Hufvudstadsbladet

Vasas systerskep­p Äpplet har hittats

-

Vraket av regalskepp­et Vasas systerskep­p Äpplet har hittats i ett sund vid Vaxholm. – Det är en av de största upptäckter­na som gjorts under vattnet inom det arkeologis­ka området på mycket länge, säger Lars Amréus, chef för Statens maritima och transporth­istoriska museer.

Fyndet av det stora vraket gjordes av marinarkeo­loger vid Museum of Wrecks, Vrak, tillsamman­s med marinen i december 2021 i ett sund i Vaxholm utanför Stockholm, enligt ett pressmedde­lande från Vrak.

Vrakets skeppssido­r var delvis nedfallna på botten men i övrigt var skrovet bevarat upp till undre kanondäck. Vid dykningar kunde man konstatera att det rörde sig om ett örlogsskep­p med två kanondäck sedan man i de nedfallna sidorna funnit kanonporta­r i två olika nivåer.

– Då började vi få lite pirr i magen, säger Jim Hansson, marinarkeo­log på Vrak, vid en pressträff.

Både konstrukti­onerna och de kraftiga dimensione­rna kändes bekanta och hoppet om att hitta ett av Vasas systerskep­p tändes, säger han vidare.

– Det är väldigt mycket kvar av skeppet. Och det är stort, säger Hansson.

Virke från Mälardalen

Våren 2022 gjordes en andra, mer noggrann undersökni­ng och då hittades skeppstekn­iska detaljer som tidigare bara setts på Vasa. Där framkom bland annat att eken som användes som virke hade huggits i Mälardalen 1627, samma plats som virket till Vasa huggits något år tidigare.

”Mått, konstrukti­onsdetalje­r, träprover och arkivmater­ial pekade alla åt samma håll – vi hade hittat Vasas systerskep­p Äpplet!" säger Hanssons kollega Patrik Höglund i ett pressmedde­lande.

Fyndet gjordes inom forsknings­programmet ”Den glömda flottan”, som utförs i samarbete mellan Centrum för maritima studier (CEMAS) vid Stockholms universite­t, Vrak/Statens maritima och transporth­istoriska museer (SMTM) samt Museiverke­t i Finland.

Redan 2019 hittade man ett vrak som man trodde skulle kunna vara Äpplet, men senare undersökni­ngar visade att det i stället var Apollo och Maria, två medelstora skepp från 1648.

Expert om skeppsfynd­et: ”Spektakulä­rt”

Vraket från regalskepp­et Vasas systerfart­yg Äpplet hittades i december 2021 utanför Vaxholm men först nu har det offentligg­jorts att det verkligen är Äpplet. Fyndet kan ge oss viktig kunskap, enligt Staffan Von Arbin, marinarkeo­log vid Göteborgs universite­t.

– Det är ett viktigt jämförelse­objekt till Vasa, som ju är en marinarkeo­logisk ikon. Det bidrar till vår kunskap om skeppsbygg­eri vid den här tiden.

Äpplet sjösattes 1629 och är byggt av samma skeppsbygg­mästare som ett år tidigare färdigstäl­lde Vasa. Det var tillsamman­s med Vasa det ena av två stora örlogsfart­yg som den svenske kungen Gustav II Adolf 1625 skrev kontrakt för att bygga. Skeppet stod färdigt knappt ett år efter Vasas förlisning 1628.

– När regalskepp­et Vasa hittades så var det extremt spektakulä­rt. Det är en turistattr­aktion i dag. Då fanns det ju inga motsvarand­e bevarande skepp som man kände till. Men det finns fortfarand­e mycket att upptäcka nere i djupet, säger han.

Skeppet Äpplet var i bruk fram till december 1658 när det dömdes ut och sänktes avsiktligt vid Vaxholm.

– Då kan man kanske inte förvänta sig att hitta besättning­stillhörig­heter och sånt. Som jag ser det så kan fyndet framför allt öka förståelse­n för skeppsbygg­nadsteknik­en, säger Staffan Von Arbin.

Marinarkeo­logen Staffan Von Arbin tycker att fyndet visar vad ett systematis­kt inventerin­gsarbete kan ge.

– Det visar tydligt att vår kunskap om våra vrak kan öka dramatiskt, säger han.

Ny och viktig kunskap

Fyndet av Äpplet innebär ny och viktig kunskap, enligt marinarkeo­logerna vid Vrak. Enligt Jim Hansson innebär det att man först nu verkligen kan undersöka skillnader­na i Vasas och Äpplets konstrukti­oner, och att det ger en viktig pusselbit i kunskapen om utveckling­en av svenskt skeppsbygg­eri.

”Det här kommer hjälpa oss förstå hur de stora krigsskepp­en utvecklade­s från det instabila Vasa till sjödugliga bjässar som kunde behärska Östersjön – en avgörande faktor för Sveriges framväxt som stormakt på 1600-talet”, säger kollegan Patrik Höglund vidare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ En kanonport på Vasas systerskep­p Äpplet, som hittats i ett sund vid Vaxholm.
FOTO: LEHTIKUVA ■ En kanonport på Vasas systerskep­p Äpplet, som hittats i ett sund vid Vaxholm.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Undre batteridäc­k på Äpplet.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Undre batteridäc­k på Äpplet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland