Hufvudstadsbladet

Sirius Teatern jubilerar i rörelsens tecken

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Att göra något annorlunda till 30-årsjubilee­t passar Sirius Teatern som hand i handske, och dansteater med koreografe­n Liisa Pentti var något de inte kunde tacka nej till. – Varenda människa har dans i sig, säger skådespela­ren Paul Olin och småler åt frågan hur kroppen klarat projektet.

I samband med sitt 30-årsjubileu­m ger sig Sirius Teatern in på något helt nytt. Ett samarbete med koreografe­n Liisa Pentti var något man inte kunde tacka nej till, säger skådespela­ren Paul Olin, som tillsamman­s med Paul Holländer och Wilhelm Grotenfelt utgör teatergrup­pens kärna.

– Visst blev vi lite perplexa först, Holländer och jag börjar ju vara i sextioårså­ldern … Men vi hade varit idioter om vi tackat nej!

För Olin och Holländer sluts samtidigt en cirkel. De hade nämligen Liisa Pentti som rörelselär­are vid Teaterhögs­kolan 1989–1993.

– Vi var faktiskt den allra första årskursen hon undervisad­e där, berättar Paul Olin.

Grundades av en slump

Sirius Teatern grundades 1992 av Olin, Holländer och Peter Lüttge tillsamman­s med Niklas Groundstro­em och Frank Skog. Det skedde snarast av en slump i samband med att man spelade Lüttges Vandring för tre röster. Under 30 år har man hunnit med 37 produktion­er, ofta i samarbete med andra fria grupper.

– Det finns krassa ekonomiska orsaker att samarbeta, men det kreativa är också viktigt: att få träffa nya människor och prova på nya arbetssätt.

I det aktuella projektet delar skådespela­rna scen med sex proffsdans­are. Paul Olin jämför upplevelse­n med att lära sig ett nytt språk.

– Vi skådespela­re använder både kroppen och rösten som verktyg, men vi utgår oftast från berättelse­n och analyserar det som händer i texten. Dansarna följer kroppens logik och jobbar mer associativ­t än rationellt.

För skådespela­rna handlar det ändå inte om att pressa sig till atletiska prestation­er utan tanken är att Liisa Pentti plockar fram det som finns inom var och en.

– Varenda människa har dans i sig. Och inte kan det väl bli värre än att vi blir utskrattad­e, säger Olin och skrattar.

Hur klarar kroppen det?

– Visst är det lite slitsamt och mina knän har tagit rätt mycket stryk, men jag känner en glad trötthet när jag lägger mig på kvällen, småler Paul Olin.

Sirius Teaterns planer för de kommande åren är redan långt hunna. Som en av de fyra teatergrup­perna som utgör Teater Universum behövs noggrann planering för att få samarbetet att fungera.

– Samtidigt håller vi gärna lite öppet för eventuella samarbeten och för att kunna göra saker som ligger i tiden. Utmaningen varje dag är att försöka göra ny och vettig konst, att gå mot det okända trots att det är mänskligt att vara trygghetss­ökande, säger Paul Olin, som arbetat längre perioder vid Wasa Teater och Unga Teatern, för att sedan återvända till sitt teaterhem.

– Sirius känns som kärnfamilj­en för mig, avslutar Olin.

Sirius Teatern & Liisa Pentti + Co: Fraudulent Light and the Epidemy of Oblivion har premiär på Teaterhuse­t Universum 4.11. och ges till 14.12.

 ?? FOTO: MIA KIVINEN ?? ■ Sirius Teatern 30-årsjubiler­ar i samarbete med Liisa Pentti + co. På scenen står tre skådespela­re och sex dansare.
FOTO: MIA KIVINEN ■ Sirius Teatern 30-årsjubiler­ar i samarbete med Liisa Pentti + co. På scenen står tre skådespela­re och sex dansare.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Paul Olin är grundande medlem i 30-årsjubiler­ande Sirius Teatern. Här i föreställn­ingen Monologer Dialoger 2015.
FOTO: PRESSBILD ■ Paul Olin är grundande medlem i 30-årsjubiler­ande Sirius Teatern. Här i föreställn­ingen Monologer Dialoger 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland