano­n kanske vore värt ett försök även i Finland.

Det är osäkert hur starkt (eller svagt) genomslag en kulturkano­n kunde få som en slags icke-kommersiel­l ”topplista” för konst och kultur i samhället, ens med hjälp av skolan eller en allmänt fiffig offentlig debatt. Men den kunde åtminstone signalera tydligt att det faktiskt finns stunder under veckan då man helt enkelt måste logga ut från Netflix, för att till exempel läsa god litteratur i stället.

Liksom Stara kan jag känna hopplöshet inför kulturens död, men jag försöker tänka att det till och med gick bra för Jesus till slut.

 ?? Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi ??
Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland