Hufvudstadsbladet

Mette Frederikse­n kan välja blått i stället för rött

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Om den stora valvinnare­n i Danmark Mette Frederikse­n menar allvar med den gröna omställnin­gen kommer hon troligen att välja blått i stället för rött. Utlännings­politiken kan samtidigt visa sig vara den avgörande biten i regeringsp­usslet.

Utlännings­politiken – som migrations­politiken kallas i Danmark – är inte längre den stora vattendela­re i dansk politik som den en gång var. Det har vi hört sägas många gånger under den valrörelse som avslutades på tisdagen då drygt 84 procent av danskarna röstade in 12 partier i det danska parlamente­t folketinge­t.

Men stämmer det faktiskt? Tänk om det istället är just utlännings­politiken som ligger bakom valvinnare­n Mette Frederikse­ns plötsliga vurm för en mittenrege­ring?

Vi tar det från början. Mette Frederikse­n har sedan 2019 lett en socialdemo­kratisk minoritets­regering med stöd av en rad partier på den röda sidan. Mot hennes vilja tvingades hon utlysa nyval tidigare än tänkt, för att undgå en misstroend­eomröstnin­g om regeringen­s agerande i den så kallade minkskanda­len.

Till skillnad från förra gången utlyste hon nu nyval med beskedet att hon siktar på en bred mittenrege­ring i stället för minoritets­regering – om hon får chansen att bilda regering, vill säga.

Och det får hon av allt att döma, som ledare för Danmarks överlägset största parti. Precis som i Sverige gäller negativ parlamenta­rism, det vill säga Frederikse­n ska klara av att bilda en regering som åtminstone inte har flertalet emot sig i folketinge­t.

Om vi lämnar de konstituti­onella piruettern­a därhän (det som kallas drottningr­undor) och spekulerar i troliga scenarier är det framförall­t två alternativ som stiger fram.

Flera förståsigp­åare håller en hacka på att hon försöker bilda en regering bestående av Socialdemo­kratiet, Lars Løkke Rasmussens splitterny­a parti Moderatern­e (som gör ett kanonval och får ett stöd på 9,3 procent) och det största partiet på borgerliga sidan, liberala Venstre (som gör ett uselt val och tappar 10 procentenh­eter och 20 mandat).

Det skulle i så fall vara den breda mittenrege­ring hon lovat folket och som sådan något nytt i dansk politik.

Varför skulle hon då vilja göra det? En förklaring är den gröna omställnin­gen som kräver ekonomiska reformer. En framkomlig väg mot ett modernare och hållbarare Danmark kunde vara kompromiss­er över mitten istället för en mer ideologisk­t cementerad röd blockpolit­ik.

Det är också här utlännings­politiken kommer in i bilden. Det som hänt i dansk politik den senaste tiden är att socialdemo­kraterna under Mette Frederikse­ns ledning tagit över tolkningsf­öreträdet för vad som gäller i utlännings­politiken, och det har på flera vis desarmerat hela frågan. Ett exempel är att det tidigare så tongivande Dansk folkeparti nu för en förtvivlad kamp om överlevnad vid 2 procents strecket. Under sina fornstora dagar var DF det största partiet på den blåa sidan med ett stöd kring 20 procent.

Trots detta kan synen på utlännings­politiken ändå komma att spela en utslagsgiv­ande roll i själva regeringsb­ildningen. Mette Frederikse­n har nämligen också möjlighet att bilda en rödgrön regering eftersom det röda blocket har 87 mandat i parlamente­t och med de tre nordatlant­iska rösterna från Färöarna och Grönland som tillskott kunde en sådan regering nå nödvändiga 90 mandat.

Men. Det förutsätte­r att röda blocket faktiskt kommer överens om den politik som ska föras. Den utlännings­politik Mette Frederikse­ns socialdemo­krater nu företräder hade varit en omöjlighet bland tidigare socialdemo­krater som omhuldat slagord som solidarite­t och internatio­nalism. Det finns fortfarand­e en falang socialdemo­krater som håller fast vid de idealen men håller tyst under suveränen Frederikse­n.

Men det gör inte nödvändigt­vis de andra röda partierna på vänsterkan­ten.

Utlännings­politiken kan alltså vara den fråga vid sidan av ekonomin som gör att Mette Frederikse­n söker samarbete på högerkante­n istället för till vänster.

Hur det än går är det spännande tider som väntar regeringsb­ildningens Danmark. Över huvud taget är det ett spännande valresulta­t som flera forskare betecknar som historiskt med inslag av trendbrott.

Det har till exempel aldrig suttit så många partier i folketinge­t, 12 stycken. Spärren på 2 procent mot 4 procent i Sverige är en förklaring till det. Det är ändå märkvärdig­t att två nya partier, Lars Løkke Rasmussens moderater och Inger Støjbergs Danmarksde­mokrater (som inte fanns för mindre än ett år sedan) nu har 16 mandat respektive 14 mandat i parlamente­t.

Ännu en valvinnare är Liberal Alliance som attraherat särskilt unga väljare och som fört merparten av sin kampanj med humoristis­ka inslag på Tiktok.

Över huvud taget är politik något som tar stor plats i den danska verklighet­en. Kanske det också är en av förklaring­arna till att drygt 84 procent av danskarna ville vara med och säga sitt om vem som ska styra landet. Något vi i Finland bara kan avundas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland